“Ξαφνικός θάνατος” σε καταθέσεις και λογαριασμούς όσων έχουν χρέη ή φοροδιαφεύγουν

– Χωρίς προειδοποίηση η δέσμευση όλων των περιουσιακών στοιχείων
– Κλείνουν τα “παράθυρα” του νόμου σε όσους φοροδιαφεύγουν
– Τι προβλέπει η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών

Με εντολή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου και για να μην μπαίνει στις καλένδες η υπόθεση με προσφυγές και νομικά παράθυρα όταν το ΣΔΟΕ ή η εφορία εντοπίζει παραβάσεις πριν καν κληθεί σε ακρόαση όπως προβλέπεται ο φορολογούμενος θα δεσμεύονται λογαριασμοί, καταθέσεις και όλα τα περιουσιακά του στοιχεία μέχρι την τελική έκδοση απόφασης.

Σύμφωνα με τη “Ναυτεμπορική” για να μην εκδίδονται όμως απορριπτικές για τον τυπικό αυτό λόγο (της μη προηγούμενης ακρόασης) δικαστικές αποφάσεις, η αρμόδια για την εφαρμογή των μέτρων φορολογική αρχή οφείλει να επιδίδει με απόδειξη στον υπόχρεο, σε βάρος του οποίου εφάρμοσε τα μέτρα διασφάλισης των συμφερόντων του Δημοσίου, κλήση προς επιγενόμενη ακρόαση για τις διαπιστώσεις που καταγράφηκαν στην Ειδική Εκθεση Ελέγχου, εντός αποκλειστικής προθεσμίας 15 ημερών από την ημερομηνία εφαρμογής των μέτρων.

Επισημαίνεται μάλιστα ότι σε περίπτωση μη τήρησης της ανωτέρω διαδικασίας εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας για την κλήση του ενδιαφερόμενου, η ενέργεια διασφάλισης των συμφερόντων του Δημοσίου παύει αυτοδικαίως να ισχύει, δηλαδή αίρονται στο σύνολό τους όλα τα σε βάρος του εφαρμοσθέντα μέτρα, χωρίς να χρειάζεται άλληενέργειατου αρμοδίου για την εφαρμογή των μέτρων αυτών οργάνου.

Για τη διευκόλυνση των αρμοδίων φορολογικών αρχών, η κλήση για ακρόαση δύναται να επιδοθεί ταυτόχρονα με την ενέργεια εφαρμογής των μέτρων.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι με την εν λόγω κλήση ο υπόχρεος καλείται εντός προθεσμίας 10 ημερών, η οποία αρχίζει από την επομένη ημέρα της ημέρας επίδοσης, προκειμένου να παράσχει εγγράφως τις απόψεις του επί των διαπιστώσεων της ως άνω Ειδικής Εκθεσης Ελέγχου, προσκομίζοντας και κάθε αποδεικτικό στοιχείο των ισχυρισμών του.

Μάλιστα οι υπηρεσίες έχουν πλέον τη δυνατότητα για να μην μπορεί όποιος διαφεύγει να βρει… παράθυρο να επιδίδουν την κλήση σε ακρόαση ταυτόχρονα με τη δέσμευση

Να σημειωθεί ότι η προθεσμία για κλήση του φορολογούμενου δεν επηρεάζει την προθεσμία άσκησης προσφυγής, ενώ παραμένει η δυνατότητα στο φορολογούμενο να απευθυνθεί με αίτησή του στον αρμόδιο υπουργό για την ολική ή μερική άρση των μέτρων.

Ωστόσο ακόμη και εαν υπάρξει δικαστική απόφαση για ακύρωση των μέτρων εναντίον του πολίτη οι αρχές έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν και νέα μέτρα.

www.newsit.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *