Η Ελλάδα κινδυνεύει να χρεοκοπήσει, τα CDS πληρώθηκαν αλλά δεν πέφτουν, οι τράπεζες μπροστά σε αμκ σε χαμηλές τιμές και κάποιοι σχεδιάζουν άνοδο στο ΧΑ 15% με 20% αρκεί να μην χαλάσει το σχέδιο το ΤΧΣ

Η Ελλάδα μπορεί να μην έχει αποφύγει τον κίνδυνο χρεοκοπίας, τα CDS παρ΄ ότι πληρώθηκαν παραμένουν στα ιστορικά υψηλά επίπεδα του 78%, οι τράπεζες μπορεί να προετοιμάζονται για μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου σε χαμηλές τιμές αλλά μέχρι την υλοποίηση τους οι ξένοι και οι εγχώριοι θεσμικοί θα μπορούσαν να ανεβάσουν την αγορά 15% με 20% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα ίσως προς τις 920 με 950 μονάδες ή ακόμη και 1000 μονάδες μέχρι τον Μάιο αρκεί να μην χαλάσει το σχέδιο….το ΤΧΣ.

Μια τέτοια εξέλιξη δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί ανέφικτη καθώς φαίνεται ότι σταδιακά στο ελληνικό κόλπο της τεχνικής ανόδου της αγοράς μπαίνουν και οι ξένοι.
Δηλαδή δεν αποκλείεται να ανεβάσουν την αγορά τεχνικά να καταγραφούν υψηλότερες τιμές και εν συνεχεία να επέλθει η πτώση λόγω της διαμόρφωσης των τιμών των αμκ σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή την άποψη ακόμη δεν την ασπαζόμαστε ως www.bankingnews.gr, ωστόσο είναι ενδιαφέρον στοιχείο ότι και ξένοι προβαίνουν σε ανάλογες εκτιμήσεις.
Ο έλληνας επενδυτής δεν έχει καμία δύναμη. Ο ξένος επενδυτής διαθέτει μεγάλη κεφαλαιακή δύναμη πυρός και ως εκ τούτου μπορεί να διαμορφώσει τάση.
Το σενάριο της τεχνικής – ισχυρής αναλαμπής και εν συνεχεία πτώσης έχει μια λογική που ακόμη όμως δεν μπορεί να τεκμηριωθεί απόλυτα.
Η μόνη βασική και αρνητική συνισταμένη είναι ότι το ΤΧΣ θα ακολουθήσει πολύ αυστηρές προδιαγραφές για την διαμόρφωση των τιμών των αμκ.
Η παράμετρος αυτή μπορεί να ανατρέψει οποιαδήποτε απόπειρα ισχυρής αντίδρασης, ωστόσο νωρίτερα από τα τέλη Μαΐου ή αρχές Ιουνίου δεν αναμένεται να έχουν προσδιοριστεί οι τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου.
Ως εκ τούτου μέχρι εκείνο το διάστημα και με ερωτηματικό τις εκλογές μπορεί να διαμορφωθεί ένα ανοδικό momentum στην αγορά με επίκεντρο τις τραπεζικές και τις μη τραπεζικές μετοχές.
Για να ειπωθεί απλά και κατανοητά υπάρχουν δυνάμεις εντός και εκτός συνόρων που θέλουν ανοδικά το ΧΑ αλλά ο μόνος που μπορεί να χαλάσει το σχεδιαζόμενο πάρτι είναι το ΤΧΣ που θα καθορίσει σε πολύ χαμηλές τιμές τις αμκ των τραπεζών.

Τις τελευταίες ημέρες το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών αυξήθηκε σημαντικά για τραπεζικές μετοχές.
Μετά τον ΟΤΕ και τα σημαντικά πακέτα που πραγματοποιήθηκαν μέσω της Citigroup σειρά πήραν οι τράπεζες και την Παρασκευή και χθες Δευτέρα οι ξένοι τοποθετήθηκαν επιθετικότερα.
Με βάση πληροφορίες index funds μέσω επενδυτικών οίκων πραγματοποίησαν προγραμματισμένα trading στις τράπεζες. Την Παρασκευή είναι ενδεικτικό στην Εθνική πραγματοποιήθηκαν 500 χιλ μετοχές από την Deutcshe Bank, 500 χιλ μετοχές από την J P Morgan και 400 χιλ από την Societe Generale.
Στην Alpha κίνηση 1,2 εκατ μετοχές από την Morgan Stanley.
Στην Eurobank 360 χιλ από την Morgan Stanley.
Στην Πειραιώς 760 χιλ από την Morgan Stanley.
Χθες  Δευτέρα συνεχίστηκαν  οι τοποθετήσεις σε μικρότερο βαθμό αποδεικνύοντας ότι εκδηλώθηκε ένα προγραμματισμένο trading και σήμερα έχουν απομείνει ουρές των κινήσεων που ήταν να καλυφθούν την Παρασκευή.
Χθες 19 Μαρτίου στην Εθνική η Deutcshe Bank με 400 χιλ και η UBS με 600 χιλ μετοχές.
Στην Alpha, Eurobank και Πειραιώς ελάχιστες συναλλαγές της τάξης των 20-30 χιλ μετοχών και στην Κύπρου 320 χιλ η Deutcshe bank.
Οι κινήσεις των ξένων θα πρέπει να αξιολογηθούν αυστηρά εντός του πλαισίου που πραγματοποιήθηκαν.
Αν όντως είναι κινήσεις trading από χαρτοφυλάκια που τοποθετούνται στο ΧΑ μετά την αναβάθμιση των νέων  ελληνικών ομολόγων θα διαπιστωθεί σύντομα.
Ωστόσο υπάρχουν κάποιοι που υποστηρίζουν ότι σίγουρα διαδραμάτισε ρόλο η αναβάθμιση των νέων ελληνικών ομολόγων όμως υπάρχει αυξημένο ενδεχόμενο οι τοποθετήσεις αυτές να είναι ένα σχέδιο προετοιμασίας των επικείμενων μεγάλων αυξήσεων κεφαλαίου των τραπεζών.
Γιατί να ενδιαφέρονται οι ξένοι;
1)Μπορεί να ποντάρουν στην δημιουργία τεχνικού κλίματος – κατά τα πρόσφατα τεκταινόμενα στην αγορά από εγχώριους θεσμικούς.
2)Μπορεί οι ξένοι να ποντάρουν να αναλάβουν ανάδοχοι στα σκέλη των αμκ που αφορούν την ελάχιστη συμμετοχή των παλαιών μετόχων.
3)Μπορεί απλά να προετοιμάζουν το έδαφος ώστε να ξεκινήσουν τις πωλήσεις αργότερα καθώς οι αμκ θα υλοποιηθούν σε τιμές χαμηλότερες από τις τότε τρέχουσες, κοινώς με μεγάλα discount.
H στάση των ξένων στο ΧΑ και στις τράπεζες είναι σημαντική.
Θα διαπιστωθεί δηλαδή αν οι κινήσεις τους είναι συγκυριακές ή οργανωμένες με απώτερους στόχους.
Σήμερα, αύριο, μεθαύριο θα διαπιστωθούν οι πραγματικές προθέσεις.

Άνοδος στο ΧΑ – Πιέσεις στις τράπεζες

Ανοδική αντίδραση καταγράφεται στο ΧΑ με κέρδη 1,04% στις 784 μονάδες.
Το ΧΑ έσπασε ένα κρίσιμο τεχνικό σημείο τις 780 μονάδες και αν αποδειχθεί ότι μπορεί να τις διασπάσει αποφασιστικά τότε η αγορά θα κινηθεί υψηλότερα.
Οι τραπεζικές μετοχές βρίσκονται στο επίκεντρο, καθώς θα υποχρεωθούν να αποδεχθούν σημαντικές αλλαγές στη μετοχική τους σύνθεση, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα απαιτούμενα πρόσθετα κεφάλαια. Ο κλαδικός τους δείκτης σημειώνει πτώση 0,36% στις 399 μονάδες.
Η Εθνική στα 2,58 ευρώ +0,4% με αποτίμηση 2,46 δισ. ευρώ
Η Alpha στα 1,46 ευρώ -1,35% με αποτίμηση 780 εκατ
Η Eurobank στα 0,9390 ευρώ +1,5% με αποτίμηση 519 εκατ
Η Πειραιώς στα 0,3980 ευρώ +0,5% με αποτίμηση 455 εκατ
Η Κύπρου στα 0,5170 ευρώ -2,8% με αποτίμηση 875 εκατ.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η αύξηση σχεδόν καλύφθηκε και η διοίκηση πέτυχε τον στόχο της.
Η Marfin στα 0,2910 ευρώ -3,9% με αποτίμηση 468 εκατ
Το ΤΤ στα 0,5810 ευρώ -1,2% με αποτίμηση 165 εκατ
Από τις μη τραπεζικές μετοχές του εικοσάρη η ΔΕΗ +0,2%, ο ΟΤΕ -0,3%, ο ΟΠΑΠ +2,6%, η Ελλάκτωρ +4,6%, η ΜΙΓ -1,6%, ο Μυτιληναίος +3,45%, τα ΕΛΠΕ +1,5%….

Τα CDS πληρώθηκαν αλλά δεν υποχωρούν

Τα ελληνικά CDS χθες πληρώθηκαν και η εξέλιξη αυτή ήταν ιστορική.
Ωστόσο ενώ αναμενόταν να υποχωρήσουν συνεχίζουν να παραμένουν στα ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Στην Ελλάδα ήταν και παραμένουν στο 78%, στην Πορτογαλία 37,5%, στην Ιρλανδία 655 μ.β. στην Ισπανία 410 μ.β. στην Ιταλία 358 μ.β. στην Γερμανία 72 μ.β.
Οι αποδόσεις σταθεροποιητικά ελαφρώς ανοδικά στην 10ετία.
Στην Ιταλία 4,84%, στην Ισπανία 5%, στην Γαλλία 2,89%, στην Πορτογαλία 13,19% και στην Ιρλανδία 6,79%.
Οι αποδόσεις των νέων ελληνικών ομολόγων σταθεροποιητικά.
Στο ομόλογο λήξης 24 Φεβρουαρίου 2023 στις 29 μ.β. με απόδοση 17,90%.
Στο ομόλογο λήξης 24 Φεβρουαρίου 2042 στις 22 μ.β. με απόδοση 14,75%.
Το ελληνικό Δημόσιο άντλησε σήμερα 1,3 δισ. ευρώ από δημοπρασία τρίμηνων εντόκων. Στο 4,25% διαμορφώθηκε η απόδοση στη δημοπρασία από 4,610% στην προηγούμενη, με τον δείκτη κάλυψης στο 2,69 από 2,70 στην προηγούμενη αντίστοιχα δημοπρασία.
Με μειωμένες αποδόσεις δανείστηκε η Ισπανία. Ποσό ύψους 5,05 δισ. ευρώ άντλησε το ισπανικό δημόσιο, μέσω έκδοσης εντόκων γραμματίων 12μηνης και 18μηνης διάρκειας.
Αναλυτικότερα:
– Αντλήθηκαν 3,60 δισ. ευρώ, μέσω έκδοσης εντόκων γραμματίων 12μηνης διάρκειας. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 1,418% έναντι 1,899% στην αντίστοιχη προηγούμενη έκδοση. Μειωμένη η ζήτηση, με τον συντελεστή κάλυψης στο 2,10 από 2,27 στην προηγούμενη δημοπρασία.
– Αντλήθηκαν 1,45 δισ. ευρώ, μέσω έκδοσης εντόκων γραμματίων 18μηνης διάρκειας. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 1,711% έναντι 2,308% στην αντίστοιχη προηγούμενη έκδοση. Αυξημένη ελαφρώς η ζήτηση, με τον συντελεστή κάλυψης στο 2,90 από 2,88 στην προηγούμενη δημοπρασία.
Το ευρώ στα 1,3220 δολάρια με διακύμανση 1,3205 δολάρια με 1,3245 δολάρια.

www.bankingnews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *