Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εξετάζει το ενδεχόμενο αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων από πιστωτικά ιδρύματα κρατών του Νότου της ευρωζώνης, ώστε να αμβλύνει την πίεση υπό την οποία βρίσκονται οι χώρες αυτές εξαιτίας της κρίσης, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Die Welt.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ΕΚΤ επιθυμεί, διαμέσου του τρόπου αυτού, να “αναβιώσει” στοιχεία ενεργητικού τα οποία υποστηρίζονται από εγγυήσεις, π.χ. ενυπόθηκα δάνεια, τα οποία βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, με τη μεταφορά του σχετικού κινδύνου σε άλλους επενδυτές, ώστε να βελτιωθεί η ρευστότητα και η κεφαλαιακή επάρκεια αυτών των πιστωτικών ιδρυμάτων και να είναι ξανά σε θέση να τροφοδοτούν με δάνεια, επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Όπως επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα, πρόθεση της ΕΚΤ δεν είναι μόνον η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου που αφορά στα στοιχεία ενεργητικού τα οποία υποστηρίζονται από εγγυήσεις, αλλά και η απευθείας εξαγορά τέτοιων στοιχείωναπό τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.
Σύμφωνα με την Die Welt, εκπρόσωπος της ΕΚΤ δεν θέλησε να σχολιάσει τις παραπάνω πληροφορίες, αλλά παρέπεμψε σε πρόσφατες δηλώσεις του διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.
Την προηγουμένη εβδομάδα ο κ.Ντράγκι δήλωσε πως: “η διοικούσα επιτροπή (της ΕΚΤ) αποφάσισε την έναρξη διαβουλεύσεων με άλλους ευρωπαϊκούς θεσμούς αναφορικά με πρωτοβουλίες για την προώθηση μιας λειτουργικής αγοράς για στοιχεία ενεργητικού τα οποία υποστηρίζονται από εγγυήσεις”, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν οριστικές αποφάσεις επί του ζητήματος αυτού.
Καλησπέρα,
Τι σημαίνει αυτό για εμάς τους δανειολήπτες?? Σε τι ποσοστό θα αγοραστούν τα κόκκινα δάνεια?
Στο 10% ή 15% τις αξίας τους? Και μετά θα ζητούν το 100% από εμάς?