Η «μάχη» για τη ρύθμιση των στεγαστικών δανείων

Ένα μέσο πίεσης στο οποίο οι τράπεζες πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να αντισταθούν σχεδιάζει να «αξιοποιήσει» προσεχώς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στον ακήρυχτο «πόλεμο» που έχει ανοίξει με τις τράπεζες, αναφορικά με τη ρύθμιση των στεγαστικών δανείων.

Συγκεκριμένα, στους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών είναι να κάνει χρήση του …δικαιώματος που του παρέχει το γεγονός ότι θα είναι αυτό που θα ορίσει τους κανόνες διάθεσης των περίπου 35 δις ευρώ, τα οποία θα δοθούν στα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα, μέσω του δεύτερου πακέτου της οικονομικής βοήθειας που θα δοθεί στη χώρα μας.

Ως γνωστόν, αυτά τα λεφτά περιμένουν, περίπου ως μάννα εξ ουρανού, οι τραπεζικές διοικήσεις, για να ανταπεξέλθουν στις μεγάλες – κεφαλαιακές και άλλες – υποχρεώσεις τους.

Το θέμα είναι υπό ποιους όρους θα τους δοθούν αυτά τα λεφτά κι εν προκειμένω κρίσιμο ρόλο θα έχει το υπ. Οικονομικών, το οποίο θα κληθεί να «ερμηνεύσει» το εξαιρετικά δυσνόητο νόμο που συζητήθηκε στη Βουλή.

Εκεί ακριβώς θα «πατήσει» λοιπόν, για να αυξήσει την πίεση προς τις τράπεζες, προκειμένου να κάνουν υποχωρήσεις αναφορικά με το θέμα των ρυθμίσεων στα δάνεια. Και το πιθανότερο είναι πως στο τέλος θα βρεθεί ένα modus Vivendi.

Ποιο θα μπορούσε να είναι αυτό; Ένας γενικός κανόνας, που θα λέει ότι επιμηκύνονται κατά ένα «Χ» χρονικό διάστημα οι διάρκειες αποπληρωμής, διατηρώντας, ωστόσο, στα ίδια επίπεδα τα επιτόκια. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, μειώνονται οι μηνιαίες δόσεις και δίνεται μια ανάσα στους δανειολήπτες.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια τακτική που εφαρμόζουν ήδη, γενικευμένα,  οι τράπεζες, μόνο που δεν είναι καθολική. Αυτή θα είναι η βασική διαφοροποίηση…

www.newsbomb.gr

2 σχόλια σχετικά με το “Η «μάχη» για τη ρύθμιση των στεγαστικών δανείων”

  1. Αυτή είναι η διαφοροποίηση my ass.  Με δεδομένων των υφεσιακών μέτρων, την έλλειψη ρευστότητας, την αύξηση(ναι, ναι) των αντικειμενικών αξιών, την εκ νέου(ναι,ναι) μείωση μισθών και συντάξεων, την διεύρυνση της φορολογικής βάσης έτσι ώστε να πιάνει μέχρι Μανάγκουα, ο σκοπός είναι οι τραπεζίτες να κάνουν λίγο το δυσκολάκι, (σαν παρθένα ζωντοχήρα την πρώτη νύχτα γάμου) και να δεχτούν να ξαναδεσμευτούμε με νέους πιο “νόμιμους” ευρωπαϊκούς όρους για να ξα-αναλάβουμε να πληρώνουμε ακίνητα που θα τα έγραφαν στα ήδη βεβαρυμένα χαροφυλάκια των real estate τμημάτων τους και κοινώς θα τα έκαναν κλίσμα. Έχουσα σώας τας φρένας, μετά από αυτήν την έκλαμψη αναφωνώ: Μη γλείφεστεεεεε!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *