Αποκαλυπτικό: Το 50% των στεγαστικών δανείων στην Ισπανία είναι επισφαλή

Οι Ισπανικές τράπεζες κατέχουν 308 δις ευρώ σε στεγαστικά δάνεια από τα οποία τα μισά είναι επισφαλή, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ισπανίας, η οποία έκανε δυσκολότερη την έκδοση δανείων με νέους κανόνες το 2010, πιέζοντας παράλληλα τις τράπεζες να πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία αντί να περιμένουν την αγορά να ανακάμψει.

Σε μερικές ακραίες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν ακόμη και 40 χρόνια, ωστόσο, προκειμένου να πουληθούν κάποια μισοτελειωμένα σπίτια σε περιοχές με μηδενική, πλέον, ζήτηση. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία τεράστια διαφορά ανάμεσα στις τιμές που ζητούν οι τράπεζες για να πουλήσουν ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους και στις τιμές που οι επενδυτές διατίθενται να πληρώσουν, καθώς οι πρώτες πουλούν με 40% μειωμένες τιμές και οι δεύτεροι ζητούν μείωση της τάξης του 70%.

Ακίνητα αξίας 40 δις ευρώ, περίπου, θεωρούνται από παράγοντες της ισπανικής αγοράς ως αδύνατο να πουληθούν, γεγονός που συνεπάγεται ότι στην περίπτωση που οι τράπεζες αποτύπωναν τις πραγματικές τιμές των περιουσιακών τους στοιχείων στους ισολογισμούς τους θα έπρεπε να προβούν σε επανακεφαλαιοποίηση άμεσα.

Η κατάσταση στον ισπανικό τραπεζικό κλάδο είναι τόσο άσχημη που θεωρείται πιθανόν πως περισσότερο από το 20% αυτού θα κρατικοποιηθεί στα επόμενα χρόνια. Το πρόβλημα αυτό βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης στην Ισπανία η οποία δέχεται σφοδρή επίθεση από τις αγορές και κινδυνεύει να προσφύγει στο Μηχανισμό Στήριξης, κάτι που θα είχε συμβεί ήδη χωρίς τις παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη δευτερογενή αγορά ομολόγων.

XrimaNews.gr

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Αποκαλυπτικό: Το 50% των στεγαστικών δανείων στην Ισπανία είναι επισφαλή”

  1. Φαντάζομαι ότι παρόμοια κατάσταση, λίγο πολύ, επικρατεί και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

    Άρα ο μύθος ότι Ευρωπαίοι επενδυτές θα έρθουν στην Ελλάδα να αγοράσουν φθηνά ακίνητα, προσωπικά μου φαίνεται λίγο ξεθωριασμένος.

    Αγοράζει κάποιος φθηνά ακίνητα με σκοπό να τα πουλήσει ακριβότερα ή να τα ενοικιάσει για εκμετάλλευση. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα ούτε να πουλήσεις μπορείς, ούτε να βρεις ενοικιαστή που να πληρώνει καλά και σίγουρα.

    Αν διαφωνείτε……. διορθώστε με.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *