Φόρος-καρμανιόλα στην ιδιοκατοίκηση

Νέα φοροεπιδρομή με ακόμη πιο επαχθή μέτρα, τα οποία, μεταξύ των άλλων, θα καταστήσουν ασύμφορη για εκατομμύρια Ελληνες πολίτες την κατοχή ακινήτων και θα τους υποχρεώσουν σε μαζικές εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων έναντι πολύ χαμηλών τιμημάτων, προαναγγέλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έκθεση-βόμβα που ήλθε χθες στο φως της δημοσιότητας.

Οι τεχνοκράτες υπάλληλοι της Κομισιόν επισημαίνουν, για πρώτη φορά, ότι στην Ελλάδα θα πρέπει να επιβληθεί φόρος στα τεκμαρτά εισοδήματα από ιδιοκατοίκηση. Θεωρούν δηλαδή ότι πρέπει να επιβληθεί φόρος σε ανύπαρκτα εισοδήματα, τα οποία, ωστόσο, η εφορία θεωρεί ότι «αποκτούν» όσοι φορολογούμενοι διαμένουν σε δικά τους σπίτια (ιδιοκατοικούν), με την έννοια ότι έχουν κάποιο οικονομικό όφελος επειδή δεν πληρώνουν ενοίκιο!

 

Ο υπολογισμός

Το «όφελος» αυτό προσδιορίζεται από την εφορία τεκμαρτά, ως ποσοστό 3,5% επί της αξίας κάθε ιδιοκατοικούμενου ακινήτου, θεωρείται τεκμαρτό εισόδημα από ακίνητα και έχει την πλήρη ονομασία «ακαθάριστο τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοκατοίκηση»! Ο υπολογισμός του «τεκμαρτού εισοδήματος από ιδιοκατοίκηση» γίνεται, ειδικότερα, με πολλαπλασιασμό του ποσοστού 3,5% επί την τιμή ζώνης ανά τ.μ. της περιοχής του ακινήτου και εν συνεχεία επί τον αριθμό των τετραγωνικών μέτρων της επιφάνειας του ακινήτου, επί τον «συντελεστή παλαιότητας» και επί έναν ακόμη ειδικό συντελεστή κλιμακούμενο ανάλογα με την τιμή ζώνης ανά τ.μ.

Σύμφωνα με την ισχύουσα αυτή τη στιγμή νομοθεσία (άρθρο 6 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος), το «τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοκατοίκηση» απαλλάσσεται του φόρου εισοδήματος, ανεξαρτήτως του εμβαδού της κατοικίας. Από τη στιγμή που θα υιοθετηθεί το μέτρο της επιβολής φόρου στο «τεκμαρτό εισόδημα ιδιοκατοίκησης», τότε εκατομμύρια Ελληνες πολίτες που διαμένουν σε δικά τους σπίτια θα φορολογηθούν με συντελεστές από 10% έως 45% για ανύπαρκτα, ουσιαστικά, εισοδήματα και θα δουν εκ νέου τις συνολικές επιβαρύνσεις επί των εισοδημάτων τους να εκτινάσσονται στα ύψη! Συγκεκριμένα, τα ανύπαρκτα «τεκμαρτά εισοδήματα από ιδιοκατοίκηση» θα προστίθενται στα λοιπά εισοδήματά τους και, σε κάθε περίπτωση, θα αυξάνουν σημαντικά το ύψος του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος που υπόκειται σε φόρο με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, δηλαδή με συντελεστές φόρου κλιμακούμενους από 10% έως 45%!

 

Νέες αυξήσεις

Πέραν της επιβολής φόρου στα τεκμαρτά εισοδήματα από ιδιοκατοίκηση, η Κομισιόν προαναγγέλλει για την Ελλάδα στη νέα έκθεσή της και περαιτέρω αυξήσεις στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης για καύσιμα, ποτά και τσιγάρα, περικοπές και καταργήσεις μεγάλου αριθμού φοροαπαλλαγών!

Αναλυτικά, στην τριμηνιαία έκθεσή της για τις οικονομίες των χωρών-μελών της ευρωζώνης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει το γεγονός ότι στην Ελλάδα, όπως και σε άλλα κράτη-μέλη, δεν υπάρχει φόρος στο τεκμαρτό ενοίκιο, δηλαδή δεν υπάρχει φόρος ιδιοκατοίκησης. Τονίζει μάλιστα ότι τα φορολογικά έσοδα που εισπράττει το Ελληνικό Δημόσιο από τους φόρους στα ακίνητα είναι χαμηλά, συγκριτικά με το μέσο όρο της ευρωζώνης.

Στην έκθεση της Ε.Ε. τονίζεται επίσης ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο για περαιτέρω αύξηση των φόρων κατανάλωσης σε Ελλάδα, Σλοβακία, Πορτογαλία και Κύπρο.

Οι συντάκτες της έκθεσης εκτιμούν ότι για να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος οικονομικής πολιτικής που έχει συμφωνηθεί με την Τρόικα θα απαιτηθεί διεύρυνση της φορολογικής βάσης, κατάργηση φοροαπαλλαγών, αποτελεσματικότερη συλλογή του ΦΠΑ και ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης, αντί μιας νέας αύξησης των φορολογικών συντελεστών.

Γιώργος Παλαιτσάκης στον Ελεύθερο Τύπο

5 σχόλια σχετικά με το “Φόρος-καρμανιόλα στην ιδιοκατοίκηση”

 1. αυτό το κράτος μας αξίζει? πιστεύετε ότι όσοι από αυτούς τους ανθρώπους έως και σήμερα ψηφίζαμε για να μας δουλεύουν πραγματικά τους  ενδιέφερε να γίνουν οι Έλληνες αξιοπρεπείς;
  Ο Ελληνικός Λαός έχει ανάγκη από έναν ηγέτη που θα μετατρέψει το σίδερο σε χρυσάφι  έναν αλχημιστή που η δουλειά του θα είναι η ανόρθωση του αναστήματος αυτού του λαού.

 2. Να αυτά κάνει ο τριήραρχος, και θα πω πάλι ότι είναι μέσα στο μυαλό μου!!!

  Ενώ είμαι έτοιμος να σας κάνω ενημέρωση, μου αναρτά αυτό το άρθρο “λουκούμι” για να συνδέσω τα στοιχεία!

  Λοιπόν, έχουμε και λέμε. Κατόπιν χθεσινής συνομιλίας που είχα με εγκυρότατη πηγή μου εις τα διπλωματικά, άρτι αφιχθείς από πολυήμερη παραμονή στη Γερμανία, έμαθα ότι,

  1. Αργά, άλλα σταθερά, ο έλεγχος του κράτους μας περνάει στους … Γερμανούς. Ήδη βρίσκεται πολύς κόσμος (Γερμανικής καταγωγής εννοώ) σε πάρα πολλά πόστα, και έπεται συνέχεια …
  2. Οι τράπεζες μέσω της χρηματοδότησής τους από το ΤΧΣ, άρα κρατικοποίησής τους (ΝΑΙ είναι δεδομένο), στην ουσία περνούν στον έλεγχο της ΕΚΤ, διότι αυτή δανείζει το χρήμα.
  3. Το κούρεμα στους ιδιώτες θεωρείται δεδομένο από τους Γερμανούς (έχουν δώσει το ΟΚ στον Λούκας) μετά όμως τις ανακεφαλαιοποιήσεις και την αποκρυστάλλωση ζημιών. Συζητούν ακόμα τις λεπτομέρειες, και ειδικά μία πιθανή παράμετρο για την εφαρμογή του κουρέματος. ΔΗΛΑΔΗ, το κούρεμα να εφαρμόζεται στον ιδιώτη που κατέχει ΜΟΝΟ την 1η κατοικία!!! ΑΥΤΗ ΘΑ ΣΩΘΕΙ 100%, όπως είναι δεκαετίες τώρα στη Γερμανία. Η μάζα έχει ένα μόνο σπίτι!
  Με αυτό επιθυμούν να επιτύχουν δύο πράγματα,
  α. την αποφυγή λόγω κουρέματος, δημιουργίας στρατιάς ιδεολογικών μπαταχτσήδων, οι οποίοι έχουν περιουσία, και
  β. τον εξαναγκασμό αυτών που επιθυμούν να “κουρευτούν”, να εκποιήσουν όσο-όσο την όποια πρόσθετη ακίνητη περιουσία, οπότε θα επιτευχθεί ο απαιτούμενος (κατ’ αυτούς) περεταίρω σημαντικός αποπληθωρισμός στις τιμές των ακινήτων. Έτσι μετά, θα εφαρμοστεί και η τεκμαρτή φορολόγηση ιδιοκατοίκησης.
  Να προσθέσω εδώ, για ακαδημαϊκούς λόγους, ότι η τεκμαρτή φορολόγηση ισχύει εδώ και χρόνια για τις επιχειρήσεις που στεγάζονται σε ιδιόκτητο κτήριο!
  4. Με τίποτα δε θέλουν οι Γερμανοί να γίνουν εκλογές, και στην ουσία προσπαθούν με κάθε τρόπο να το … αποτρέψουν.
  Επιθυμούν Λούκας για τουλάχιστον ένα χρόνο ακόμα …
  5. Ήδη βρίσκονται στην Ελλάδα πολλά distress funds, εκ των οποίων πολλά Γερμανικών συμφερόντων, και αρκετά … προσοχή παρακαλώ … Ελληνογερμανικών συμφερόντων!
  Αυτά τα funds προσπαθούν να εξαγοράσουν μέσω των χρεοκοπημένων τραπεζών, σε χαμηλές τιμές (σίγουρα όχι τιμές ξεφτίλα όπως πολλοί πιστεύουν στην Ελλάδα) ακίνητα και επιχειρήσεις “φιλέτα”. Ακίνητα κυρίως σε τουριστικές περιοχές, ξενοδοχεία, εμπορικά καταστήματα σε δυνατά πόστα, και ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΧΙ (όπως πολλάκις έχω αναφέρει) το σπίτι τού κάθε ιδιώτη που χρωστάει το στεγαστικό του!!!
  Νούμερο ένα στο στόχαστρό τους είναι η περιοχή της … Κρήτης!
  6. Στη Γερμανία υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τη γενικότερη κατάσταση (Ευρωπαϊκή), διότι τίποτα δε μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει σταθεροποιηθεί …

  Αυτά!

  1. Κύριε, κύριε, κύριε!!! Εγώ που προτιμώ να μου πάρουν τα σπίτια και να φύγει ο Τσολάκογλου τι κερδίζω;

   1. Αγαπητή, τα σέβη μου!

    Εσύ κερδίζεις, ως Μπουμπουλίνα που είσαι, ένα τρικάταρτο με πενήντα κανόνια για ν’ αρμενίζεις στο Αιγαίο!

    Ο Τσολάκογλου θα φύγει κάποια στιγμή. Όπως όλα γύρω μας, έτσι και αυτός είναι εφήμερος. Εμένα με απασχολεί σφόδρα τελευταίως, ο πιθανός αντικαταστάτης του Τσολάκογλου! Τί θα ποιήσει άραγε …?

    Το ξέρεις, το έχω δηλώσει σε σχόλιά μου, το λέω ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ και στην κωλοτράπεζα, … πάρτε το σπίτι ρέεεεεε!!!!
    Αμ, έλα που δεν το θέλουν …, πονοκεφαλιάζουν με τα μπετότουβλα, ειδικά όταν είναι 20ετίας και βάλε …
    Εικονογραφημένα χαρτάκια θέλουν, …. συγνώμη, χρήματα ήθελα να πω!

    Όπως αυτός που γεννιέται φυλακισμένος, και όλη του τη ζωή δουλεύει στο κάτεργο, αλυσοδεμένος με μία σιδερένια μπάλα στο πόδι. Στο τέλος τη συνηθίζει τόσο πολύ τη μπάλα, που φοβάται ότι εάν τη βγάλει, μάλλον θα πέσει και θα χτυπήσει, γιατί πλέον θα αρχίσει να ΤΡΕΧΕΙ ελεύθερος!!!

    Στη θέση της σιδερένιας μπάλας βάλε τα μπετότουβλα ….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *