Δένδιας: Πονοκέφαλος για την κυβέρνηση τα πολλά μικρά «κόκκινα» δάνεια

«Συζητάμε με την ΕΕ για την επιδότηση επιτοκίου των ήδη εκκρεμών δανείων. Εκεί είναι δύσκολο. Επί της αρχής η ΕΕ δεν είναι θετική, αλλά θα δούμε πού θα το πάμε» είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Δένδιας αναφερόμενος στις λύσεις που αναζητά η κυβέρνηση για τα «κόκκινα» δάνεια.

«Χρονικά, πρώτα, μας καίνε τα επιχειρηματικά δάνεια, υπό την ευρεία έννοια του όρου καθώς, επιχειρηματικό δάνειο, δεν σημαίνει δάνειο μεγάλης επιχείρησης. Αν θέλετε το δάνειο της μεγάλης επιχείρησης είναι πιο εύκολο να το χειριστείς. Τα μικρά πολλά, τα 100.000 μικρά δάνεια, αυτά είναι πολύ μεγαλύτερος “πονοκέφαλος”, πολύ μεγαλύτερος δείκτης απασχόλησης», είπε ο υπουργός σε συνέντευξή του στον Βήμα 99,5 και επανέλαβε ότι μέχρι τις 15 Αυγούστου η κυβέρνηση θα γνωστοποιήσει την πρότασή της.

Σημείωσε, για μία ακόμη φορά, ότι ο πλούσιος επιχειρηματίας με τη φτωχή επιχείρηση, είναι απαράδεκτο φαινόμενο και πρόσθεσε: «Εάν θέλει να την κρατήσει, να βάλει κεφάλαιο. Εάν δεν βάλει κεφάλαιο ο ίδιος από την τσέπη του, δεν πρόκειται να έρθει η ελληνική κοινωνία από το υστέρημά της να σταθεί δίπλα του».

Όσον αφορά τους συνεπείς δανειολήπτες εξήγησε: «Δεν χρειάζονται κατ’ ανάγκην τη βοήθειά μας άμεσα, χρειάζονται όμως να μην αισθανθούν κορόιδα. Δε μπορούμε δηλαδή να δημιουργήσουμε συνθήκες άνισου ανταγωνισμού εις βάρος τους. Όμως η ρύθμιση δεν μπορεί να έχει αυτούς ως στόχο, αυτοί επιβίωσαν, είναι ισχυροί, με τη θετική έννοια».

Σχετικά με την αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων σε αυτή την προσπάθεια ρύθμισης των «κόκκινων» δανείων, ο υπουργός είπε ότι ένα από όσα σχεδιάζονται είναι η συνένωση όλων των αναπτυξιακών εργαλείων που προβλέπει ο νυν και ο νέος αναπτυξιακός νόμος, κάτω από μια ταμπέλα του ΕΤΕΑΝ το οποίο έχει και άδεια πιστωτικού ιδρύματος -όχι με την έννοια του να δέχεται καταθέσεις- για να δημιουργηθούν μοχλεύσεις κεφαλαίων ώστε να έρθει ρευστότητα στην αγορά.

«Είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί η δυνατότητα πρόσβασης σε μικρά ποσά, των νέων επιχειρηματιών. Εμείς αυτό το λέμε λαϊκή επιχειρηματικότητα. Δηλαδή όποιος έχει μια ιδέα, να μπορεί να βρει από το σύστημα μια στήριξη. Μιλάμε για μικρά ποσά, 10.000, 15.000 ευρώ που του επιτρέπουν ν’ ανοίξει μια επιχείρηση, να δει αν η ιδέα του μπορεί να “περπατήσει” και από κει και πέρα να του δώσουμε τη δυνατότητα σταδιακά να έχει πρόσβαση σε ευρύτερα κεφάλαια μέσω μόχλευσης κεφαλαίων και στο τραπεζικό σύστημα για να έχουμε ένα αποτέλεσμα» όπως εξήγησε ο κ. Δένδιας.

Τα στεγαστικά είναι ένα άλλο μεγάλο κομμάτι του προβλήματος που επιχειρεί να λύσει η κυβέρνηση. «Δεν αφήνουμε τίποτε έξω. Εκεί πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και την αγορά των ακινήτων η οποία είναι πάρα πολύ χαμηλά αυτή τη στιγμή και ότι οποιαδήποτε παρέμβαση μπορεί να επηρεάσει ακόμα χειρότερα την κατάσταση εάν είναι πρόχειρη» είπε ο υπουργός και διευκρίνισε πως «στόχος είναι να εξομαλυνθεί συνολικά και η αγορά των στεγαστικών δανείων».

Τέλος, για το πτωχευτικό δίκαιο ανέφερε ότι υπάρχει μια έκτακτη συνθήκη δεκάδων χιλιάδων, εκατοντάδων χιλιάδων υποθέσεων, και πρέπει να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός μικρού χρονικού διαστήματος που αναφέρεται σε δάνεια συγκεκριμένης περιόδου. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια των μακρών διαδικασιών του πτωχευτικού νόμου», κατέληξε ο υπουργός.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *