Έρχονται «λυπητερές» για 800.000 επαγγελματίες

Πιο πολλοί θα είναι οι φόροι που θα κληθούν να πληρώσουν για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2012 οι περίπου 800.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και εμποροβιοτέχνες, όπως αυτό φαίνεται στη φετινή φορολογική δήλωση.

Όπως αναφέρει η «Ημερησία» η αύξηση του Τέλους Επιτηδεύματος, τα τεκμήρια δαπανών διαβίωσης αλλά και η υποχρεωτική αναγραφή όλων των εισοδημάτων, όπως τόκοι καταθέσεων, ομολόγων, κέρδη από μετοχές, μερίσματα, ανεβάζουν το ποσό για τους φορολογούμενους της συγκεκριμένης κατηγορίας.

Ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες θα κληθούν να καταβάλλουν και:

1. Την ειδική εισφορά αλληλεγγύης που επιβάλλεται σε όσους έχουν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ με συντελεστές:

 • 1% για εισοδήματα από 12.000 – 20.000 ευρώ
 • 2% για εισοδήματα από 20.000 – 50.000 ευρώ
 • 3% για εισοδήματα από 50.000 – 100.000 ευρώ
 • 4% για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ

2. Το αυξημένο Τέλος Επιτηδεύματος που ανέρχεται σε:

 • 800 ευρώ από 400 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.
 • 650 ευρώ από 500 ευρώ για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.
 • 600 ευρώ από 300 ευρώ για κάθε υποκατάστημα.

Τέλος Επιτηδεύματος 500 ευρώ θα εξακολουθούν να καταβάλλουν οι αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες, καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που το εισόδημά τους προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση με μέχρι τρία φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα, ή το 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από ένα φυσικό ή/και νομικό πρόσωπο.

Από το Τέλος εξαιρούνται οι εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 3.100 κατοίκους, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους. Επίσης, εξαιρούνται ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και η ατομική άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, εφόσον δεν έχουν παρέλθει πέντε έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών, καθώς και οι περιπτώσεις ατομικών επιχειρήσεων εφόσον για τον επιτηδευματία υπολείπονται τρία έτη από το έτος της συνταξιοδότησής του. Ως έτος συνταξιοδότησης νοείται το 65ο έτος της ηλικίας.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

3 σχόλια σχετικά με το “Έρχονται «λυπητερές» για 800.000 επαγγελματίες”

 1. Α χα χα χα!  
  Ναι αμέ, πως…πως… !
  Η “λυπητερή” ανήκει στα απανταχού στουρνάρια , όταν για άλλη μιά φορά διαπιστώσουν ότι θα πάρουν σπαρταριστούς λούτσους(Ψάρια..).
  Βάλε κι άλλο μπάρμπα ! 
  Πολύ πλάκα σπάω μαζί σας χαρτογιακάδες . Ειστε όλοι γιατον λούτσο(Ψάρι)

  Καλημέρα σε όλο το φόρουμ .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *