Η μαζική απόλυση μεγάλου αριθμού δημοσίων υπαλλήλων δεν αποτελεί λύση για την Ελλάδα λέει ο οικονομολόγος Gary Read

Kατά της μαζικής απόλυσης δημοσίων υπαλλήλων καθώς, «σε όποια χώρα κι αν εφαρμόστηκε αυτή η πρακτική, στην ουσία ανακλήθηκε καθώς αποδείχθηκε ότι οι τόσο γρήγορες μεταρρυθμίσεις πολλές φορές αντιβαίνουν στις μακροπρόθεσμες αλλαγές», τάχθηκε ο οικονομολόγος και Σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας Gary Read.

Προσκληθείς από την αρμόδια επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής να προτείνει θεσμικές μεταρρυθμίσεις για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, ο κ. Read επικαλέστηκε τα στοιχεία μίας έρευνας που έκανε ο ίδιος πριν από έξι χρόνια, στο πλαίσιο της οποίας εξετάστηκαν 20 χώρες.

Εκείνες που μεταρρύθμισαν επιτυχώς τον δημόσιο τομέα «το έπραξαν», όπως είπε, «βελτιώνοντας σε βάθος δεκαπενταετίας, τους θεσμούς, την διαχείριση των θεσμών και την διαχείριση των αποδοχών. Προσπάθησαν να έχουν εποπτεία των πραγμάτων και πάγωσαν κάποιους υψηλούς μισθούς και δεν απέλυσαν ξαφνικά μεγάλα ποσοστά υπαλλήλων. Αυτοί που το έκαναν στην ουσία το ανακάλεσαν και αυτό συνάδει και με την ανησυχία ότι πολλές φορές οι γρήγορες μεταρρυθμίσεις αντιβαίνουν στις μακροπρόθεσμες αλλαγές που είναι τόσο αναγκαίες».

Ο κ. Read φρόντισε επίσης να επισημάνει ότι ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα μπορεί να αυξήθηκε γρήγορα μετά την μεταπολίτευση αλλά «δεν είναι εκτός ελέγχου» , απλά λίγο πιο πάνω από τον μέσο όρο. Εστίασε πάντως στην ανάγκη κατάρτισης των υπάλληλων ώστε να καταστεί ο δημόσιος τομέας αποτελεσματικός. «Κάποιους», είπε, « ίσως πρέπει να τους ξεφορτωθείτε, άλλους θα μπορούσατε να τους καταρτίσετε εκ νέου αλλά δεν μπορείτε να αλλάξετε το επάγγελμα κάποιου και να το μετατρέψετε σε μηχανικού ή δικηγόρου ενώ έχει σπουδάσει και μάθει κάτι άλλο».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *