Έρχεται κύμα μείωσης μισθών στον ιδιωτικό τομέα

Από τον τομέα της ιδιωτικής εκπαίδευσης ξεκινάει (κατά πάσα βεβαιότητα τον επόμενο μήνα), μέσω επιχειρησιακών συμβάσεων, η μείωση μισθών και επιδομάτων με το πρόσχημα της εξίσωσης των μισθών αυτών προς το ενιαίο μισθολόγιο των μισθών και επιδομάτων του δημόσιου τομέα.

Πρόκειται για έναρξη κύκλου μειώσεων, στον ιδιωτικό τομέα, που θα γενικευθεί πολύ σύντομα με στόχο τα επίπεδα των 600 ευρώ (σε πρώτη φάση) ως κατώτατη μηνιαία αμοιβή. 

Σε ό,τι αφορά την ιδιωτική εκπαίδευση οι μειώσεις μισθών δεν δείχνουν (ακόμη) να έχουν συλλογικό χαρακτήρα και συλλογική κλαδική επιχειρηματική τακτική αλλά ότι συμβεί θα είναι αποτέλεσμα και συνεννοήσεων μεταξύ ομάδων επιχειρηματιών του συγκεκριμένου χώρου.

Οι μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα που θα φανεί με την μορφή κύματος μέσα στο 2012 θα στηριχθεί, ως πρακτική, ασφαλώς στη δυνατότητα που παρέχεται μέσω των επιχειρησιακών συμβάσεων και του νέου πλαισίου εργασιακών σχέσεων αλλά ως στρατηγική και στα εξής επιχειρήματα:

* Ο ιδιωτικός τομέας χωρίς να ευθύνεται για την κρίση καλείται να πληρώσει τόσο με την φορολογική πολιτική όσο και με την ύφεση τα “σπασμένα” του κρατικού τομέα που προκάλεσε το πρόβλημα.

* Oι ιδιωτικές επιχειρήσεις πρέπει να προχωρήσουν σε τακτικές αμύνης για να συντηρήσουν σε κατάσταση βιωσιμότητας τις επιχειρήσεις τους και κατ΄ επέκταση τις θέσεις εργασίας που απομένουν.

* H καλπάζουσα φοροεισπρακτική πολιτική δεν αφήνει κανένα περιθώριο συντήρησης του σημερινού κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων, ενώ οδηγεί μοιραία σε συρρικνώσεις, σε μειώσεις μισθών και σε απολύσεις όπου δεν γίνεται διαφορετικά.
 
* Η ύφεση και οι προοπτικές συντήρησης της στα επόμενα χρόνια δεν επιτρέπει στην πράξη ούτε την διατήρηση (στην πράξη) συλλογικών συμβάσεων εργασίας ούτε ειδικών επιδομάτων αλλά επιβάλλει την προσοχή μόνο στην διασφάλιση των υπολοίπων θέσεων εργασίας, στον περιορισμό των λουκέτων των επιχειρήσεων και τον περιορισμό της έκτασης της επιχειρησιακής  μετανάστευσης στις γειτονικές χώρες. 

Επισημαίνοντας ακόμη ως αιτιολογία την αύξηση της ανεργίας κατά 18% και την προοπτική για μέχρι 20% μέσα στο 2012, πολλοί κλάδοι του ιδιωτικού τομέα θα προχωρήσουν σχεδόν ομαδικά στην εφαρμογή επιχειρησιακών συμβάσεων με μισθούς σαφώς κάτω των 1.000 ευρώ και με στόχο να περιορίσουν το μεγαλύτερο μέρος των μισθών στα 600-650 ευρώ.

Μεταξύ των κλάδων αυτών συμπεριλαμβάνονται εκτός από τις επιχειρήσεις ιδιωτικής εκπαίδευσης πάσης φύσεως, επιχειρήσεις του μεσαίου εμπορίου. Και από τον τομέα της μεταποίησης (κυρίως μεσαίου και μικρού μεγέθους) μονάδες που καλύπτουν τον χώρο παραγωγής προϊόντων οικοδομής, εφαρμογής ηλεκτρισμού, οικιακών συσκευών, ενδύσεως, συναρμολογήσεων πάσης φύσεως οχημάτων και κατασκευών και επισκευών σκαφών και γενικώς ναυπήγησης. Ξεχωριστό αλλά παρόμοιο κύμα μειώσεων και απολύσεων δρομολογείται ήδη στον τομέα των τεχνικών έργων μιας και οι εταιρείες αυτές βρίσκονται και σε αδιέξοδο λόγω της στάσης πληρωμών του δημοσίου.

 

Πηγή:www.capital.gr

www.capital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *