Τρέχουν για ανακεφαλαιοποίηση και κόκκινα δάνεια

Μέσα στον μήνα καλείται ο υπουργός Οικονομικών να καταθέσει το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά και τον ρόλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σύμφωνα με τα όσα αποφασίστηκαν στη σημερινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής υπό τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνηση Γιάννη Δραγασάκη.

Η κυβέρνηση, όπως αναφέρεται και σε σχετική ανακοίνωση θέλει να διατηρήσει το δημόσιο «παρουσία στο τραπεζικό σύστημα», να προστατευτεί η κύρια κατοικία από του πλειστηριασμούς –η μεγάλη μάχη βέβαια θα γίνει για το όριο προστασίας της κύριας κατοικίας- και να προχωρήσει η δημιουργία της «αναπτυξιακής τράπεζας».

Μέγιστο θέμα για την κυβέρνηση αποτελεί η λύση που θα δοθεί για τα κόκκινα δάνεια καθώς παραμένει στο τραπέζι το ενδεχόμενο της πώλησης μέρους του χαρτοφυλακίου των κόκκινων δανείωνσε distress funds.

Όπως ανακοινώθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου στη σύσκεψη:

1.      Συζητήθηκαν οι στόχοι και οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών έτσι ώστε να μην επαναληφθούν τα προβλήματα που εμφανίστηκαν σε ανάλογες διαδικασίες στο παρελθόν. Στο πλαίσιο αυτό εξουσιοδοτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών να ολοκληρώσει άμεσα τις διαδικασίες σύνταξης του σχεδίου νόμου, που θα καθορίζει το ρόλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και θα ορίζει τις αρχές και τις διαδικασίες της ανακεφαλαιοποίησης, προκειμένου να κατατεθεί έγκαιρα στη Βουλή αφού προηγηθούν οι σχετικές διαβουλεύσεις με τους Θεσμούς. Στόχοι της κυβέρνησης είναι:

Α) Η συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου, αλλά και διεθνών χρηματοδοτικών Οργανισμών που τυχόν θα επιδείξουν ενδιαφέρον, με παράλληλη εξασφάλιση της παρουσίας του Δημοσίου στο τραπεζικό σύστημα.

Β) Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να συνδεθεί με την αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων δανείων», με ειδική πρόνοια για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

Γ) Η εξασφάλιση ενός νέου τρόπου διακυβέρνησης και λειτουργίας των τραπεζών με στόχο την αποτροπή φαινομένων αδιαφάνειας, διαπλοκής, κακοδιαχείρισης κλπ.

2.      Αποφασίστηκε η σύσταση του Αναπτυξιακού Συμβουλίου που θα λειτουργεί με ευθύνη του υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού το οποίο θα αναλάβει, μεταξύ άλλων, την επεξεργασία του σχεδίου για την Αναπτυξιακή Στρατηγική της χώρας. Η σύνταξη του εν λόγω σχεδίου πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έγκαιρα ώστε να γίνει η απαραίτητη διαβούλευση με την κοινωνία προτού αυτό κατατεθεί στους Θεσμούς. 

3.      Συμφωνήθηκε η επανεκκίνηση και επιτάχυνση των διαδικασιών που αφορούν στην ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας.

4.      Δρομολογήθηκε η ανάληψη πρωτοβουλιών για την ταχύτερη υλοποίηση των έργων με στόχο την ομαλή ολοκλήρωση της Προγραμματικής Περιόδου 2007-2013 του ΕΣΠΑ. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *