Έρχεται κούρεμα σε στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια – Με ποιες προϋποθέσεις και πότε θα μειώσετε τα δάνειά σας

– Την υιοθέτηση του ιρλανδικού μοντέλου για τα “κόκκιναδάνεια” εξετάζει η κυβέρνηση

– Πώς θα επηρεάσει τους δανειολήπτες

– Οι ειδικές επιτροπές που θα παρακολουθούν τον τρόπο διαβίωσής τους

– Το 2014 αναμένεται να αρχίσουν οι διαδικασίες

Όλο και διογκώνεται ο αριθμός των πολιτών που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις δανειακές υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει, με την κυβέρνηση να εξετάζει την υιοθέτηση ενός μοντέλου που νομοτελειακά θα οδηγήσει σε κούρεμα των επισφαλών δανείων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Πρώτο Θέμα”, πρόκειται για το ιρλανδικό μοντέλο, σε ελληνική όμως παραλλαγή, το οποίο εκτιμάται ότι θα επιτρέψει στους δανειολήπτες να ξεμπλοκάρουν τις υποχρεώσεις τους και στις τράπεζες να συγκενρώσουν χρήματα που θεωρούσαν χαμένα, με τις διαδικασίες να αρχίζουν από το 2014.

Σημειώνεται ότι σήμερα το 30-35% των δανείων δεν εξυπηρετούνται και το 2014 αναμένεται η κατάσταση να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο με το 45-50% των δανείων να να μην εξυπηρετούνται. Το γεγονός αυτό έχει κάνει τις ίδιες τις τράπεζες, πλέον, να πιέζουν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον που θα οδηγήσει σε κούρεμα δανείων είτε άμεσα (μέσω των ίδιων των τραπεζών), είτε έμμεσα.

Μάλιστα, η πίεση για την επίσπευση αυτής της διαδικασίας φαίνεται να γίνεται μεγαλύτερη, δεδομένου ότι από τον Σεπτέμβριο παύει να προστατεύεται η πρώτη κατοικία από τους πλειστηριασμούς.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, επικαλούμενο πηγές από την κυβέρνηση, το ιρλανδικό μοντέλο είναι το επικρατέστερο, διότι προβλέπει εξατομικευμένα κριτήρια κουρέματος των δανείων, μέσα από την παρακολούθηση του τρόπου διαβίωσης των δανειοληπτών από ειδικές επιτροπές νομικών και οικονομολόγων.

Αυτό σημαίνει ότι τα μέλη των αυτών των επιτροπών -που ονομάζονται Insolvency Practioners και ορίζονται από την κεντρική τράπεζα της χώρας και το υπουργείο Οικονομικών- θα μελετούν τα στοιχεία του εκάστοτε δανειολήπτη, όπως αποδείξεις και οποιοδήποτε είδους έξοδα. 

Παράλληλα, θα έχουν το δικαίωμα να εισπράττουν τις οφειλές, αντί των τραπεζών, καθώς πολλά από τα “κόκκινα δάνεια” δεν αφορούν μόνο μια, αλλά πολλές τράπεζες.

newsit.gr

23 σχόλια σχετικά με το “Έρχεται κούρεμα σε στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια – Με ποιες προϋποθέσεις και πότε θα μειώσετε τα δάνειά σας”

  1. Κάποιο λάκκο εχει η φαβα.

    Το 2014 που θα απελευθερώσουν τους πλειστηριασμούς,θα κουρέψουν δάνεια;
    Τι τους εμποδίζει να το κάνουν τώρα;

    Και ποιοι είναι αυτοί που θα εισπράττουν αντί της τράπεζας;
    Δεν μου αρέσει καθόλου.Κατι δεν παει καλα με αυτό το δημοσίευμα.

    1. Άλλα κόλπα <<μαφιόζικα>> ετοιμάζουν. Αφού βλέπουν ότι ο κόσμος ξυπνάει και σταματάει να τους πληρώνει και χωρίς φοβίες κοντράρεται με τις τράπεζες στα ίσια μέσα στα δικαστήρια, με θετικά αποτελέσματα για τον καταναλωτή, αποφάσισαν μάλλον να αναθέσουν στον υπόκοσμο να καθαρίσει για πάρτη τους. Πριν από την είσπραξη βέβαια, αυτές οι <<ειδικές επιτροπές>>(Αλβανοί, Ρώσοι, κλπ), θα μας παρακολουθούν. Ακριβώς δηλαδή ότι κάνει ο τοκογλύφος για να εισπράξει….Το κορυφαίο (για πολλά γέλια) είναι το σημείο του άρθρου που αναφέρει ότι πιέζουν οι τράπεζες το κράτος να προχωρήσει σε νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον που θα οδηγήσει σε κούρεμα δανείων είτε άμεσα (μέσω των ίδιων των τραπεζών), είτε έμμεσα. Λες και τους εμποδίζει κάποιος νόμος, να προχωρήσουν σε κουρέματα οι ίδιες. Προσπαθούν να βαφτίσουν την έναρξη των πληστηριασμών της κύριας κατοικίας, ως κούρεμα δανείων.

      1. Κάτσε πρώτα να δούμε τι είναι αυτό το πράγμα και μετά το συζητάμε.

        Αν είναι σαν το αμερικάνικο σύστημα, έχει κάποια λογική.

        Δεν μπορεί π.χ. εγώ να χρωστάω 200.000, να δηλώνω εισόδημα 10.000 το χρόνο, να έχω θαμμένα στο χωράφι μου 2 εκατομμύρια, και να λέω δεν πληρώνω.

        Ο αμερικανός έχει υπηρεσία που παρακολουθεί το lifestyle όσων εντάσσονται στον αντίστοιχο Νόμο Κατσέλη. Δεν μπορεί να είσαι πτωχευμένος και να κυκλοφορείς κουρσάρες, να διαμένεις σε πολυτελή ξενοδοχεία κλπ.

  2. Στην Αμερική επίσης Begar,αν η τράπεζα σου πάρει το σπίτι,αναλαμβάνει και την ευθύνη για την κακή αξιολόγηση που έκανε και σβήνει το χρέος.
    Εδώ συνεχίσεις να χρωστάς ότι θέλουν αυτοί.

    Εμένα δεν μου αρέσει που βγαίνει αυτή η είδηση,όταν όλοι ξέρουμε ότι θα απελευθερώσουν τους πλειστηριασμούς.

    Και επειδη είναι γκαγκστερ δεν τους έχω καμία εμπιστοσύνη.

  3. Δεν ξέρω τί να πω ρε παιδιά. Εγώ περιμένω τα πάντα από αυτούς (τις τράπεζες εννοώ μαζί με το υπηρετικό τους προσωπικό την κυβέρνηση). Πάντως <<βρωμάει>> η δουλειά κάποιου είδους προπαγάνδα. Είναι πολλά τα ύποπτα σημεία στο άρθρο.

  4. Πάντως να είστε και υποψιασμένοι, γιατί οι τράπεζες έχουν πάθει λαχτάρα από το ποσοστό κόκκινων δανείων.

    Όπως σε όλους τους τομείς, έτσι και στο χώρο των δανειοληπτών, θα βρείτε πολλές «πληρωμένες πένες», που αρθρογραφούν και διοχετεύουν, συνήθως ανώνυμα, κείμενα με σκοπό τον αποπροσανατολισμό και την τρομοκράτηση.

  5. Και κάτι άλλο που περνάει έντεχνα το άρθρο και μάλλον δεν του δώσαμε την προσοχή μας, είναι το ότι οι πληστηριασμοί πρώτης  κατοικίας θα απελευθερωθούν το Σεπτέμβριο του 2013 ΚΑΙ όχι το 2014….

  6. Σωστό αυτό αγαπητέ Begar.

    Ολες οι πένες είναι πληρωμενες στην Ελλάδα.Και μπουκωμενες απο τραπεζική διαφήμιση.

  7. Εγώ τα “έχω πάρει στο κρανίο” ,
    γιατί εκεί που κάναμε ένα βήμα πίσω να αποδεχθούμε το νόμο Κατσέλη και πριν προλάβουμε να οργανώσουμε την άμυνά μας , αρχίζουμε να συζητάμε την “προοπτική” των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας . Και για να μην παρεξηγηθώ , για το “βήμα πίσω” , θα σας πώ ότι είμαι υπέρ του “πόθεν έσχες”  ΟΛΩΝ . Να δούμε ποιός κέρδισε,  ποιός έχασε , τελικά από τούτο το παιγνίδι . αλλά δυστυχώς τέτοιες αποφάσεις μπορούν να τις πάρουν πολιτικές και κοινωνίες που αυτή τη στιγμή δεν είναι στο προσκήνιο.  Αν το κοιτάξουμε λίγο εποπτικά , αυτός ο λαός που σύρεται με τους φακέλους παραμάσχαλα να αποδείξει οτι δεν είναι ελέφαντας , μετράει ένα εκατομμύριο και βάλε ανθρώπους και 3000 αυτοκτονίες . Το δευτερο δε νούμερο θυμάμαι να καταμετράτε σε πολεμικές συρράξεις στο ΙΡΑΚ κατα την εισβολή των Αμερικανών . Περασε πολύς καιρός για να έχουν τέτοιες απώλειες . Μάλλον τόσος όσος ο δικός μας χρόνος από το 2009 …..

  8. Καλημέρα σε όλους.

    Ακούστε και το ωραίο παιδιά που θα περιλαμβάνει αυτή η ελάφρυνση του δανειολήπτη.

    Θα παρακρατείται υποχρεωτικά η δόση της τράπεζας από τον μισθό του!Επίσης όπως το υποψιαζόμουν,μάλλον πρόκειται για ομολογία ότι τα δάνεια θα πουληθούν ή πουλήθηκαν σε funds.

    Σηκωθείτε να φύγετε ρε,μην σας πάρουμε με τις πέτρες!Κλέφτες!

    1. Ε και με το νόμο Κατσέλη τί γίνεται δηλαδή? Δέν δίνει και πάλι μέρος του μισθού του και μάλιστα τρέχει ο ίδιος να μοιράσει τις οφειλές ανα τράπεζα? Τώρα θα γίνονται αυτοματοποιημένα. 

  9. Καλημέρα και απο εμένα.Όντως και με το νόμο Κατσέλη σχεδόν το ίδιο συμβαίνει.Δεν μας λένε όμως εάν πρόκειται περί υποχρεωτικής υπαγωγής όλων όσων χρωστούν στο συγκεκριμένο νόμο,εάν θα περιλαμβάνει και καταναλωτικά δάνεια και κάρτες και εάν θα ισχύει και για όσους δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία.Ή απλά πέταξαν κάτι για αποπροσανατολισμό και παραπλάνηση του κόσμου και καθησυχασμό ενόψη της επικείμενης αρσης πλειστηριασμών ή μιλάμε για κάτι πολύ χειρότερο και απλά μας αναφέρουν αποσπασματικά τα καλύτερα μέρη του νεου νόμου.Εγώ πάντως δεν τους έχω καμία εμπιστοσύνη….

    1. Ο νόμος Κατσέλη αφού τροποποιήθηκε παραμένει ώς μια μόνιμη λύση. Απο κει και πέρα ότι μέτρα παίρνουν έιναι επιπλέον λύσεις-προτάσεις προκειμένου να βρεθεί μια συμφωνία πιστωτή-οφειλέτη χωρίς να καταληξει η υπόθεση στο δικαστήριο. Στο εξωτερικό (στα σοβαρά κράτη) οι τράπεζες απο μόνες τους είναι πιό “προσγειωμένες” και ρεαλιστικές και κάνουν μικρά και μεγάλα κουρέματα για να πείσουν τον οφειλέτη να μήν καταληξει στο πτωχευτικο δικαστήριο. Κάτι τετοιο βλέπουμε σταδιακά να επιχειρείται και έδω. Πουθενά στην Ε.Ε. ή στις ΗΠΑ δέν υπάρχει κανένας υποχρεωτικός χαρακτηρας σε τέτοια μετρα. Βλέπεις ποιές είναι οι επιλογές που σου προτείνουν και διαλέγεις πώς θα κινηθείς….

      1. Μόνο που σε μας υπάρχει μια διαφορά: Ενώ έχουν σακατέψει οικονομικά το λαό, έχουν την απαίτηση να πληρώσει στο ακέραιο τα χρέη του προς τις τράπεζες και με παλαβά επιτόκια.

        Τι εμπόδιζε μια σοβαρή τράπεζα να ανακοινώσει ότι μέχρι νεωτέρας, θα προσαρμόσει όλα τα επιτόκια δανεισμού στο 2% , χωρίς καμιά ενέργεια από πλευράς δανειολήπτη; Θα ήξερε ο καθένας μας, ότι πληρώνοντας έστω και μερικά ευρώ κάθε μήνα, θα μείωνε τη οφειλή του και θα προσπαθούσε να πληρώσει ο,τι μπορούσε. Σήμερα, αν χρωστάς μερικές χιλιάδες και πληρώνεις κάποια ευρώ μηνιαίως, είναι σα να τα πετάς στο πηγάδι, αφού το υπολειπόμενο χρέος συστηματικά αυξάνει, λόγω υψηλών επιτοκίων. Οπότε ο δανειολήπτης σκέπτεται ότι πληρώσει δεν πληρώσει, πάλι χρεωμένος μέχρι το λαιμό θα είναι.

        Με ποια λογική μια τράπεζα δανείζεται με 0,5% από την ΕΚΤ και έχει το θράσος να τοκίζει πιστωτικές κάρτες με 17 και 18%?

         

        1. Δέν γράφει το αρθρο κατι για “πληρωμή στο ακέραιο”. Εδώ πλέον μιλάμε για κούρεμα ανάλογα την περίπτωση και αποπληρωμή του υπολοίπου με δεσμευση του εισοδήματος μέχρι 30%. Δέν ξέρω ακριβως πώς λειτουργεί το μοντέλο στις ΗΠΑ, ξέρω παντως πως αν θες να “βαρέσεις κανόνι” και να πτωχευσεις, στην κανει τη δουλεια ο δικηγόρος ακόμα και με 1000 δολλάρια χωρις νομους κατσελη και μαλακιες…Εκποιείται βέβαια μικρό η μεγαλο μερος της περιουσίας σου (αν υπάρχει) αλλα αμέσως “μηδενιζεις τα κοντέρ”…..Μετά την πτωχευση μπορείς να αποκτησεις και παλι περουσία χωρις να απαιτησει κανεις κατι απο εσενα. Τωρα οσο αφορα τα στεγαστικά δάνεια απο μόνες τους οι τραπεζες κάνουν κουρεματα και διευκολυνσεις για να μην καταλήξει κάποιος στο πτωχευτικο δικαστήριο.

  10. Νομίζω ότι υπάρχει διαφορά στο να δίνεις μέρος του μισθού και να έχουν πρόσβαση στην μισθοδοσία σου.

    Αν είναι να έχουν πρόσβαση στη μισθοδοσία σου,που θεωρείται και ακατάσχετη σήμερα μέχρι τα 1000ευρώ,γιατί να σου κουρέψουν το δάνειο;

    Δεν έχω υπαχθεί στο Νόμο Κατσέλη,καταναλωτικά έχω.Και θα αφορά όλα τα δάνεια.

    Τελοσπάντων,έχω στραβώσει με το θέμα και το αντιμετωπίζω με καχυποψία.

    Ίσως κάποιος άλλος,να το δει πιο καθαρά.

  11. Δέν είναι κάποιου είδους “παρέμβαση-αρπαγή” μισθού. Είναι καθαρά διαχειριστικό το θέμα. Ηδη γίνεται με πάγιες εντολές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων απο το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, απο τράπεζες και απο άλλους φορείς. Αυτό που σε ανησυχεί είναι ο πιθανός “υποχρεωτικός” χαρακτήρας του, κάτι που δέν το βλέπω να συμβεί. Για να γίνει μια συμφωνια για κούρεμα-ρύθμιση προυποθέτει συμφωνία και των δύο μερων είτε εξωδικαστικά, είτε δικαστικα. Σε χώρες τις Ευρώπης υπάρχουν ειδικοί σύμβουλοι που αναλαμβάνουν αυτές τις διαδικασίες και τις διεκπεραιωνουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Στη Γερμανία πχ με τον εκεί νόμο “Κατσέλη” ο ειδικός αυτός σύμβουλος αναλαμβάνει μέρος του μισθού σου για έξι χρόνια  και το μοιράζει με δίκη του ευθύνη στις τράπεζες για οτι τους αναλογεί. Εγω πχ που χρωστάω καρτες και καταναλωτικα σε…..13 τράπεζες θα ευχόμουν να μου παρακρατείται αυτόματα απο τον μισθό μου το ποσο που θα οριστει για τα όποια χρόνια πει το δικαστηριο, παρα να τρεχω σαν τον τρελλο στις αρχές κάθε μήνα απο τράπεζα σε τράπεζα…..
    Θα θεσπιστούν επίσης κάποιοι κανονες διαβίωσης για όσους απο εμάς “πτωχευουμε” και για το διάστημα της όποιας ρύθμισης. Δέν είναι λογικό πχ να σου κάνουν κούρεμα στα χρέη και εσυ να έχεις ένα ακριβο αυτοκίνητο 2000 κυβικών όταν μπορείς να εξυπηρετηθείς και απο ένα των 1300 κυβικών. Θα καθοριζεται καποιο όριο σαν ποσο διαβίωσης ωστε να αποφευχθούν περιπτώσεις λαμογιών που κάνουν πλούσια ζωή και το παίζουν κακομοίρηδες και οι οποίοι μάλιστα δεν είναι καθόλου λίγοι….

  12. George,μακάρι να είναι όπως τα γράφεις.Αλλά επειδή στην Ελλάδα προέχει το συμφέρον του τραπεζίτη εξακολουθώ να πιστεύω οτι κάπου θα στραβώνει το πράγμα για τον δανειολήπτη.Όπως και νά’χει πάντως χρειαζόμαστε περισσότερες διευκρινήσεις….εάν φυσικά η είδηση αληθεύει και δεν αποσκοπεί αλλού η διασπορά της…..

  13. ΔΙΑΦΟΡΕΣ
    Με τον 3869 ο δανειολήπτης δίνει αναλόγως του εισοδήματός του, για 4 χρόνια τη δόση που αναλογεί. Για να σώσει το σπίτι του, για άλλα 20 χρόνια (ή και περισσότερα), δίνει ποσό ΕΩΣ το 80% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, είτε αυξηθούν οι αποδοχές του, είτε όχι.

    Στην παραπάνω ρύθμιση θα πληρώνετε σταθερά το 30% των αποδοχών σας.

    Με τον 3869 δεν προβλέπεται αύξηση δόσης σε περίπτωση αύξησης επιτοκίων. Η δόση παραμένει αυτή που ορίζεται από το Ειρηνοδικείο.

    Στην παραπάνω ρύθμιση το 30% θα καταβάλλεται βρέξει χιονείσει.

    Με τον 3869, μετά την αποπληρωμή κάνεις ότι θέλεις το ακίνητο. Το πουλάς, το χαρίζεις, το καις.

    Με την παραπάνω ρύθμιση θα καταβάλεται τεράστιος φόρος υπεραξίας.

    Με τον 3869 σε παρακολουθούν για τέσσερα χρόνια.

    Με την παραπάνω ρύθμιση εφ’όρου ζωής. Θα πρέπει να δίνει ο δανειολήπτης για πάντα, απόδειξη ακόμα και για το χαρτί υγείας.

    Ο 3869 ρυθμίζει με το “τρέχων επιτόκιο”, της στιγμής της απόφασης.

    Όταν οι τράπεζες γίνουν δυο, τα επιτόκια φτάσουν 20-25% στα στεγαστικά και οι αντικειμενικές φτάσουν στο Θεό, θα γίνει μεγάλο γλέντι.

    1. Απο πού και ως που σε παρακολουθούν “εφ όρου ζωής”? Μιλάς τόσο σίγουρα για κάτι που κυκλοφορεί απλά ώς φήμη στο ιντερνετ και ακόμα δέν ξέρουμε τίποτα. Απλές υποθέσεις κάνουμε με βάση τα όσα ισχύουν σε αλλες χώρες. Καμμία δανειακή υποχρέωση σε καμμια χώρα δέν είναι “εφ όρου ζωής”. Ολες οι ρυθμίσεις έχουν πάντα ένα χρονοδιάγραμμα και κάποιους όρους. Ο κάθε άνθρωπος ανάλογα με τις προτεραιοτητές του και τις δυνατότητές του θα κρίνει αν τον συμφέρει ο νόμος Κατσέλη ή το όποιο καινούριο νομοθέτημα προταθεί για ρυθμίσεις. Οσο αφορά το 30% του μισθού είναι απλά μια πρόταση. Οταν κάποιος παιρνει 450 Ευρώ μισθό, είναι αδύνατον να του ζητήσει κανείς να δίνει τα 150 και να ζήσει με 300. Πάντα υπάρχει ένα ελάχιστο εισοδηματικο όριο κάτω απο το οποίο δέν μπορει να υπάρχει απαίτηση απο τον δανειολήπτη. Ετσι ισχύει και έξω και το ίδιο ζητούν να εφαρμόσουν και εδώ. Και μάλιστα αυτο το όριο θα λαμβάνεται υπόψη και στο νόμο Κατσελη οπου μεχρι τωρα εξαρταται κανείς απο τη γενναιοδωρία ή τη μαλακία του κάθε ειρηνοδίκη. Υπάρχουν ειρηνοδίκες που σου αφήνουν μόλις 400 ευρώ για να ζήσεις   και αλλοι για την ίδια υπόθεση θα σου αφηναν 600. Εχει ζητηθεί απο πολλους να θεσπιστούν καποιοι κανόνες και κριτήρια οσο αφορα τα εισοδήματα. Ας δούμε λοιπόν ΤΙ και ΑΝ θα προτείνουν (βασικά καμμια μαλακία θα ναι τελικά…) και βλέπουμε…..

  14. http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/772180/ArticleNewsWorld.aspx

    Ιδιαίτερα σκληροί είναι οι όροι για τη ρύθμιση ενυπόθηκων δανείων στην Ιρλανδία. Οι δανειολήπτες αναγκάζονται μεταξύ άλλων να εγκαταλείψουν τηδορυφορική τους τηλεόραση, τα ιδιωτικά σχολεία των παιδιών τους και τιςδιακοπές στο εξωτερικό ώστε να μπορέσουν να αναδιαρθρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια. 

    Την Πέμπτη, η Υπηρεσία Πτωχεύσεων της Ιρλανδίας καθόρισε τα μηνιαία όρια δαπανών για τους ιδιώτες που διεκδικούν ρυθμίσεις τα δάνειά τους. Ένα άτομο δικαιούται μόλις 247,04 ευρώ μηνιαίως για τρόφιμα, 57,31 ευρώ για θέρμανση και 125,97 ευρώ για «κοινωνική ένταξη και συμμετοχή». Στην τελευταία κατηγορία περιλαμβάνονται εισιτήρια για αθλητικά δρώμενα και κινηματογράφο. 

    «Λογικό βιοτικό επίπεδο δεν σημαίνει ότι πρέπει να ζούμε με πολυτέλεια», δήλωσε ο Λόρκαν Ο΄Κόνορ, διευθυντής της νεοϊδρυθείσας επιτροπής και συμπλήρωσε: «Ούτε, όμως, ότι ο κόσμος πρέπει να τιμωρείται και να έχει μόνο τα απαραίτητα για την επιβίωση». 

    Στις περισσότερες περιπτώσεις, όσοι ζητούν ρυθμίσεις δανείων θα πρέπει να εγκαταλείψουν επίσης ταιδιωτικά ασφαλιστικά προγράμματα υγείας, ίσως ακόμη και τα αυτοκίνητά τους, εκτός κι εάν αποδεικνύεται ότι δεν έχουν πρόσβαση σε μέσα μαζικής μεταφοράς. 

    «Είναι η πρώτη απόπειρα της Ιρλανδίας να αποτυπώσει το αποδεκτό επίπεδο διαβίωσης, ενώ ο κόσμος δηλώνει πτώση ή κηρύττει στάση πληρωμών στους πιστωτές βάσει του νέου πτωχευτικού καθεστώτος», σχολιάζουν οι Financial Times. Οι τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές στη διαδικασία αναδιάρθρωσης δεκάδων χιλιάδων ενυπόθηκων δανείων. Περίπου 100.000 δάνεια έχουν ήδη ρυθμιστεί με βραχυπρόθεσμες λύσεις. 

    Τον προηγούμενο μήνα, το Δουβλίνο ζήτησε από τις τράπεζες να παράσχουν μακροπρόθεσμες λύσεις στα νοικοκυριά που δεν μπορούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις των στεγαστικών τους δανείων. «Θα προχωρήσουμε σε διαγραφές. Είναι απαραίτητο τμήμα του δούναι και λαβείν σε μία αναδιάρθρωση, όπου και οι δύο πλευρές κάνουν υποχωρήσεις και δεν είναι συγχώρεση χρέους», δήλωσε ο Ντέιβιντ Ντάφι, διευθύνων σύμβουλος της Allied Irish Banks. 

     

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *