«Αγκάθι» για τις τράπεζες τα «κόκκινα» δάνεια

Το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δάνειων αποτελεί σήμερα μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες και η αντιμετώπιση του θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα που θα τους επιτρέψει να συμβάλουν με όλες τους τις δυνάμεις στην εθνική προσπάθεια επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη.

Όπως επισήμαναν επιτελικά στελέχη τραπεζών, μιλώντας σε τραπεζικό συνέδριο, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σημείωσαν εκ νέου αύξηση το πρώτο τρίμηνο του 2015, έπειτα από μια περίοδο ενός έτους αποκλιμάκωσης του ρυθμού αύξησής τους.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κυμαίνονται στα 78 δισ. ευρώ και αποτελούν το 35% του χαρτοφυλακίου των τραπεζών, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι περίπου 7%, επισήμαναν τα τραπεζικά στελέχη.

Στην καταναλωτική πίστη, ένα στα δύο περίπου δάνεια βρίσκεται σε καθυστέρηση και ακολουθούν η επιχειρηματική πίστη με το 35% των δανείων να είναι «κόκκινα», ενώ στη στεγαστική το ποσοστό των μην εξυπηρετούμενων είναι σε χαμηλότερα επίπεδα και προσεγγίζει το 30%.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, με την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία , τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα φτάσουν στο ανώτατο σημείο τους μέσα στο 2015 και μετά θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωσή τους, έξι μήνες αργότερα απ’ ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Ευλόγως, ο λόγος για τον οποίο το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανέβηκε από το επίπεδο του 4,3%, που ήταν στο τέλος του 2008, στο 35% περίπου που είναι σήμερα, αφορά την οικονομική κρίση που έπληξε τα εισοδήματα ιδιωτών, αλλά και την κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Για την αντιμετώπιση των αποκαλούμενων «κόκκινων» δανείων, οι συστημικές τράπεζες έχουν πραγματοποιήσει προβλέψεις συνολικού ύψους 50 δισ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος από αυτές να αφορά χορηγήσεις που έχουν δοθεί εγχωρίως και καλύπτουν περίπου το 60% των δανείων που βρίσκονται σε καθεστώς οριστικής καθυστέρησης.

Ρυθμίσεις

Οι τράπεζες έχουν ήδη προχωρήσει σε εκατοντάδες χιλιάδες ρυθμίσεις δανείων, τόσο στη λιανική τραπεζική (στεγαστική και καταναλωτική πίστη) όσο και στις επιχειρήσεις , ενώ, όπως έχει επισημανθεί, θα εξακολουθήσουν να προβαίνουν σε νέες ρυθμίσεις και σε νέα προγράμματα, ενώ βρίσκονται σε αναμονή των ρυθμίσεων που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση , καθώς το θέμα των «κόκκινων» δανείων και της επίλυσης του, βρίσκεται στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας.

Έμφαση στην ανάγκη να απεγκλωβιστεί το τραπεζικό σύστημα από τα «κόκκινα» δάνεια, δίνει και το υπουργείο Οικονομικών: «Εάν δε βρούμε τρόπο να τα διαχειριστούμε αυτά, δεν υπάρχει πιθανότητα το τραπεζικό σύστημα να κάνει τη δουλειά που πρέπει να κάνει. Γι’ αυτό πρέπει να ιδρυθεί μια εταιρεία διαχείρισης των μη εξυπηρετουμένων τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων, σε συνδυασμό και με το ΤΧΣ , κάνοντας χρήση αυτού του ‘‘μαξιλαριού’’ που έχει το ΤΧΣ», ανέφερε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, από το βήμα του συνεδρίου του Economist.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *