Με τον απολογισμό των καταστροφών και ζημιών από τα επεισόδια της προηγούμενης Κυριακής να αφορά συνολικά 170 επιχειρήσεις, η επόμενη μέρα φαντάζει ακόμα δυσκολότερη για την εμπορική δραστηριότητα στο κέντρο της πόλης, με τους φορείς της αγοράς να προβλέπουν περαιτέρω μείωση των ενοικίων και νέα λουκέτα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δρόμοι όπου τα τελευταία χρόνια καταγράφεται αυξανόμενος αριθμός κενών καταστημάτων υπέστησαν και τις μεγαλύτερες καταστροφές. Πρόκειται για τις οδούς Σταδίου, Πανεπιστημίου, Ακαδημίας, Ερμού, Αιόλου και Αθηνάς, δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος του ιστορικού κέντρου, όπου τα ενοίκια καταγράφουν ελεύθερη πτώση από τις αρχές του 2010 και μετά.
Σύμφωνα με τον κ. Μπάμπη Χαραλαμπόπουλο, πρόεδρο του ΕΛΙΕ (Ελληνικό Ινστιτούτο Εκτιμητικής), από την αρχή της οικονομικής κρίσης, η πτώση των ενοικίων έχει αγγίξει ακόμα και το 50% σε ορισμένες περιπτώσεις. Μόνο κατά το 2011, η πτώση διαμορφώθηκε σε 10% κατά μέσο όρο, αλλά σε ορισμένα σημεία του κέντρου άγγιξε ακόμα και το 20%-25%.
Μείωση 20% το 2012
Για το τρέχον έτος, εφόσον δεν υπάρξει κάποια ανάκαμψη της κατανάλωσης και βελτίωση του οικονομικού κλίματος, εξέλιξη μάλλον απίθανη με βάση τα σημερινά δεδομένα, οι ειδικοί της αγοράς προειδοποιούν για νέες μειώσεις των ενοικίων, ενδεχομένως και πάνω από 20%.
Σε σχετική της έρευνα, η Cushman & Wakefield επισημαίνει ότι η πτώση των ενοικίων στην οδό Ερμού τον Δεκέμβριο του 2011, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010 (όταν ήδη είχε συντελεστεί το πρώτο κύμα των μειώσεων), ήταν της τάξεως του 7,7% και διαμορφώθηκε σε 180 ευρώ ανά τ.μ. μηνιαίως, όταν τον Ιούνιο του 2011 οι τιμές άγγιζαν τα 195 ευρώ ανά τ.μ.
Αντίστοιχα, στην οδό Τσακάλωφ τα ενοίκια βρίσκονται σήμερα στα 110 ευρώ ανά τ.μ. μηνιαίως, έναντι 118 ευρώ ανά τ.μ. τον προηγούμενο Ιούνιο, ενώ σε ετήσια βάση η κάμψη έναντι του Δεκεμβρίου του 2010 διαμορφώνεται σε 4,7%.
Πέραν της μείωσης της κατανάλωσης και της όλο και μεγαλύτερης στροφής των καταναλωτών προς τα εμπορικά κέντρα, μεγάλο μέρος των καταστημάτων του κέντρου έχουν πληγεί σοβαρότατα από τις πορείες και τα επεισόδια, όπως κατέδειξαν οι επιθέσεις της Κυριακής. Σύμφωνα άλλωστε με υπολογισμούς ερευνών τόσο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) όσο και του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, τις ημέρες των απλών κινητοποιήσεων ο τζίρος των καταστημάτων υποχωρεί σε ποσοστό 50% – 75%.
Δεν είναι μόνο τα ενοίκια
Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Περρωτή, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της CBRE-Atria, «η αγορά του κέντρου και ιδίως εκείνη της Σταδίου δεν λειτουργεί με φυσιολογικό τρόπο, απόρροια των συνεχών συγκεντρώσεων και αναταραχών. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό και με τη μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης, δεν μπορεί παρά να έχει παρασύρει τα ενοίκια προς τα κάτω», τονίζει ο κ. Περρωτής.
Σύμφωνα με φορείς της αγοράς, σε ορισμένα σημεία του κέντρου, η μείωση των ενοικίων θα πρέπει να ξεπεράσει το 50%, σε σχέση με τα προ διετίας επίπεδα, προκειμένου να αντανακλά τη σημερινή εικόνα της αγοράς. Ηδη πάντως, τα ενοίκια των εμπορικών καταστημάτων στους δρόμους πέριξ του Συντάγματος, όπως η Ερμού, η Μητροπόλεως, η Σταδίου και η Πανεπιστημίου, έχουν υποχωρήσει από 20% έως και 50% σε ορισμένες περιπτώσεις, από τα τέλη του 2008, όταν κατέστη εμφανές ότι η κρίση βρίσκεται επί θύραις.
Σε πολλές περιπτώσεις βέβαια, η μείωση του ενοικίου δεν αρκεί για να αποφευχθεί το λουκέτο. Αυτό πιστοποιούν τα ποσοστά των κενών καταστημάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΕΕ (Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου), τα άδεια ακίνητα στην Ερμού και στο Κολωνάκι προσεγγίζουν το 15% έως 20% του συνόλου. Αντίστοιχα, στην ευρύτερη περιοχή του ιστορικού κέντρου, τα κενά καταστήματα ξεπερνούν πλέον το 25%, ενώ αν συνυπολογιστούν οι στοές και τα καταστήματα πρώτου ορόφου, τότε τα ξενοίκιαστα προσεγγίζουν το 50%.