Βατερλώ το ν/σ για ρυθμίσεις δανείων

Σε πολιτικό και επικοινωνιακό βατερλώ εξελίχθηκε για την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και κατ επέκταση για την κυβέρνηση η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις ρυθμίσεις ενυπόθηκων δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, καθώς από τη μια ο υφυπουργός Θ. Σκορδάς έθεσε θέμα ξεπαγώματος των πλειστηριασμών στις κατοικίες και από την άλλη ο υπουργός κωστής Χατζηδάκης επικρίθηκε για προχειρότητα, βασικές ελλείψεις και αναγκάστηκε να μεταθέσει την ψήφισή του για την επόμενη εβδομάδα.

Αλλαλούμ έχει προκληθεί από τις δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης Θανάση Σκορδά ο οποίος επιχείρησε σε ανύποπτο χρόνο ν ανοίξει τη συζήτηση για το “ξεπάγωμα” των πλειστηριασμών στις κατοικίες, από βήματος της Βουλής, για να επανέλθει και να ανακαλέσει στη συνέχεια υπό το βάρος της έκτασης που έλαβε το θέμα από τα media και αφού συνεργάτες του πρωθυπουργού και ο αρμόδιος υπουργός τον ανακάλεσαν στην τάξη. Η κίνηση όμως προδίδει την ύπαρξη διεργασιών στο παρασκήνιο και τις πιέσεις που ασκούνται προς αυτή την κατεύθυνση από κέντρα που επηρεάζουν καταλυτικά την κυβερνητική πολιτική.

Συνεπώς αν και ο ίδιος ανακάλεσε τα όσα αρχικά δήλωσε και η κυβέρνηση διαμήνυσε σε όλα τους τόνους και τα επίπεδα ότι δεν τίθεται θέμα ξεπαγώματος των πλειστηριασμών, το ζήτημα είναι υπαρκτό και οι εξελίξεις στο παρασκήνιο παραπάνω από σίγουρες.

Το οικονομικο και επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης θα επιδωθει τώρα σε προσπάθεια περιορισμού του πολιτικού κόστους, ενώ ο κ. Σκορδάς άνοιξε μόνος του την πόρτα της εξόδου κατά τον επικείμενο ανασχηματισμό, ίσως και νωρίτερα.

Η αναφορά του κ. Σκορδά πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συζήτησης του ν/σ για τις ρυθμίσεις ενυπόθηκων δανείων, όπου σημείο τριβής αποτελεί ο όρος ρύθμιση των ενήμερων δανειοληπτών, πράγμα το οποίο εξαιρεί πολύ μεγάλο μέρος των δανειοληπτών που αντιμετωπίζουν και το πλέον οξύ οικονομικό πρόβλημα και συνεπώς τα δάνεια τους έουν καταστεί ληξιπρόθεσμα καθώς έχουν πλήρη αδυναμία καταβολής.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις, ακόμα και από τους κυβερνητικούς εταίρους, ο υπουργός Ανάπτυξης αναγκάστηκε να μεταθέσει την ψήφιση του ν/σ καθώς εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα αντιπολιτευόμενα κόμματα και το ΠΑΣΟΚ χαρακτήρησε ανεπαρκή και κατώτερο των προσδοκιών το νόμο, ενώ υποστήριξε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για ολοκληρωμένη λύση.

Οι βουλευτές όλων των πτερύγων άσκησαν κριτική στον κ. Χατζηδάκη και για την απόφασή του να προωθήσει το νομοσχέδιο με κατεπείγουσες διαδικασίες και, μάλιστα, χωρίς να ακουστούν στη Βουλή οι απόψεις των αρμόδιων φορέων. Υπό την πίεση της Βουλής, ο κ. Χατζηδάκης τελικά υποχώρησε και ήρε τον κατεπείγοντα χαρακτήρα του νομοσχεδίου. Ετσι, σήμερα, θα προσκληθούν στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου οι αρμόδιοι φορείς, ενώ το νομοσχέδιο θα τεθεί σε ψηφοφορία το βράδυ της Δευτέρας.

www.sofokleousin.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *