Κουρέματα… τρίχες

Άνθρακες αποδεικνύεται ο «θησαυρός» που πούλησαν στους δανειολήπτες σχετικά με το κούρεμα των ιδιωτικών δανείων. Στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών οι φωνές των αρμοδίων ακούγονται στους διαδρόμους, καθώς προσπαθούν να καταλάβουν εάν το μπαλάκι που τους πέταξαν από την κυβέρνηση αφορά ρύθμιση των δανείων ή… κούρεμα.

Το βέβαιο είναι ότι, όπως και στην περίπτωση των ομολογιούχων (που στην αρχή τους διαβεβαίωσαν ότι δεν θα κουρευτούν και μετά τους χαρακτήρισαν τζογαδόρους), η κυβέρνηση χειρίστηκε πάλι με ερασιτεχνισμό την υπόθεση και με μόνο στόχο τα τυχόν επικοινωνιακά οφέλη.

Τους δανειολήπτες, βέβαια, τους ενδιαφέρει μόνο το αποτέλεσμα. Και το κακό είναι ότι, όπως λένε οι κορυφαίοι τραπεζίτες, ζήτημα «κουρέματος» σε αυτήν τη φάση δεν υπάρχει. Το μόνο που μελετάται είναι το ενδεχόμενο θέσπισης κανόνων που θα διέπουν κάποιους νέους όρους αναχρηματοδότησης στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων.

Πώς φτάσαμε ώς εδώ; Μετά τη διαρροή της πληροφορίας ότι η κυβέρνηση μελετά ακόμη και το ενδεχόμενο κουρέματος των ιδιωτικών δανείων, η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών (ακόμη και διά του προέδρου της Β. Ράπανου) κινήθηκε να «μετρήσει» τις κυβερνητικές προθέσεις. Και ακόμη προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι το ενδεχόμενο «κουρέματος» των ιδιωτικών δανείων θα είχε τεράστιες συνέπειες για τις τράπεζες. Με δυο λόγια, θα χρειαζόταν άλλο ένα πακέτο στήριξης για να γίνει αυτό.

 

Δημιουργούνται… πειρασμοί

Οι τραπεζίτες λένε ακόμη ότι με το να αιωρείται το ενδεχόμενο κουρέματος των ιδιωτικών δανείων τελικά μειώνονται και οι δανειολήπτες που εξυπηρετούν κανονικά τα δάνειά τους, οι οποίοι μπαίνουν σε πειρασμό… Και επιμένουν ότι τα χρήματα που απαιτούνται για να προχωρήσει το «κούρεμα» δεν μπορούν να βρεθούν, ειδικά σε αυτήν τη φάση που οι τράπεζες προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με τις «τρύπες» από το κούρεμα των ομολόγων και την αξιολόγηση της BlackRock.

Από την άλλη, οι τράπεζες λησμονούν ότι πολλές από τις ρυθμίσεις δανείων που έχουν γίνει μέχρι σήμερα (στις 750.000 τις ανέβασε ο υπουργός Οικονομικών) έχουν προχωρήσει με εξαιρετικά δυσμενείς όρους για τους δανειολήπτες. Ναι μεν οι τράπεζες εγκρίνουν αύξηση στην περίοδο αποπληρωμής, από την άλλη όμως επιβάλλουν αύξηση του επιτοκίου, με αποτέλεσμα οι δανειολήπτες που αποδέχονται τη ρύθμιση να υποχρεώνονται τελικώς να πληρώσουν μερικές χιλιάδες ευρώ επιπλέον σε τόκους.

Σε κάθε περίπτωση, η πρόταση τροπολογίας που έχει στα χέρια της η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών προβλέπει:

1 Αναβίωση παλαιότερης ρύθμισης που είχε γίνει για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

2 «Αναμόρφωση και βελτίωση» στον νόμο Κατσέλη, τον μοναδικό δρόμο που έχουν μέχρι σήμερα οι δανειολήπτες για να επιτύχουν κούρεμα στα χρέη τους.

3 Υποχρέωση των τραπεζών να παρέχουν περιόδους χάριτος σε δανειολήπτες, η μηνιαία δόση των οποίων έχει ξεπεράσει το 50%-60% του εισοδήματός τους.

Τις επόμενες ημέρες, θα φανεί αν τράπεζες και κυβέρνηση θα μπορέσουν να βρουν μια λύση, ώστε η τροπολογία με αυτές τις ρυθμίσεις να καταλήξει στη Βουλή.

Όσον αφορά το κούρεμα, μάλλον οι δανειολήπτες θα κρατούν μικρό καλάθι…

topontiki.gr

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Κουρέματα… τρίχες”

  1. Η δανειολήπτης τρωκτικούλη μου έχει αποφασίσει μετά τις πρακτικές της κυβέρνησης, μονομερή διαγραφή των επαχθών δανείων της και δεν περιμένει από τον Προβόπουλο τίποτα. Αποφασίζουμε και διατάζουμε αυτοί; Το αυτό και η γράφουσα. Τα υπόλοιπα των εξαγγελιών είναι απόπειρα να μαζέψουμε κανα ψηφαλάκι. Όλο και περισσότεροι πρέπει να καταλάβουν ότι Σεισάχθεια ή τίποτα είναι μονόδρομος, παράλληλος και ομόρροπος με τον άλλο μονόδρομο… αυτόν του μνημονίου… ξέρετε!
    Α! Όλο και ξεχνάω την καλημέρα. Καλημέραααα!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *