Τριπλασιάστηκε το έλλειμμα της Πορτογαλίας

Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού της Πορτογαλίας σχεδόν τριπλασιάσθηκε στο πρώτο δίμηνο του 2012, δείχνοντας ότι βαθαίνει η ύφεση στην οικονομία της, μειώνονται τα έσοδα και αυξάνονται οι ανησυχίες ότι η χώρα μπορεί να μην επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της και να χρειασθεί και δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας.

Συγκεκριμένα, το έλλειμμα αυξήθηκε στα 799 εκατ. ευρώ από 274 εκατ. ευρώ στο πρώτο δίμηνο του 2011, όταν είχε υποχωρήσει πάνω από 70%, ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών της Πορτογαλίας. Οι δαπάνες, στις οποίες συμπεριελήφθησαν και έκτακτες μεταβιβάσεις σε δημόσιες επιχειρήσεις, αυξήθηκαν κατά 3,5% σε σχεδόν 7,06 δισ. ευρώ. Τα έσοδα μειώθηκαν κατά 4,3% σε 6,26 δισ. ευρώ, εξέλιξη που οι Αρχές την απέδωσαν κυρίως στην πληρωμή των μερισμάτων από τις επιχειρήσεις στο τέλος του 2011 αντί τις αρχές του 2012.

Ο Φιλίπε Γκαρσία, επικεφαλής πορτογαλικής εταιρείας χρηματοπιστωτικών συμβούλων, μιλώντας στο Reuters τόνισε: «Με την οικονομία να εξασθενεί, η συλλογή των φόρων μειώνεται, είναι απλό. Η Πορτογαλία θεωρείται καλός μαθητής σε όρους λιτότητας, επομένως, αν κάτι δεν δουλεύει, τότε κάτι πιθανόν πρέπει να αλλάξει στο πρόγραμμα προσαρμογής. Δεν μπορεί κανείς να ρίξει ευθύνες στην Πορτογαλία, όπως έγινε στην περίπτωση της Ελλάδας. Νομίζω ότι η Πορτογαλία χρειάζεται περισσότερα χρήματα, όχι αναγκαστικά με τη μορφή ενός νέου προγράμματος βοήθειας και όχι με τη μορφή της αναδιάρθρωσης του χρέους της, αλλά περισσότερα χρήματα για την οικονομία και κατά το δυνατόν λιγότερη λιτότητα».

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

www.zougla.gr

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Τριπλασιάστηκε το έλλειμμα της Πορτογαλίας”

  1. Όπως τα βλέπω εγώ, σε λίγο όλοι οι Ευρωπαίοι θα είναι χρεωμένοι στου Γερμανούς.

    Και η ιστορία διδάσκει, πως όταν όλο το χωριό είναι χρεωμένο στο γερό λαδά, στο τέλος τον κρεμάνε από το κλαδί του πλάτανου και γίνεται αυτόματη διαγραφή χρεών.

     

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *