Στη βαθιά κρίση που βιώνουν οι ελληνικές εταιρείες ΜΜΕ επικεντρώνεται άρθρο της Zeit – Online με τίτλο «Ελληνική κρίση χρέους: οι εταιρείες ΜΜΕ φοβούνται την κατάρρευση». Υψηλά, δάνεια που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από τον ετήσιο κύκλο εργασιών, αδυναμία λήψης νέων δανείων, απολύσεις και λουκέτα, συνθέτουν το σκηνικό των ελληνικών media.
«Τα ΜΜΕ στην Ελλάδα δεν έχουν ηγέτες και ηγεσίες που να αξίζουν αυτόν τον χαρακτηρισμό. Επιπλέον, δεν έχουν καμία ηθική» δηλώνει στην εφημερίδα, η ερευνήτρια δημοσιογράφος, Αριστέα Μπουγάτσου. Όπως σημειώνει ο συντάκτης του άρθρου, Ferry Batzoglou, η κ. Μπουγάτσου, η οποία ασχολείται από τη δεκαετία του 1990 με παράνομες πρακτικές και συναλλαγές πολιτικών και επιχειρηματιών, υπό κανονικές συνθήκες και με δεδομένη την μεγαλύτερη κρίση εδώ και δεκαετίες που βιώνει η Ελλάδα, θα έπρεπε να έχει πολλή δουλειά.
Αντ’ αυτού, εδώ και τέσσερις μήνες είναι άνεργη, καθώς η εφημερίδα που εργαζόταν, η «Ελευθεροτυπία», πτώχευσε. Η δημοσιογράφος είναι απλήρωτη από τον προηγούμενο Αύγουστο.
Οι ελληνικές εταιρίες ΜΜΕ βρίσκονται σε βαθιά κρίση. Από τις κάποτε 13 εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχουν απομείνει μόνον 9, ενώ ο κύκλος εργασιών τους κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα της προηγούμενης χρονιάς μειώθηκε κατά το ήμισυ, με τις ζημίες να ανέρχονται σε 115 εκ. Ευρώ.
Μεγάλες ήταν οι απώλειες για τον όμιλο επιχειρήσεων ΔΟΛ, ο οποίος κατέγραψε απώλειες ύψους 31 εκ. ευρώ. Παρόμοια είναι η κατάσταση για τον όμιλο «Πήγασος».
Ως βασικότερο πρόβλημα σημειώνεται η συρρίκνωση της διαφημιστικής δαπάνης. Επιπλέον, η κατανάλωση εδώ και μήνες μειώνεται διαρκώς. Έτσι, πολλές από τις εταιρίες των ΜΜΕ είναι υπερχρεωμένες. Τα ανοιχτά δάνεια ανέρχονται σε 725 εκ. ευρώ, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από τον ετήσιο κύκλο των εργασιών τους. Νέα δάνεια είναι αδύνατο να συναφθούν, καθώς οι τράπεζες έχουν προς το παρόν σταματήσει την χορήγησή τους.
Τα υψηλά χρέη είναι κατάλοιπο καλύτερων εποχών. Τη δεκαετία του ’90 το ελληνικό μιντιακό τοπίο γνώρισε απότομη ανάπτυξη. Ενόψει της ένταξης στην ευρωζώνη, το χρηματιστήριο εκτοξεύθηκε, δίνοντας τη δυνατότητα στους 13 ομίλους επιχειρήσεων των ΜΜΕ να συγκεντρώσουν, μόνον κατά το διάστημα από τον Δεκέμβριο του 1999 έως τον Ιούνιο του 2000, περί τα 564,46 εκ. ευρώ σε νέα κεφάλαια.
Η χρηματιστηριακή αξία όλων των ομίλων ΜΜΕ ανήλθε σε 2,8 δις ευρώ, ενώ σήμερα έχει πέσει σε μόλις 117 εκ. ευρώ. Ακόμα και η πτώση του χρηματιστηρίου δεν ανέκοψε την ανάπτυξη των ΜΜΕ στην Ελλάδα, μέχρι τουλάχιστον το ξέσπασμα της κρίσης.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περί τους 8.000 εγγεγραμμένους δημοσιογράφους, ενώ άλλοι 10.000 δραστηριοποιούνται στον χώρο χωρίς να είναι μέλη των σωματείων δημοσιογράφων. Ειδικοί εκφράζουν φόβους ότι στο τέλος μόνον 4.000 θα επιβιώσουν της κρίσης.
Επιπλέον, σημειώνει ο Batzoglou, πρέπει να επισημανθεί ότι, κατά τα χρόνια της ευημερίας και της ανάπτυξης, οι όμιλοι ΜΜΕ έχασαν την αξιοπιστία τους στα μάτια των πολιτών. Η οικογενειοκρατία και οι αυλοκόλακες ήταν ανεξέλεγκτοι, ενώ συχνά το σύνθημα ήταν «συμμετοχή στην εξουσία, και όχι έλεγχος της εξουσίας».
«Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας «Το Χωνί», μόνον το 34% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι οι δημοσιογράφοι κάνουν καλά την δουλειά τους. Αυτή είναι σίγουρα μία ισχυρή κατηγορία, λίγο πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 6ης Μαΐου» καταλήγει ο αρθρογράφος.