Αντέχουν «κόκκινα» δάνεια μέχρι 50% οι ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με τη Berenberg

Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται στο περισκόπιο του γερμανικού επενδυτικού οίκου  Berenberg, ενός από τους παλιότερους στην Ευρώπη και συγκεκριμένα από το 1590. Πρόκειται για έναν οίκο που έχει ασχοληθεί με το ελληνικό χρηματιστήριο από την περίοδο του 1990.

Κατόπιν των επαφών του με τις διοικήσεις σημειώνει ότι φέτος θα σημειωθεί η κορύφωση στα “κόκκινα” δάνεια, στοιχείο που θα οδηγήσει χαμηλότερα τις προβλέψεις για τις σχετικές απώλειες.

Οι τράπεζες εκτιμούν ότι τα “μαξιλάρια” που υπάρχουν στα ίδια κεφάλαια και τα κέρδη προ προβλέψεων για την επόμενη τριετία μπορούν να απορροφήσουν μια αύξηση στα “κόκκινα” δάνεια που θα τα οδηγήσει στο 50% επί του συνόλου. Παράλληλα, θα έχουν τη δυνατότητα να κρατήσουν έναν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 8%.

Ειδικοί της Πειραιώς και Alpha, μιλώντας προς την Berenberg, σημείωσαν ότι δεν θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια, ενώ η Eurobank αναμένει τα 2 δισ. ευρώ που, σύμφωνα με τη Berenberg, θα εισέλθουν στην τράπεζα τον Μάρτιο. Την ίδια ώρα, το ΤΧΣ μπορεί να υποστηρίξει τις τραπεζικές ανάγκες με 11 δισ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, το ρίσκο έγκειται στο ότι οι τράπεζες θα υποχρεωθούν να αυξήσουν περαιτέρω τις προβλέψεις λόγω αναδιαρθρώσεων δανείων που αντιστοιχούν στο  που αντιστοιχούν στο 5-7% του συνόλου. Πρόκειται για τις μετοχοποιήσει δανείων που θα οδηγήσουν και σε περαιτέρω αποδυνάμωση των θέσεων των βασικών μετόχων.

Τα ρίσκα για την οικονομία

Μπορεί η Ελλάδα να έχει επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα το όποιο θα φτάσει το 1,5% το 2014, από την άλλη πλευρά όμως, δεν προχώρησαν οι διαρθρωτικές αλλαγές, δεν υπάρχει ατζέντα που να πείθει τις αγορές και η οικονομική σταθερότητα απειλείται από τον κοινωνικό και πολιτικό παράγοντα. Εάν διεξαχθούν, μάλιστα, εκλογές στην Ελλάδα το 2014, η πρόοδος της ελληνικής οικονομίας μπορεί να ανασταλεί επηρεάζοντας αρνητικά τις τράπεζες.

Ο ρυθμός των δανείων συνέχισε να πέφτει και στο δ’ τρίμηνο του 2013 και αναμένεται να συνεχίσει το 2014. Το στοιχείο αυτό, εξάλλου, συνάδει με αυτά που έδωσε χθες στην ΤτΕ για μεγαλύτερο ρυθμό μείωσης της χρηματοδότησης στον ιδιωτικό τομέα στο 3,9% τον Δεκέμβριο έναντι 3,8% τον Νοέμβριο.

Στην ίδια κατεύθυνση, αναμένεται να κινηθεί και το 2014 όσον αφορά στη μείωση των δανείων, τουλάχιστον σε πρώτη φάση. Μια τέτοια εξέλιξη δημιουργεί ερωτήματα για το πώς η αγορά θα αποκτήσει ρευστότητα, τουλάχιστον στο α’ εξάμηνο της χρονιάς που διανύουμε. Όσον αφορά στις τράπεζες όμως, η μείωση των επιτοκίων καταθέσεων  και η βελτίωση πρόσβασης στη χρηματοδότηση του ευρωσυστήματος, θα βελτιώσουν τα καθαρά περιθώρια κέρδους, παρά τη μείωση των δανείων.

www.newmoney.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *