Τι συμβαίνει με την επιδότηση ενοικίου από τον ΟΕΚ

Η οριστική παύση λειτουργίας του ΟΕΚ θα έχει ως αποτέλεσμα την κατάργηση της επιδότησης ενοικίου 120.000 χιλιάδων οικογενειών, της παροχής 10.000 δανείων ανά έτος για αγορά και επισκευή κατοικίας, αλλά και του κατασκευαστικού προγράμματος σε όλη τη χώρα, με τον ΟΕΚ να έχει κατασκευάσει πλέον των 50.000 κατοικιών!

Η κατάργηση του ΟΕΚ θα έχει δραματικές επιπτώσεις για το σύνολο των δικαιούχων της ελληνικής κοινωνίας.

Ειδικότερα:

1) Χάνεται δια παντός κάθε δυνατότητα ανθρώπων του μόχθου να στεγασθούν σε συνθήκες  ανθρώπινης αξιοπρέπειας,  που να καλύπτουν έστω στοιχειωδώς τις ανάγκες της οικογένειάς τους.

2) Μένουν «στον αέρα» τα υπό εξέλιξη κατασκευαστικά προγράμματα του Οργανισμού. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό ανέγερση 20 οικισμοί πανελλαδικά, που συνολικά περιλαμβάνουν 1.300 κατοικίες, εκ των οποίων 5 οικισμοί αποτελούμενοι από 200 κατοικίες οι οποίοι μόλις ξεκίνησαν. Σε πολλούς από αυτούς έχει ήδη διενεργηθεί η κλήρωση και οι δικαιούχοι περιμένουν να εγκατασταθούν στα σπίτια τους, ενώ παραμένουν ακλήρωτοι 3 οικισμοί  αποτελούμενοι από 300 κατοικίες. Παράλληλα έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και βρίσκονται υπό δημοπράτηση 4 οικισμοί, 80 κατοικιών. Συνολικά 1.600 φτωχές οικογένειες θα περιμένουν μάταια να στεγαστούν τους προσεχείς μήνες.

3) Παραμένουν κενοί ολοκληρωμένοι οικισμοί για τους οποίους έχουν κληρωθεί οι κατοικίες και περιμένουν οι δικαιούχοι τους  να στεγαστούν.

4) Δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί η κοστολόγηση οικισμών που έχουν παραχωρηθεί στους δικαιούχους, με αποτέλεσμα να μην γίνεται έναρξη αποπληρωμής του τιμήματος των κατοικιών αυτών. Παράλληλα  δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες κοστολόγησης 300 παλαιότερων οικισμών, που αποτελούνται από 15.000 κατοικίες συνολικά, για τις οποίες δεν έχουν εκδοθεί οριστικά παραχωρητήρια, δεδομένου ότι υπήρχαν προβλήματα γραφειοκρατικά  με βάσει το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, από πλευράς πολεοδομίας, κτηματολογικών γραφείων κλπ.

5) Περνoύν σε κατάσταση εκκρεμότητας όλα τα εκταμιευθέντα από κεφάλαια ΟΕΚ δάνεια και οι οφειλές από παραχωρηθείσες κατοικίες που αντιπροσωπεύουν αυτή τη στιγμή συνολική οφειλή 1,2 δισ. ευρώ προς τον Οργανισμό. Είναι χαρακτηριστικό, ότι τα πλέον πρόσφατα δάνεια χορηγήθηκαν το 2010 και θα αποπληρωθούν σε βάθος 25ετίας.

6) Περνάει επίσης σε κατάσταση εκκρεμότητας η καταβολή επιδότησης επιτοκίου για δάνεια που χορηγήθηκαν από τις Τράπεζες. Συνολικά έχουν χορηγηθεί από το συγκεκριμένο πρόγραμμα 83.000 δάνεια και αυτή τη στιγμή είναι ενεργά για το 2011: 69.703, για το 2012: 63.992 για το 2013: 57.226, για το 2014: 49.082, για το 2015: 39.073 μειούμενα σταδιακά μέχρι το 2019 που λήγει η επιδότηση, η οποία διαρκεί για τα εννέα πρώτα χρόνια των δανείων (συνολικός χρόνος αποπληρωμής 15 έτη). Τίθεται θέμα αν θα έχουν οι δικαιούχοι τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τα δάνεια αυτά, όταν θα διακοπεί η καταβολή της επιδότησης του επιτοκίου από τον ΟΕΚ. Σημειωτέον, ότι ήδη αδυνατούν να καταβάλλουν τις δόσεις τους και για το λόγο αυτό έχει ληφθεί μέριμνα ρύθμισης και βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας σχέδιο σχετικής Υπουργικής Απόφασης, μέσω της οποίας προβλέπεται επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής.

7) Παραμένει ανολοκλήρωτο το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, που ήταν απόλυτα καλυμμένο ως δαπάνη και ήταν «ανάσα» ζωής για τους εργαζόμενους στις σημερινές συνθήκες, που το βιοτικό τους επίπεδο ολισθαίνει διαρκώς. Είναι ενδεικτικό, ότι υπεβλήθησαν 58.000 αιτήσεις στο πρόγραμμα έτους 2011, η ικανοποίηση των οποίων ξεκίνησε  τέλος Δεκεμβρίου 2011 και αναμενόταν να ολοκληρωθεί σταδιακά μέσα στο 2012.

8) Ακυρώνεται η διαδικασία που είχε ξεκινήσει για αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΟΕΚ, που ανέρχεται σε 1.259 καταστήματα και 258 αίθουσες συγκέντρωσης στους ανά την επικράτεια οικισμούς  καθώς και σε 221 ιδιόκτητες οικοπεδικές εκτάσεις συνολικής επιφάνειας 5.233.471,45 τμ. σε 45 νομούς της χώρας.

Όμως οδυνηρές θα είναι οι επιπτώσεις της κατάργησης του ΟΕΚ και για τους εργαζομένους του, οι οποίοι θα βρεθούν στο δρόμο. Μάλιστα οι περισσότεροι εξ αυτών είναι επιστήμονες υψηλού επιπέδου και εξειδίκευσης με μακρά θητεία και προσφορά στο Δημόσιο Τομέα.

Θα πρέπει να επισημανθεί, ότι ο ΟΕΚ δεν ασκεί κερδοσκοπικού χαρακτήρα διοίκηση, αλλά ανακυκλώνει τα κεφάλαια τα προερχόμενα από τις εισφορές των εργαζομένων, με σκοπό να επιλύσει το στεγαστικό πρόβλημα όσο το δυνατόν περισσότερων εξ’ αυτών.

Στα 55 χρόνια λειτουργίας του έχει στεγάσει περισσότερες από 700.000 οικογένειες με διάφορες μορφές στεγαστικής συνδρομής.

Όμως, με την απόφαση της κυβέρνησης για κατάργηση του ΟΕΚ, τα χρήματα των εργαζομένων της χώρας αντί να επιστρέψουν στα πιο ασθενέστερα στρώματα, θα φουσκώσουν τις τσέπες των τοκογλύφων δανειστών.

www.newsbomb.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *