Ωχ! Πλεόνασμα!

Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 367 εκατομμύρια ευρώ παρουσίασε ο προϋπολογισμός το πρώτο δίμηνο του έτους έναντι αρχικού στόχου πρωτογενούς ελλείμματος 22 εκατ. ευρώ.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2012, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, σύμφωνα με τα οποία το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 495 εκατ. ευρώ έναντι στόχων ελλείμματος 879 εκατ. ευρώ.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του προϋπολογισμού οι κύριοι λόγοι της αύξησης των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού είναι:

– Η υπέρβαση των πρωτογενών δαπανών κατά 299 εκ. ευρώ που οφείλεται στην αύξηση δαπανών για ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία κατά 774 εκ. ευρώ και ιδιαίτερα της επιχορήγησης στο ΙΚΑ κατά 619 εκατ. ευρώ με σκοπό την αναπλήρωση της μείωσης των εσόδων τους από ασφαλιστικές εισφορές.

– Η αύξηση των δαπανών για πληρωμή τόκων (σε καθαρή βάση) κατά 3 εκατ. ευρώ.

Οι αυξήσεις αυτές υπερκάλυψαν τη σημαντική μείωση των υπολοίπων κατηγοριών των δαπανών κατά 568 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011, που προέκυψε μετά τις περικοπές στις καταναλωτικές και μισθολογικές δαπάνες του δημοσίου.

www.enikos.gr

2 σχόλια σχετικά με το “Ωχ! Πλεόνασμα!”

 1. Έτσι είναι:

  Αν κόβεις μισθούς – συντάξεις, αυξάνεις φόρους και φεσώνεις τους προμηθευτές σου, βγάζεις πλεόνασμα.

  Και αν θέλουμε το πιστεύουμε.

   

 2. της ΕΛΣΤΑΤ είναι τα στοιχεία? αν είναι έτσι η Ελλάδα χρωστάει όσα χρωστάει το 170 του ΑΕΠ.  με 150 εκ. ευρώ το μήνα περίπου δεν θα ξεχρεώσει ποτέ.
   
   
   
   

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *