Το τέλος του Φθηνού Κινέζου εργάτη… Έρχεται ο Έλληνας

Το 2010, παράγοντας το ένα πέμπτο της παγκόσμιας παραγωγής, η Κίνα ξεπέρασε τις Ηνωμένες Πολιτείες και έγινε η πρώτη βιομηχανική δύναμη στον κόσμο.

Όμως, λόγω της αύξησης των τιμών της γης, των δαπανών που συνδέονται με τους κανονισμούς για το περιβάλλον ή για την ασφάλεια, λόγω των φορολογικών αυξήσεων, και κυρίως, λόγω της αύξησης του μισθολογικού κόστους, το κόστος της παραγωγής έχει πάρει φωτιά.

Η επενδυτική τράπεζα Standard Chartered δημοσίευσε πρόσφατα στοιχεία από μια έρευνα σε 200 εταιρείες παραγωγής στο Χονγκ Κονγκ στο Δέλτα του ποταμού Pearl, η οποία δείχνει ότι οι μισθοί έχουν ήδη αυξηθεί φέτος κατά 10%. Στη Foxconn, υπεργολάβο της Apple, οι μισθοί έχουν αυξηθεί μεταξύ 16% και 25% τον περασμένο μήνα.

Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα οι μισθοί έχουν μειωθεί 37% και είμαστε ακομη στην αρχή του δρόμου.

papaioannou.wordpress.com

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Το τέλος του Φθηνού Κινέζου εργάτη… Έρχεται ο Έλληνας”

  1. Αυτό που αρχίζει να συμβαίνει στην Κίνα, είναι τμήμα των συνεπειών, των κλασικών οικονομικών αρχών του φιλελευθερισμού και της ασταμάτητης ανάπτυξης. Με τη διαφορά ότι η Κίνα ΔΕΝ έχει τις δομές του Δυτικού καπιταλιστικού κόσμου, για να αντέξει στην επερχόμενη σφοδρή θύελλα. Δείτε τους κλονισμούς στη Δύση, η οποία έχει εφεύρει το σύστημα (!!!!), και δε μπορεί να το τιθασεύσει …. Απλά, η Κίνα έπεσε εδώ και χρόνια στην παγίδα της Δύσης. Την “ξεζούμισαν” ως μία χώρα σκλάβων, της πήραν πίσω τα περισσότερα κέρδη της ανάπτυξης μέσω της αγοράς κουρελόχαρτων (ομολόγων) δημοσίου χρέους κρατών της Δύσης, και τώρα θα της τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια, διότι έχει γίνει επικίνδυνη στο μεγάλο γεωπολιτικό παιχνίδι, όπου πρέπει να κυριαρχεί η Δύση. Και αυτό, το ποιός είναι κυρίαρχος, ΔΕΝ πρόκειται να αλλάξει ….

Σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.