Σε κινούμενη άμμο και μετά το PSI

Τελευταία ενημέρωση την 12 Μαρ 2012 — 10:59

Σοφία Βούλτεψη

Με την Ελλάδα και επισήμως χρεοκοπημένη, χωρίς καμιά επίσημη εκπροσώπηση από την Βουλή των Ελλήνων και την κυβέρνηση, έγιναν χτες τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα ενός μεγάλου Έλληνα, του Αλέκου Παναγούλη, με πρωτοβουλία του αδελφού του Στάθη και την παρουσία του συμβόλου της Εθνικής Αντίστασης Μανόλη Γλέζου.

Την επαύριο της χρεοκοπίας και ενώ κάποιοι συνεχίζουν να υποδύονται τους διασώστες της χώρας, ο αγωνιστής του αντιδικτατορικού αγώνα, που προσπάθησε να γίνει ο σύγχρονος τυραννοκτόνος, καταδικάστηκε σε θάνατο και μαρτύρησε στα κελιά της δικτατορίας βρίσκεται πια ανάμεσά μας.

Το ορειχάλκινο ύψους δύο μέτρων άγαλμα, έργο του Αχιλλέα Βασιλείου, τοποθετημένο στην Πλατεία Δικαστηρίων στην οδό Σανταρόζα, εμφανίζει τον Παναγούλη να δείχνει με το δάχτυλο προς το μέλλον και είναι η μοναδική αχτίδα αισιοδοξίας σε μια Ελλάδα που βγαίνει από την περιπέτεια του PSI γονατισμένη, παρά την ελάφρυνση μέρους των δανειακών βαρών της.

Την ίδια ώρα, η πατρίδα για την οποία ο Αλέκος Παναγούλης αγωνίστηκε έτοιμος να θυσιάσει ακόμη και τη ζωή του, είχε μόλις κηρυχθεί σε επίσημη χρεοκοπία και η επόμενη ημέρα την έβρισκε να δέχεται ακόμη τις πιέσεις των κερδοσκόπων.

Παρά τις θριαμβολογίες, ορισμένα hedge funds δείχνουν αποφασισμένα να υποχρεώσουν την Ελλάδα να αποπληρώσει στο ακέραιο τα ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους.

Όπως λένε οι κερδοσκόποι, υπάρχει ένα νομικό παράθυρο που μπορεί να οδηγήσει στην αποδείξει ότι η χώρα μας έχει κάνει στάση πληρωμών.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ’ς, ένα συγκεκριμένο ομόλογο, που έχει εκδοθεί από τον ΟΣΕ με την εγγύηση του δημοσίου, περιλαμβάνει ρήτρα, η οποία επιτρέπει στους ομολογιούχους να ισχυρίζονται πως η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει εάν προσπαθήσει να αλλάξει τους όρους.

Λέγεται μάλιστα ότι οι κερδοσκόποι επιδίδονται σε αγώνα δρόμου για να αγοράσουν όσα περισσότερα από τα συγκεκριμένα ομόλογα του ΟΣΕ, προκειμένου να υποχρεώσουν την Ελλάδα να αποπληρώσει στο ακέραιο την αξία τους, που κυμαίνεται κοντά στα 400 εκατ. ευρώ.

Αν η Ελλάδα αρνηθεί να το κάνει, αυτό μπορεί να προκαλέσει την ενεργοποίηση παρόμοιων προβλέψεων και σε άλλα ομόλογα του ΟΣΕ, με το ποσό των απαιτήσεων να φθάνει τα 3 δις ευρώ!

Η Ελλάδα δηλώνει ότι δεν είναι σε θέση να πληρώσει τέτοιο ποσό, ενώ, παρά την ολοκλήρωση του PSI, οι τιμές των νέων υπό έκδοση ομολόγων στην λεγόμενη «γκρίζα» αγορά αποκαλύπτουν ότι εξακολουθεί να υπάρχει έντονη ανησυχία για το μέλλον της Ελλάδας, με αρκετούς να πιστεύουν ότι θα καταστεί αναγκαία και νέα αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους.

Τουλάχιστον τρεις ξένες τράπεζες κάνουν ήδη πράξεις στα νέα ομόλογα και οι τιμές που δίνουν για αυτά κυμαίνονται σε επίπεδα κοντά στο 20% με 25% της ονομαστικής τους αξίας, γεγονός που, όπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, αντανακλά την πεποίθηση πως το ελληνικό χρέος παραμένει μη βιώσιμο.

Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, η Commerzbank δίνει για ομόλογο, που λήγει το Φεβρουάριο του 2023, τιμή ζήτησης (bid) 24,5 λεπτά ανά ευρώ και τιμή προσφοράς (offer) 26,75 λεπτά ανά ευρώ. Η BNP Paribas την ίδια ώρα δίνει για ομόλογο, που λήγει το 2042, τιμή ζήτησης 19 λεπτά ανά ευρώ και τιμή προσφοράς 22 λεπτά ανά ευρώ.

Από την πλευρά της, η γερμανική ένωση μικροεπενδυτών (SdK) εξετάζει την πιθανότητα να προσφύγει κατά της Ελλάδας, λόγω της απόφασης να ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης.

«Το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης να υποχρεώσει κατόχους ελληνικών ομολόγων να συμμετάσχουν παραβιάζει τις θεμελιώδεις αρχές του Δικαίου», ανέφερε ο διευθυντής της SdK, Ντάνιελ Μπάουερ, κάνοντας λόγο για «ολέθρια ένδειξη για όλους τους επενδυτές, που θα καταστήσει την Ευρώπη Δημοκρατία της Μπανανίας».

Σε συνέντευξή του στην Γερμανική Ραδιοφωνία, το μέλος του Δ.Σ του Συνδέσμου για την Προστασία των Επενδυτών Κεφαλαίου Ντάνιελ Μπάουερ, ξεκαθάρισε ότι θα ληφθούν νομικά μέτρα, με στόχο τουλάχιστον οι μικροεπενδυτές να λάβουν το 100% των απαιτήσεών τους.

Ως εκ τούτου, η δήλωση του πρωθυπουργού κ. Παπαδήμου, σύμφωνα με την οποία, μετά την επιτυχή έκβαση του PSI «ξεφεύγουμε από την κινούμενη άμμο», ίσως αποδειχθεί ότι δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα…

www.elzoni.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.