Γερμανικές τράπεζες σε καταθέτες: Πηγαίντε αλλού τα χρήματα σας

Τα επιτόκια στην Ευρώπη είναι αρνητικά εδώ και χρόνια, αλλά χρειάστηκε να έρθει το κύμα των αποταμιεύσεων εν μέσω πανδημίας ώστε οι τράπεζες πραγματικά να χρεώσουν τους καταθέτες τους.

Όπως μεταδίδει η WSJ, oι μεγαλύτερες τράπεζες της Γερμανίας, η Deutsche Bank και η Commerzbank, έχουν ενημερώσει τους νέους πελάτες τους ότι πρέπει να πληρώσουν ετήσιο επιτόκιο 0,5% για να κρατήσουν τα χρήματά τους σε λογαριασμούς τους.

Οι τράπεζες υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν πλέον να απορροφούν τα αρνητικά επιτόκια που τους χρεώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τρέπεζα. Όσες περισσότερες καταθέσεις έχουν οι τράπεζες, τόσο περισσότερα πρέπει να «παρκάρουν» στην κεντρική τράπεζα. Τούτο δημιουργεί ένα ασυνήθιστο κίνητρο, όπου οι τράπζες οι οποίες συνήθως θέλουν καταθέσεις ως μια μη ακριβή μορφή χρηματοδότησης, λένε ουσιαστικά στους πελάτες τους να φύγουν.

Οι τράπεζες προσφέρουν νέα διαδικτυακά εργαλεία για να βοηθήσουν τους πελάτες τους να πάνε τις καταθέσεις τους αλλού, υπογραμμίζει η WSJ.

Oι ευρωπαϊκές τράπεζες προσπάθησαν να μην περάσουν τα αρνητικά επιτόκια στους πελάτες όταν τα εισήγαγε για πρώτη φορά η ΕΚΤ το 2014, φοβούμενες την αντίδραση των καταθετών. Κάποιες το έκαναν μόνο με εταιρικούς καταθέτες. Αντίθετα, οι τράπεζες προσπάθησαν να βρουν άλλους τρόπους να αντισταθμίσουν το κόστος των αρνητικών επιτοκίων, χρεώνοντας για παράδειγμα υψηλότερες προμήθειες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *