Απόλυτος κυνισμός: Από τη σεισάχθεια στο «υπάρχει ρίσκο, μπορεί να χάσεις το σπίτι σου»

O Ευκλείδης Τσακαλώτος, αν και τεχνοκράτης και αγαπημένο παιδί της τρόικας, είναι ίσως πιο… αριστερός από πολλούς στην κυβέρνηση. Αλλωστε, ανήκει στην ομάδα των «53+», είναι ο άτυπος ηγέτης της που αντιπολιτεύεται πολλές φορές τη… δεξιά πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα.

Όταν, όμως, ο συγκεκριμένος υπουργός φτάνει στο σημείο να γίνεται πιο κυνικός κι από τους κυνικούς τότε έχουν τα πάντα κατεδαφιστεί. Και δεν μπορεί κανείς να επικαλείται δήθεν αριστερή, προοδευτική και φιλολαϊκή πολιτική όταν η υποτιθέμενη αντιπολίτευση του Τσίπρα φτάνει στο σημείο να αναδεικνύει πόσο αναίσθητη είναι αυτή η κυβέρνηση.

Μιλώντας στη Βουλή, λοιπόν, ο κ. Τσακαλώτος μας είπε ότι «η κανονική αγορά στέγασης έχει πάντα ένα ρίσκο. Παίρνεις ένα δάνειο και κάποια στιγμή πρέπει να το ξεπληρώσεις. Έχεις και την πιθανότητα κάποια στιγμή να μη σου βγει αυτό το ρίσκο και να το χάσεις».

Μιλώντας χθες στο πλαίσιο της συζήτησης της τροπολογίας για την προστασία της πρώτης κατοικίας και στην προσπάθεια να δικαιολογήσει την υπαναχώρηση της κυβέρνησης «κατόπιν εντολών» όπως ο Γ. Δραγασάκης δήλωσε, ο υπουργός Οικονονικών ανέφερε:

«Η κανονική αγορά στέγασης έχει πάντα ένα ρίσκο. Παίρνεις ένα δάνειο και κάποια στιγμή πρέπει να το ξεπληρώσεις. Έχεις και την πιθανότητα κάποια στιγμή να μη σου βγει αυτό το ρίσκο και να το χάσεις», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, συνεχίζοντας λέγοντας ότι προ κρίσης γίνονταν πλειστηριασμοί, χωρίς να υπάρχει κανένα κίνημα υποστήριξης των ανθρώπων που έχαναν τα σπίτια τους εξαιτίας χρεών.

Παράλληλα, παραδέχθηκε ότι στη «μεταμνημονιακή εποχή» η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με έξι θεσμούς και όχι με τέσσερις μόνο.

Για την συγκεκριμένη ρύθμιση προστασίας της πρώτης κατοικίας, είπε ότι «ενώ διαπραγματευόμαστε με τέσσερις θεσμούς, στην πραγματικότητα δεσμευόμαστε με έξι, γιατί οι δύο από τους τέσσερις θεσμούς έχουν δύο καπέλα. Δηλαδή, η Κομισιόν έχει ένα καπέλο που έρχεται εδώ και διαπραγματεύεται με εμάς για τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση και έχει και ένα άλλο καπέλο, που είναι η Διεύθυνση Ανταγωνισμού, όπου η επιδότηση που δίνουμε εμείς για τους δανειολήπτες πρέπει να μην αποτελεί κρατική ενίσχυση. Και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει δύο καπέλα. Έχει το καπέλο που έρχεται σαν Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μέρος των τεσσάρων θεσμών που διαπραγματεύεται με μας και έχει το καπέλο του επόπτη του SSM, που πρέπει να παρακολουθήσει τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος -όχι μόνο για την Ελλάδα-, γιατί η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε μια χώρα, όπως καταλαβαίνετε, επηρεάζει και τη σταθερότητα στην άλλη χώρα».

Αυτά μας είπε και πάλι σε άπταιστα… ελληνικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Βεβαίως, έχει και ρίσκο αν παίρνεις ένα δάνειο γιατί μπορείς να χάσεις το σπίτι σου, είτε είναι υποθηκευμένο είτε όχι. Όμως, θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να δει κανείς και να θυμηθεί τα συνθήματα του ΣΥΡΙΖΑ στο δρόμο προς την εξουσία. Ή να θυμηθεί τον ίδιο τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να παίρνει μέρος σε διαδηλώσεις κατά του ΕΝΦΙΑ και της εξόντωσης της μεσαίας τάξης.

Αλλωστε, ποιος μπορεί να ξεχάσει το σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» που έγινε ο… ύμνος στο στόμα των υποστηρικτών του ΣΥΡΙΖΑ;

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τη «σεισάχθεια» που είχε υποσχεθεί ο Αλέξης Τσίπρας;

Στις 31 Οκτωβρίου 2014, στο δρόμο προς την εξουσία, ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαζε ανακοίνωση για τα «κόκκινα» δάνεια που τότε δεν ήταν ούτε τα μισά από τα σημερινά.

Κι έλεγε: Μόνη αποδεκτή λύση για την συνέχιση λειτουργίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, είναι η σεισάχθεια των οφειλών προς τις τράπεζες, με μέτρα άμεσης ανακούφισης, με περιορισμό του οφειλόμενου κεφαλαίου και των τόκων που έχουν επιβληθεί.

Ετσι, λοιπόν, από τη σεισάχθεια που υποσχόταν ο Τσίπρας, από την προτροπή να μην πληρώσει ΕΝΦΙΑ ο κόσμος το 2015 γιατί θα τον καταργήσει, από τις διαδηλώσεις του Τσακαλώτου που κρατούσε και πανό κατά του φόρου, φτάσαμε να λένε ότι… έχει και ρίσκο το δάνειο, μπορεί να χάσετε το σπίτι σας.

Κι από τα κινήματα κατά των πλειστηριασμών το 2014 έφτασαν να κυνηγάνε τους πρώην συντρόφους τους και να τους διώκουν με απίστευτες κατηγορίες από το τμήμα της Ασφάλειας για την κατάλυση του πολιτεύματος.
Ο κ. Τσακαλώτος παίζει σε διπλό ταμπλό. Από τη μια είναι ο τεχνοκράτης που διαπραγματεύεται με τους δανειστές και αποδέχεται τα πάντα σαν καλός μαθητής, κι από την άλλη «πουλάει» το ρόλο του αριστερού ο οποίος σκέφτεται τον ελληνικό λαό που περνά δύσκολα. Ανάλογα με τη συγκυρία παίζει και το ρόλο που πρέπει.

Πηγή

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Απόλυτος κυνισμός: Από τη σεισάχθεια στο «υπάρχει ρίσκο, μπορεί να χάσεις το σπίτι σου»”

  1. Τάδε έφη το θλιβερό υποκείμενο εκ Σκωτίας που χρησιμοποιεί εξάδελφο ως front man για γνωστή εισπρακτική! Ήταν κατά τα άλλα πως “αι Κομμουνισταί” δεν θα μας πάρουν τα σπίτια!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *