Για ρύθμιση δανείων καλούν 2 εκατ. δανειολήπτες οι τράπεζες – Ποιους αφορά

Περίπου 2 εκατ. δανειολήπτες θα λάβουν επιστολή από τις τράπεζες το προσεχές διάστημα, στην οποία θα περιγράφονται οι εναλλακτικές λύσεις διευθέτησης ή ρύθμισης των “κόκκινων” δανείων τους. Σύμφωνα με την “Καθημερινή” πρόκειται για δανειολήπτες στεγαστικών, καταναλωτικών, αλλά και επαγγελματικών ή μικρών επιχειρηματικών δανείων, οι οποίοι είναι σε καθυστέρηση για χρονικό διάστημα άνω των 30 ημερών. Μεταξύ τους επίσης οφειλέτες που έχουν δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, όσοι είναι εγγυητές σε δάνεια, οφειλές από κατάπτωση εγγυητικών επιστολών, αλλά και δάνεια που έχουν χορηγηθεί από τις τράπεζες στους υπαλλήλους τους,

Σύμφωνα με εγκύκλιο της ΤτΕ, εξαίρεση από τις διατάξεις του κώδικα αποτελούν όσοι έχουν υποβάλει αίτηση υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη αλλά και όσοι επαγγελματίες ή μικροεπιχειρηματίες κάνουν χρήση του πρόσφατου νόμου 4307, που επιτρέπει τη ρύθμιση των επιχειρηματικών οφειλών.

Από τη διαδικασία της ενημέρωσης αναμένεται να ξεκαθαρισθεί το ποιοι από τους οφειλέτες θα χαρακτηριστούν συνεργάσιμοι και ποιοι όχι. Η διάκριση αυτή σε συνδυασμό με την οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη και τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης θα αποτελέσει κριτήριο για την εφαρμογή των λύσεων ρύθμισης του δανείου ή οριστικής διευθέτησης της οφειλής, που μπορεί να οδηγήσει και στο “κούρεμα”.

Προκειμένου να χαρακτηριστεί συνεργάσιμος ένας οφειλέτης, υποχρεούται σε γνωστοποίηση όλων των πληροφοριών που αφορούν την οικονομική του κατάσταση ή την οποιαδήποτε μεταβολή της. Ο οφειλέτης θα πρέπει να ανταποκρίνεται «με ειλικρίνεια και σαφήνεια σε κλήσεις και επιστολές του δανειστή εντός 15 εργάσιμων ημερών».

Εάν ο δανειολήπτης επιδείξει συνεργάσιμη συμπεριφορά, η τράπεζα οφείλει να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο, δηλαδή να συγκεντρώσει τις αναγκαίες οικονομικές πληροφορίες για τον οφειλέτη, να αξιολογήσει την οικονομική του κατάσταση και να προτείνει αιτιολογημένα και εγγράφως την κατάλληλη λύση για τη ρύθμιση ή την οριστική διευθέτηση της οφειλής, στη βάση των λύσεων που προβλέπονται για τα φυσικά πρόσωπα ή τις επιχειρήσεις αντίστοιχα.

Μεταξύ των λύσεων που μπορούν να επιλεγούν για τη διευθέτηση μιας οφειλής, είτε αυτή είναι ληξιπρόθεσμη είτε όχι, είναι οι παραδοσιακοί τρόποι όπως η ρύθμιση του δανείου με καταβολή μικρότερης δόσης, η πληρωμή μόνο τόκων, το πάγωμα της οφειλής, ή η διαγραφή μέρους του δανείου, αλλά και λύσεις όπως η εθελοντική παράδοση του ακινήτου στην τράπεζα ή η μετατροπή του δανείου σε χρηματοδοτική μίσθωση και η δυνατότητα του δανειολήπτη να μείνει στο ακίνητο έναντι ενοικίου, κ.ά.

newmoney.gr

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Για ρύθμιση δανείων καλούν 2 εκατ. δανειολήπτες οι τράπεζες – Ποιους αφορά”

  1. Δεν ειναι δυνατον σε μια Δημοκρατια 4 οικονομικα μορφωματα να κατηγορουν τον μισο πληθυσμο της Δημοκρατιας ως παρανομους. Δεν ειναι παρανομος ο μισος πληθυσμος της Δημοκρατιας …. διοτι δεν υφισταται Δημοκρατια οταν ο μισος πληθυσμος δεν ακολουθει τον νομο. Ο νομος εκπορευεται απο την βαση … τον λαο, τους ανθρωπους …. οταν ο νομος κατηγορει τον λαο ως παρανομους …. δεν ειναι δικος τους νομος …. ειναι απο καπου αλλου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *