Άμεση αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας ζητούν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι

Την άμεση αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας ζητεί ο δικηγορικός κόσμος, ενώ μεθαύριο Τετάρτη συνέρχεται η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος προκειμένου να συζητήσει τα ζητήματα που ανακύπτουν από την εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού Κώδικα και ειδικά αυτά της προστασίας της πρώτης κατοικίας ευάλωτων νοικοκυριών.

Ειδικότερα, η συντονιστική επιτροπή της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, κατά την τελευταία συνεδρίασή της, μέσω τηλεδιάσκεψης, αποφάσισε τα εξής:

«1. Τη σύγκληση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, την Τετάρτη 9.6.2021,προκειμένου να συζητήσει τα ζητήματα που ανακύπτουν από την εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού Κώδικα και ιδίως αυτών που αφορούν στην προστασία της πρώτης κατοικίας, λαμβάνοντας υπόψη την αποφλοίωση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, που ο Κώδικας εισάγει, όπως έχει τονίσει, άλλωστε, η Ολομέλεια με προηγούμενες αποφάσεις της και δεδομένου ότι, μέχρι σήμερα, δεν έχουν εκδοθεί οι προβλεπόμενες εφαρμοστικές του νόμου υπουργικές αποφάσεις, δεν έχει συσταθεί ο φορέας διαχείρισης και δεν λειτουργεί η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων.

Η συντονιστική επιτροπή, ενόψει των κινδύνων που δημιουργούνται σε βάρος οικονομικά αδύναμων και κοινωνικά ευαίσθητων κατηγοριών πολιτών, κρίνει ως απόλυτα αναγκαία την άμεση αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και τη θέσπιση δεοντολογικού κανονισμού λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων και θα εισηγηθεί στην Ολομέλεια συγκεκριμένες παρεμβάσεις του δικηγορικού σώματος σε διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης των Τραπεζών και των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων.

2. Περαιτέρω, η συντονιστική επιτροπή , αφού έλαβε υπόψη της την από 4.6.2021 επιστολή της εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων do Value, σε απάντηση της από 3.6.2021 απόφασής της, συγκρότησε αντιπροσωπεία η οποία θα συναντηθεί με εκπροσώπους της άνω εταιρείας για τα θέματα που έχουν προκύψει».

8 σχόλια σχετικά με το “Άμεση αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας ζητούν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι”

 1. Οι δικηγόροι λέει εντοπίζουν σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας στον νέο πτωχευτικό.
  Εμένα η άποψη μου ήταν αυτή ακριβώς όταν άρχισαν να έρχονται περισσότερες πληροφορίες στο φως.Επισης παραβιάζει και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

  1. Κάτι είχα γράψει παλαιότερα. Το υπενθυμίζω:

   Καμιά κυβέρνηση δεν επιθυμεί να αρχίσουν μαζικοί πλειστηριασμοί, διότι θα καταλήξει στο 5%, όπως το ΠΑΣΟΚ, που μας έβαλε στα μνημόνια.
   Αυτό, όμως, δεν μπορεί να το πει φανερά, διότι θα σταματήσουν να πληρώνουν και όσοι είναι ενήμεροι μέχρι τώρα.
   Τι κάνουν, λοιπόν, όλα τα κόμματα;
   Ψηφίζουν νόμους, οι οποίοι δεν πρόκειται να εφαρμοστούν (αφήνουν σκόπιμα τρυπάρες αντισυνταγματικότητας), ώστε να φαίνονται συνεπείς προς τους δανειστές, ότι ντε και καλά θα τρέξουν οι πλειστηριασμοί, αλλά στην ουσία “παίζουν καθυστέρηση” και κλωτσάνε το τενεκεδάκι παρακάτω, στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης.

   Κάτι αντίστοιχο με τον Κώστα Καραμανλή, που στις εκλογές του 2019 έκανε ο,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν, ώστε να πείσει τον εκλογικό σώμα να ΜΗΝ τον ψηφίσει, για να σκάσει η πτώχευση στα χέρια του Παπανδρέου, το 2010.

   Ομοίως, εκτιμώ ότι ούτε οι ίδιες οι τράπεζες επιθυμούν μαζικούς πλειστηριασμούς, για διάφορους λόγους, όπως π.χ. η μαζική πτώση τιμών, λόγω απότομης υπερπροσφοράς.

   Είναι, όμως, αναγκασμένες να κάνουν μερικούς, για να διατηρείται ο φόβος στους οφειλέτες. Και εγώ αν ήμουν τράπεζα, το ίδιο θα έκανα. Γι αυτό και βλέπουμε εδώ και κει να επισπεύδονται κάποιοι πλειστηριασμοί. Δε θα μας πιάσει όλους, αλλά όποιος από μας είναι ανάμεσα στο δείγμα των γκαντέμηδων, την πάτησε.

   Άλλωστε, ακούμε επί μια δεκαετία το παραμύθι περί προστασίας 1ης κατοικίας, το οποίο, στην ουσία, με τόσες προϋποθέσεις, δεν ισχύει για τους περισσότερους, αλλά δεν είδα να γίνονται μαζικοί πλειστηριασμοί ούτε 2ης και 3ης κατοικίας, που πάμπολλοι οφειλέτες διαθέτουν

   Με τα παραπάνω, δεν ισχυρίζομαι ότι πρέπει να επαναπαυόμαστε, αλλά αυτή είναι η εντύπωση που έχω, γενικά.

   *** Να υπενθυμίσω, ότι πέρα από τα παραμύθια που γράφονται στα ΜΜΕ, τα πραγματικά δανεικά και αγύριστα προς τράπεζες, ξεπερνούν τα 120 δισ. Άσχετα αν με λογιστικές αλχημείες, οι τράπεζες τα ρυθμίζουν, ώστε να πρασινίζουν οι ισολογισμοί.

   1. Τα είχες γράψει όντως begar.
    Αλλά ξέρεις κάτι;Δεν ζήτησε κανείς να μην γίνονται πλειστηριασμοί γενικώς.Το θέμα είναι ότι δεν μπορεί το φυσικό πρόσωπο να ταυτίζεται με το νομικό,γιατί δεν ανέλαβε κανένα επιχειρηματικό ρίσκο και μάλιστα με τόσο χαμηλό όριο τις 30000€ ώστε να αγγίζει τους πάντες με τα πανωτοκια.Υπηρχε το αστικό δίκαιο για να ρυθμίζει τις δανειακές συμβάσεις.Εδω όμως αυτοί τα έδωσαν όλα στις τράπεζες στο χέρι.
    Και φυσικά καμία επαναπαυση δεν πρέπει να νιώθει κανείς.

  2. αν εντοπίζουν….ας συνεργαστούν με δικαστές και κομμάτα της αξιωματικής αντιπολίτευσης,με αποχή από τα δικαστήρια και από την βουλή….και όλα θα λυθούν…θελει κινητοποισεις έξυπνες , πιεστικές,όλα τα υπόλοιπα δεν αποδίδουν

 2. Κι αλήθεια τι τους εμπόδισε τα προηγούμενα χρόνια να πάρουν τη δεύτερη ή την τρίτη κατοικία ή ακόμα και την πρώτη που δεν προστατευόταν από τα όρια που είχε ορίσει ο νόμος;Απολύτως τιποταΑπλα προστάτευαν αυτούς που είχαν τα πολλά και τώρα θέλουν να τα πάρουν από αυτούς που έχουν τα λίγα.

 3. Και κακώς όλοι εστιάζουν μόνο στην πρώτη κατοικία.Αυτός δηλαδή που δεν απέκτησε σπίτι και πήρε μια κάρτα ή ένα δάνειο και με τις μειώσεις μισθών και την ανεργία των τελευταίων ετών δε μπορεί να πληρώσει θα τον απειλούν με πτώχευση ή θα παίρνουν το παραπάνω του εισοδήματος του;Δηλαδή θέλουν να μας πούνε ότι όποιος πάιρνει 650Ε ή ακόμα και 1000Ε σου λέω εγώ είναι πλούσιος και πρέπει να δίνει το ελάχιστο παραπάνω;Έχουν δοκιμάσει αυτοί ποτέ να ζήσουν με τόσα χρήματα;

 4. Πάντως το 80% των πλειστηριασμών που ξεκίνησαν από 1η Ιουνίου κηρύχθηκαν άγονοι και κατέληξαν στις τράπεζες.Ειναι υψηλές λέει οι τιμές και δεν μπορούν να πουλήσουν και θέλουν να μπορούν να κατεβάσουν την τιμή στην δεύτερη φορά.Αυτοι τώρα μας κάνουν πλάκα.Αφου οι ίδιοι κρατάνε τις τιμές ψηλά για να μην γράψουν κοκκινίλες.Αυτο που με τρελαίνει είναι ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι χρυσοπληρωνονται.

 5. Η σελίδα του δικηγορικού συλλόγου Αθηνών λέει ότι οι δικηγόροι αποφάσισαν αποχή από διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης πρώτης κατοικίας και ευάλωτων νοικοκυριών.Αυτο εισηγήθηκαν στα μέλη των δικηγορικών συλλόγων Ελλάδος.Δε μπορώ να βάλω το link τώρα αλλά μπράβο τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *