Κοντά… 6.500 οι offshore που κρύβουν ακίνητα απ’ την Εφορία

Τελευταία ενημέρωση την 10 Φεβ 2012 — 15:31

Σε 6.450 ανέρχονται οι υπεράκτιες εταιρείες ιδιοκτησίας ακινήτου στην Ελλάδα, με βάση τα μηχανογραφικά αρχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, όπως αυτά ενημερώνονται και συντηρούνται από τις αρμόδιες ΔΟΥ. Όπως προκύπτει από έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, από τις 6.450 υπεράκτιες εταιρείες ιδιοκτησίας ακινήτου, οι 3.650 είναι ενεργές. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία το 2010 υποβλήθηκαν 3.681 δηλώσεις Ειδικού Φόρου Ακινήτων με βεβαίωση φόρου 6.336.968 ευρώ, ενώ όπως αναφέρεται για το 2011 δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία δεδομένου ότι δεν έχει λήξει η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων αυτών.

Το έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεγκέρογλου, σχετικά με τον εντοπισμό των ιδιοκτητών υπεράκτιων εταιρειών. Ο βουλευτής έχει επισημάνει ότι μέσω των offshore, οι πραγματικοί ιδιοκτήτες ακινήτων αποφεύγουν μια σειρά από φόρους, καλύπτονται πίσω από ένα πέπλο ανωνυμίας και γλυτώνουν το πόθεν έσχες κατά την αγορά ακινήτων καθώς και τους φόρους μεταβίβασης και γονικών παροχών κατά τη μεταβίβασή τους.

Στην απάντηση του, που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 8 Φεβρουαρίου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επισημαίνει τη θέσπιση της καταβολής ειδικού φόρου ακινήτων για τις υπεράκτιες εταιρείες και υποστηρίζει πως «οι νέες διατάξεις αποτελούν εργαλείο για το φορολογικό έλεγχο, μέσω του οποίου θα μπορέσουν να αποκαλυφθούν, αλλά και να εξαλειφθούν φαινόμενα καταστρατήγησης των φορολογικών διατάξεων με σκοπό την αποφυγή φορολογίας, καθώς μέχρι την ψήφιση του ν.3842/2010 δεν υπήρχε νομικό πλαίσιο βάσει του οποίου να δύνανται οι ασκούντες το φορολογικό έλεγχο να εξετάσουν σε βάθος τέτοιες περιπτώσεις και να εισηγηθούν για την υποβολή των σχετικών κυρώσεων».

www.thebest.gr

2 σχόλια σχετικά με το “Κοντά… 6.500 οι offshore που κρύβουν ακίνητα απ’ την Εφορία”

  1. Και το δούλεμα συνεχίζεται κανονικά.

    Αμ θέλεις να πιάσεις του φοροφυγάδες είναι απλούστατο, αλλά μάλλον δεν θέλουν.

     

  2. καλά ας πιάσει πρώτα τη διαφθορά και μετά πιάνει και τη φοροδιαφυγή ή για να είμαι ειλικρινής πιάνει όσους δεν βοηθούν στη διαφθορά δηλαδή όσους δεν τα χώνουν, ή δεν είναι κομμάτι της διαπλοκής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.