Από την «Ελληνική Πολιτοφυλακή» ποιος θα μας φυλάξει;

Ανοιχτή πρόσκληση ακόμη και στις αριστερές δυνάμεις απευθύνει η οργάνωση Αθηνά Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου Όπλων, η οποία αρχίζει να συγκεντρώνει στους κόλπους της πολίτες για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας «με συντεταγμένο και επιστημονικό τρόπο». «Eντελώς παράνομο» χαρακτηρίζει το εγχείρημα στο tvxs.gr ο εγκληματολόγος Γιάννης Πανούσης, ο οποίος ζητά -εδώ και καιρό- από τους θεσμούς της πολιτείας να παρέμβουν.

Τι είναι η «Ελληνική Πολιτοφυλακή»

Χαρακτηριστικό του σχεδίου της αυτοαποκαλούμενης Ελληνικής Πολιτοφυλακής είναι το ακόλουθο απόσπασμα από την ιδρυτική της διακήρυξη:

«Μέρα-Νύχτα θα υπάρχουν πολιτοφύλακες που θα περιπολούν προκειμένου να αποτραπούν οι ληστείες, οι διαρρήξεις, οι βιασμοί, οι κλοπές αυτοκίνητων και η διακίνηση ναρκωτικών. Οι Έλληνες πολίτες θα έχουν τους αριθμούς των κινητών τηλεφώνων των Πολιτοφυλάκων ώστε να τους καλέσουν αμέσως να επέμβουν όταν βρεθούν σε κίνδυνο ακόμη και αν δεν περιπολούν οι ίδιοι εκείνη τη στιγμή στην περιοχή (φυσικά αφού έχουν ήδη καλέσει την Αστυνομία). Οι Έλληνες Πολιτοφύλακες δεν έχουν ωράριο αφού προστατεύουν την ίδια τους την πατρίδα σπεύδοντας στο χώρο του εγκλήματος για υποστήριξη των συμπολιτών τους. Η παρουσία της Ελληνικής Πολιτοφυλακής έξω από τα σχολεία θα αποτελέσει δύναμη αποτροπής για τους πάσης φύσεως εξωσχολικούς εγκληματίες που απειλούν τη νεολαία της Ελλάδας.»

Σύμφωνα με το ΕΚΕΟ, «η Αστυνομία δεν μπορεί (είτε λόγω ελλιπούς στελέχωσης, είτε λόγω άλλων αδυναμιών) να εμποδίσει πλήρως την εγκληματικότητα στην Ελλάδα. Ένα μεγάλο μέρος των Αστυνομικών ασχολείται με γραφειοκρατικές αγγαρείες, αρκετοί φρουρούν πολιτικούς από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέχρι τον τελευταίο Δήμαρχο που (θεωρεί ότι) κινδυνεύει και οι υπόλοιποι είναι στα γήπεδα και στις διαδηλώσεις να κυνηγούς ταραξίες, εμπρηστές και διαρρήκτες που επιμολύνουν τις δίκαιες διαδηλώσεις των πολιτών».

Γίνεται λόγος για «μη κερδοσκοπικής φύσεως οργανισμό (ως παράρτημα του EKEO) που σκοπό έχει να υπερασπίζεται αφιλοκερδώς την ασφάλεια όλων των Πολιτών εντός της επικράτειας της Ελλάδας, ένα καθήκον που έχει κάθε πολίτης μόνο που τώρα μπορεί να γίνει με συντεταγμένο και επιστημονικό τρόπο».

Οι πρωτεργάτες του εγχειρήματος τονίζουν ότι οι συγκεκριμένες αυτόκλητες ομάδες ασφαλείας θα είναι «φυσικά ΑΟΠΛΕΣ!» και θα αποτρέπουν τη διάπραξη κακουργημάτων και αυτόφωρων πλημμελημάτων, συλλαμβάνοντας εκείνους που διαπράττουν αυτόφωρα αδικήματα «σύμφωνα με το άρθρο 275 του ΚΠΔ προκειμένου να τους προσαγάγουν άμεσα στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα η στον εισαγγελέα – όταν δεν είναι δυνατό αυτό από την Ελληνική Αστυνομία».

«Εντελώς παράνομο»

«Ανάλογες πρακτικές βρίσκονται στον αέρα. Δεν υπάρχει συνταγματικό, θεσμικό ή πολιτικο-κοινωνικό πλαίσιο για τη συγκρότηση τέτοιων ομάδων πολιτών. Τόσο η απόπειρα η οποία σημειώθηκε στο παρελθόν στο δήμο του Βύρωνα (θα περιπολούσαν τη νύχτα για να παρακολουθούν την εγκληματικότητα), όσο και η σημερινή προσπάθεια για τη δημιουργία αντίστοιχων μορφωμάτων είναι εντελώς παράνομες», δηλώνει ο εγκληματολόγος Γιάννης Πανούσης ο οποίος δεν εκπλήσσεται από τη συγκεκριμένη εξέλιξη.

Κατά τη γνώμη του, ήταν αναμενόμενο και μάλιστα άργησε να συμβεί, δεδομένου ότι η πολιτεία δεν οργανώνεται στο επίπεδο διαχείρισης της εγκληματικότητας και δεν προωθεί μία «νέα συμφωνία με τον πολίτη και την αστυνομία».

«Πέρα από τυχόν πολιτικά και εκλογικά οφέλη τα οποία αναμένουν να αποκομίσουν μέσα από αυτές τις διαδικασίες ορισμένες πλευρές, είναι φυσικό ότι θα επιχειρούσαν αποκτήσουν εξουσία και να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους εκείνοι οι οποίοι για παράδειγμα συνοδεύουν τον παππού -που φοβάται- στην τράπεζα για να πάρει τα λεφτά ή κάνουν βόλτες γύρω από την πλατεία για να διώξουν αυτούς τους οποίους φοβάται ο παππούς», προσθέτει.

Ο κ. Πανούσης τάσσεται υπέρ της δημιουργίας από το κράτος, σε συνεργασία με τα κοινωνικά κινήματα, «ομάδων φιλίας, ομάδων δρόμου και αντίστοιχων δρώμενων στα πρότυπα άλλων χωρών της Ευρώπης, που θα μπορούσαν να εμπνεύσουν εμπιστοσύνη στον πολίτη, που θα δημιουργούσαν την αίσθηση -αυτού που λέμε- μιας κοινωνίας με διαρκές βλέμμα, μιας κοινωνίας που πονάει τον πολίτη και τον φροντίζει μέχρι ενός σημείου, φυσικά χωρίς όπλα κλπ».

Ξενόφερτη ιδέα

Η «Ελληνική Πολιτοφυλακή» εξηγεί ότι δανείζεται πολλά στοιχεία «από την ευρέως διαδομένη οργάνωση Neighborhood Watch» σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, Αυστραλία και Γερμανία: «Υπάρχουν οργανωμένες ομάδες πολιτών που περιπολούν και ελέγχουν την εγκληματικότητα στην περιοχή τους με τη βοήθεια της Αστυνομίας. Το σημερινό σύστημα των ΗΠΑ ξεκίνησε το 1960 μετά το βιασμό και το φόνο της Kitty Genovese στο Κουίνς της Νέας Υόρκης όπου δεκάδες άτομα έβλεπαν το βιασμό και τη δολοφονία της άτυχης γυναίκας και κανένας δεν έκανε τίποτα να σταματήσει ή να συλλάβει το βιαστή δολοφόνο».

Επ’ αυτού, ο κ. Πανούσης σχολιάζει ότι σε άλλες χώρες, λόγω των μεγάλων αποστάσεων και της κατοχύρωσης της οπλοφορίας, «αυτά μπορούν να συμβαίνουν, ανεξάρτητα από το αν θα πρέπει να συμβαίνουν» και επανέρχεται στο ελληνικό θεσμικό πλαίσιο: «Στην Ελλάδα είναι τελείως παράνομες ανάλογες πρωτοβουλίες. Όσοι επιχειρούν κάτι ανάλογο δεν μπορούν να συλλαμβάνουν, να κυνηγούν κ.ο.κ. Ο νόμος δεν προβλέπει ανάλογες αρμοδιότητες».

Και στρατιωτική ιεραρχία

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την ιδρυτική διακήρυξη του εγχειρήματος, «όσοι έχουν υπηρετήσει στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας διατηρούν τους βαθμούς ιεραρχίας τους εντός της Ελληνικής Πολιτοφυλακής με δυνατότητα προαγωγών εντός της οργάνωσης για τους νεώτερους».

«Βλέπουν» και θέσεις εργασίας

Οι εμπνευστές της «Ελληνικής Πολιτοφυλακής» μιλούν επίσης για ένα «σάλπισμα στους χιλιάδες ανέργους που μπορούν να βρουν εργασία μέσω της ενίσχυσης των ίδιων των φυσικών και νομικών προσώπων που θα προστατεύονται από την Ελληνική Πολιτοφυλακή». Χρησιμοποιούν δε την εξής υπόθεση εργασίας: «Ας υποθέσουμε ότι είστε ιδιοκτήτης καταστήματος σε περιοχή μεγάλης εγκληματικότητας που ανησυχείτε για την ασφάλεια της επιχείρησης σας και θέλετε να νιώθουν οι πελάτες ασφαλείς. Θα είχατε ενδοιασμούς να καταθέσετε προαιρετικά μια συνδρομή στο ταμείο των πολιτοφυλάκων της περιοχής σας οι οποίοι θα περιπολούν (αφιλοκερδώς) κατά ομάδες μέρα νύχτα στους δρόμους γύρω από την επιχείρηση σας η ακόμη θα βρίσκονται εντός αυτής ως εθελοντές φρουροί και φύλακες;»

Κάλεσμα και στην Αριστερά

«Όσοι λοιπόν προσπαθούν να δυσφημίσουν την προσπάθεια ας μάθουν ότι η Ελληνική Πολιτοφυλακή θεωρεί ότι οι Αριστεροί (όπως και οι Δεξιοί) έχουν καλές πολιτικές απόψεις σε αρκετά θέματα και ότι οι Κομμουνιστές (όπως και οι Δεξιοί) είναι παλληκάρια που αν ενταχθούν στην κοινωφελή οργάνωση θα βοηθήσουν στην αποτροπή των επιθέσεων κατά των μεταναστών από ακραίες και βίαιες ομάδες», σημειώνει το ΕΚΕΟ, το οποίο ελπίζει σε μία «κατάλληλη συμβολή και σύντηξη μεταξύ των Αριστερών και των Δεξιών οργανώσεων εντός της Ελληνικής Πολιτοφυλακής».

«Κομμουνιστές, Αριστεροί, Δεξιοί είναι όλοι υποκείμενοι στην εγκληματικότητα των συνοικιών και πρέπει να αντιληφθούν ότι την ώρα του τρόμου θα είναι μόνοι (και ίσως μόνα είναι και τα παιδιά τους), αναφέρεται, προτού κατατεθεί η ακόλουθη πρόταση: «Για να λήξει λοιπόν το θέμα των Ακροδεξιών και των Φασιστών και των Χουντικών θέλουμε τις Αριστερές Οργανώσεις (όπως και τις Δεξιές) να μας προτείνουν Ομαδάρχες της περιοχής τους ώστε να αρχίσουν και εκεί τα σεμινάρια και η εκπαίδευση για τον περιορισμό της εγκληματικότητας».

tvxs.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *