Αυξάνονται τα «κόκκινα» δάνεια των ευρω-τραπεζών

Η πλειοψηφία των τραπεζών της Ευρώπης υπέφεραν από εκτίναξη στα επισφαλή δάνεια, παρόλο που οι επενδυτές συνωστίζονται για να δανείσουν κεφάλαια στους οίκους, σύμφωνα με έρευνα του οίκου αξιολογήσεων Fitch.

Ο όγκος των «κακών δανείων» αυξήθηκε 8,1% το 2013 σε λίγο παραπάνω από 1 τρισ. ευρώ σε σύγκριση με την προηγηθείσα χρονιά, σύμφωνα με ανάλυση της Fitch, που χρησιμοποίησε τα αποτελέσματα χρήσης 2012 και 2013 των τραπεζών.

«Δίνει μια δόση ρεαλισμού» σχολιάζει ο Robert Montague της ECM, εταιρίας διαχείρισης επενδύσεων. «Καθρεφτίζει το γεγονός ότι οι τράπεζες έχουν υποτιμήσει τα επίπεδα και τις προβλέψεις των επισφαλών πιστώσεων, κυρίως στις χώρες της περιφέρειας, αλλά όχι αποκλειστικά.»

Στο πλαίσιο της αποτίμησης των τραπεζικών ενεργητικών που θα γίνει στην συνέχεια του έτους, οι Ευρωπαίοι ρυθμιστές θα υιοθετήσουν ένα σύστημα αυστηρής ταξινόμησης, ώστε να καταργηθούν οι εθνικές διαφορές όσον αφορά το πώς χαρακτηρίζεται προβληματικό ένα δάνειο.

Η Fitch πραγματοποίησε έρευνα σε εκατό τράπεζες που πρόκειται να ερευνήσει η European Banking Authority. Στις 29 παρατηρήθηκε αύξηση του αριθμού των επισφαλών πιστώσεων κατά 20% και πλέον,καθώς επιδεινώθηκε η ποιότητα των ενεργητικών τους, ενώ στο ένα τρίτο μειώθηκαν ή έμειναν αμετάβλητοι οι όγκοι των επισφαλών δανείων.

«Οι αυξήσεις προκλήθηκαν εν μέρει από την μεταστροφή σε μια πιο συντηρητική αποτίμηση δανείων και εν μέρει από την επιδείνωση της ποιότητας των τραπεζικών ενεργητικών,» σχολιάζει ο Michal Bryks της Fitch.

Παρά την αύξηση στα «κακά δάνεια», το κόστος χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών τραπεζών μειώθηκε 38% πέρσι, σύμφωνα με τον δείκτη iTraxx senior financials, που προσμετρά το κόστος ασφάλισης έναντι τραπεζικών χρεοστασίων.

Το κόστος δανεισμού συνεχίζει να μειώνεται φέτος, καθώς οι τράπεζες αξιοποιούν τα χαμηλά επιτόκια, ελκύοντας την επενδυτική διάθεση για ενεργητικά υψηλότερης απόδοσης και εκδίδοντας μεγάλο αριθμό ομολόγων.

Η αναστροφή αυτή είναι ιδιαίτερα εμφανής στις τράπεζες της περιφέρειας, όπου οι εκδόσεις έχουν αυξήσεις 72% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την Dealogic, μετά από μεγάλες αυξήσεις το 2013.

Τα τραπεζικά αποθέματα για επισφάλειες, που έχουν σκοπό να καλύπτουν τις ζημίες από δάνεια, αυξήθηκαν 7,5% πέρσι στα 570 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την Fitch. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως εκείνες της Ιταλίας έχουν αυξήσει περαιτέρω τις προβλέψεις, ενόψει των stress tests της European Banking Authority.

«Τα προβληματικά δάνεια έχουν άμεση και ουσιώδη επίδραση στα τραπεζικά αποτελέσματα, τις ρυθμιστικές εκθέσεις για τα κεφάλαια και τις αποτιμήσεις στην αγορά,» σχολιάζει ο κ. Bryks. “Εν μέσω του asset quality review, πολλές τράπεζες θεώρησαν πέρσι ότι είναι καλή εποχή να αναγνωρίσουν τα επισφαλή δάνεια και να αποφύγουν τις δυσάρεστες εκπλήξεις.»

www.euro2day.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *