Βομβα ΣτΕ: Αντισυνταγματική και παράνομη η εφεδρεία στο Δημόσιο

Βόμβα μεγατόνων φαίνεται ότι ρίχνει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατίας στο πολιτικό και οικονομικό σκηνικό καθώς πληροφορίες που επικαλούνται τα Νέα αναφέρουν πως έκρινε αντισυνταγματική και παράνομη την εφεδρία στο Δημόσιο. Η απόφαση αυτή τινάζει στον αέρα σχέδια της κυβέρνησης και την αναγκάζει να ανακαλέσει άμεσα τις αποφάσεις με τις οποίες τέθηκαν στο καθεστώς αυτό Δημόσιοι Υπάλληλοι. Αν και το οικονομικό όφελος από την κίνηση αυτή δεν ήταν ιδιαίτερα υψηλό εν τούτοις αλλάζει τους υπολογισμούς και αναγκάζει τον υπουργό Οικονομικών να αναζητήσει ισοδύναμα μέτρα.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση της τρόικας σε αυτή την απόφαση, καθώς το ΔΝΤ όταν το Συτναγματικό Δικαστήριο της Ρουμανίας είχε κρίνει αντισυνταγματικές τις μειώσεις στις συντάξεις είχε παγώσει το πρόγραμμα και είχε ζητήσει νέα πιο επώδεινα μέτρα για την περισοτολή των κρατικών δαπανών.

Στην περίπτωση της Ελλάδας η εφεδρεία δεν είχε μεγάλο δηοσιονομικό όφελος αλλά αποτελούσε προαπαιτουμενο για την εκταμίευση της δόσης, στο πλαίσιο της προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών στο Δημόσιο.

Η απόφαση των ανωτάτων δικαστών αφορά, κατά τις ίδιες πληροφορίες, τους υπαλλήλους του αμιγούς δημόσιου τομέα, που συνδέονται με σχέση δημοσίου δικαίου. Στην κρίση των δικαστικών λειτουργών μέτρησε το γεγονός ότι πριν την εφαρμογή του επίμαχου μέτρου δεν εξετάστηκε εάν πλήττεται ή όχι η οργανωτική δομή των δημοσίων υπηρεσιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σύμβουλοι Επικρατείας δεν ασχολήθηκαν με το καθεστώς της εφεδρείας των απασχολούμενων στο Δημόσιο και ευρύτερο Δημόσιο τομέα με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Και αυτό γιατί η συγκεκριμένη κατηγορία που είχε επίσης προσφύγει ενώπιον της Δικαιοσύνης ζητούσε να ακυρωθεί υπουργική εγκύκλιος, κάτι που σύμφωνα με την παγία νομολογία του ΣτΕ δεν μπορεί να γίνει.

Επόμενο βήμα είναι η δημοσίευση της επίμαχης απόφασης, που αναμένεται να γίνει μέσα στoυς επόμενους δύο μήνες.

www.sofokleousin.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *