Σε άμεσα μέτρα προχωρά η κυβέρνηση για να σώσει τον ΕΟΠΥΥ από βέβαιη κατάρρευση μετά και τη διαπίστωση της τρόικας ότι το έλλειμμα φέτος θα αγγίξει τα 1,2 δις ευρώ.
Κούρεμα στα νοσήλια στις ιδιωτικές κλινικές αλλά και αλλαγή του τρόπου αποζημίωσης και χορήγησης των διαγνωστικών εξετάσεων ετοιμάζει η κυβέρνηση για να περιορίσει τον αριθμό τους αλλά και τις δαπάνες.
Σε σύγκριση με πέρυσι οι δαπάνες στους δύο αυτούς τομείς φαίνεται να έχουν εκτοξευθεί γεγονός που προκαλεί τριβές μεταξύ του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά και του προέδρου του ΕΟΠΥΥ Λευτέρη Παπαγεωργόπουλου.
Πάντως η αύξηση των δαπανών το 2013 σε σχέση με το 2012 φαίνεται πως οφείλεται μεταξύ άλλων: στην αύξηση του αριθμού των ασφαλισμένων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ αφού πέρυσι ήταν 9 εκατ. ασφαλισμένοι και φέτος είναι πάνω από 10 εκατ., στην κατάργηση του rebate (υποχρεωτικές εκπτώσεις με βάση το τζίρο) στα διαγνωστικά κέντρα αλλά και στο κούρεμα των κονδυλίων που είχαν υπολογισθεί για φέτος.
Αποτέλεσμα είναι να εμφανίζεται ραγδαία αύξηση που προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά αλλά και …εκνευρισμό στην τρόικα.
Είναι ενδεικτικό σύμφωνα με τις επίσημες καταγραφές: τον Ιανουάριο του 2012 είχαν γίνει 198.000 ορμονολογικές εξετάσεις ενώ τον Ιανουάριο του 2013 έφθασαν τις 430 000. Οι δαπάνες για τις διαγνωστικές εξετάσεις διαμορφώθηκαν το 2012 στα 486 εκατ. ενώ φέτος έχουν προϋπολογισθεί 370.
Αντίστοιχες είναι οι αποκλίσεις και στις δαπάνες των ιδιωτικών κλινικών.
Το 2012 διαμορφώθηκαν συνολικά στα 856 εκατ. ενώ φέτος το 1ο τρίμηνο έφθασαν τα 210 εκατ. Ευρώ και αναμένεται να φθάσουν τα 840 εκατ. εάν δε ληφθούν μέτρα. Για φέτος είχαν προϋπολογισθεί 520 εκατ. Ευρώ.
Γι αυτό και η ηγεσία του υπουργείου υγείας επεξεργάζεται άμεσα μέτρα για να συγκρατηθούν τα έξοδα του ΕΟΠΥΥ. Μεταξύ αυτών αναμένεται:
– να εφαρμοσθούν διαγνωστικά πρωτόκολλα. Δηλαδή αναμένεται να προταθεί η κατηγοριοποίηση των διαγνωστικών εξετάσεων ανάλογα με την πάθηση. Η αποζημίωση θα ορίζεται και με βάση τις προδιαγραφές του μηχανήματος που θα χρησιμοποιείται.
-να γίνουν νέες συμβάσεις με διαγνωστικά κέντρα ενώ ειδική επιτροπή θα διαπραγματευτεί τους όρους και τις τιμές.
-εξετάζεται η εφαρμογή ενός συστήματος εκπτώσεων (claw back) τόσο για τα διαγνωστικά κέντρα όσο και για τις ιδιωτικές κλινικές.
Πηγή: iatropedia
Αυτοί οι κάφροι που κυβερνούν, δρομολόγησαν το πέρασμα της υγείας σε ιδιωτικά χέρια, αλλά τους ξέφυγε μια λεπτομέρεια: Σε μια χώρα με φτωχούς κατοίκους, κανένας δεν θα πάει στον ιδιώτη, αφού δεν έχει λεφτά.
Οπότε, ο,τι και να κάνουν, ο κόσμος θα συσσωρεύεται στον ΕΟΠΥΥ και το κράτος θα ψάχνει κάθε φορά λύσεις για να τον γλιτώσει από κατάρρευση.