Αλλάζουν όλα στις τράπεζες: Πού πάνε τα κόκκινα δάνεια, τι θα γίνει με καταθέσεις

Τι αλλαγές εξετάζουν οι τράπεζες για να ξεφορτωθούν τα κόκκινα δάνεια και να προστέυσουν τις καταθέσεις;

Τη δημιουργία εταιριών ειδικού σκοπού εξετάζουν οι τράπεζες στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Στις εταιρείες ειδικού σκοπού ή αλλιώς «bad banks» θα μεταβιβαστούν μεγάλα πακέτα μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ αργότερα θα πωληθούν ώστε να μην βαρύνουν τους ισολογισμούς στις τράπεζες.

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή, η ΕΚΤ ζητά από τις διοικήσεις να προχωρήσουν με μεγαλύτερη ταχύτητα στην αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού προβλήματος και με «γενναίες» αποφάσεις για τον δραστικό περιορισμό των κόκκινων δανείων από τους ισολογισμούς.

Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ των σχεδίων που εξετάζονται είναι τα ειδικά οχήματα, που θα δημιουργηθούν- με χαρτοφυλάκια κόκκινων δανείων- να μεταβιβαστούν όχι σε τρίτους αλλά στους υφιστάμενους μετόχους των τραπεζών, κάτι δηλαδή σαν μια παράλληλη μικρή bad bank.

Ετσι, ο ισολογισμός της τράπεζας θα αποσυμφορηθεί άμεσα, καθώς μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ θα βρεθούν εκτός ισολογισμού βελτιώνοντας δραστικά την χρηματοοικονομική κατάσταση της τράπεζας.

Παράλληλα, με τη μεταβίβαση του ειδικού σχήματος στους υφιστάμενους μετόχους της τράπεζας, αυτοί θα ωφεληθούν από τυχόν μελλοντικά οφέλη που θα προκύψουν από την ενεργητική διαχείριση των κόκκινων δανείων.

Οι νέες τράπεζες θα κρατήσουν φυσικά όλες τις καταθέσεις οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν σαν αποθεματικά για περαιτέρω επενδύσεις, χωρίς πια το βάρος των κόκκινων δανείων.

Με τον τρόπο αυτό οι τράπεζες θα ανταποκριθούν στις πιέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για γρήγορες και αποφασιστικές κινήσεις στον τομέα των κόκκινων δανείων, αλλά και οι μέτοχοι δεν θα απωλέσουν τα δυνητικά κέρδη από τη διαχείριση αυτών των δανείων.

Διαβάστε τις ανακοινώσεις από Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς για τις καταθέσεις και τη συμφωνία με τους θεσμούς.

3 σχόλια σχετικά με το “Αλλάζουν όλα στις τράπεζες: Πού πάνε τα κόκκινα δάνεια, τι θα γίνει με καταθέσεις”

  1. Όντως κάτι αλλάζει, έχουν να με καλέσουν από τέλη Μαιου. Εκεί που είχα 10-15 κλήσεις καθημερινά. Τώρα σιωπή. Τουλάχιστον ηρεμησα για λίγες μέρες. Για να δούμε ποιά θα είναι τα νέα νούμερα

    1. Θα διαφωνήσω… σε έμενα είχαν περισσότερη ένταση οι κλήσεις τους… απο κει και πέρα… νέα νούμερα βγαίνουν συνεχώς.. Αρχίζω να πιστεύω πως βάζουν και την cosmote/χρυσό οδηγό στο παιχνίδι και κάποιες άλλες εταιρίες (π.χ. γραφεία hp) που δεν είχαν σχέση με εισπρακτικές για να κάνουν ψάρεμα στοιχείων.

      Βασικά είμαι σίγουρος γι’αυτο που λέω. Θα το δείτε όλοι σε λίγο… περιμένω νέα σας…

      1. Εδώ και 15 μήνες που έχει αναλάβει το “φάκελό” μου η Κύκλος, δεν έχει καταφέρει να μου αποσπάσει ούτε ένα σεντ. Υποθέτω ότι επέστρεψε το φάκελο στην τράπεζα. Πριν από αυτή είχα την Μέλλον επί 2 χρόνια. Το μόνο που είχε καταφέρει να μου αποσπάσει ήταν απιειλες ότι θα τους φέρω τον εισαγγελέα στα γραφεία τους, αυτόφωρο για εκβιασμό και απειλές κλπ. Χθες βράδυ κοίταζα έναν αμερικάνο δημοσιογράφο που άνοιξε δική του Εισπρακτική και αγόρασε οφειλές 15 εκατομμυρίων για 60 χιλιάρικα. Φαντασου πόση αξία έχουν τα δάνεια μας που θέλουν και τόκους

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *