Tα καλά και τα κακά νέα…

Υπάρχουν καλά και κακά νέα για την Ευρωζώνη στην τρέχουσα συγκυρία. Ποια είναι αυτά; Νέο δημοσίευμα των Financial Times επιχειρεί να τα παρουσιάσει…

Τα καλά νέα των τελευταίων ημερών είναι ότι πρωτίστως ο μεγάλος πανικός για μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ έχει περάσει. Οι ανησυχίες έχουν μειωθεί δραματικά.
Πλέον υπάρχει μεγάλη πίστη ότι η Γερμανία θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να κρατήσει την Ελλάδα (και κατ’ επέκταση τις άλλες αδύναμες χώρες της περιφέρειας) στο ευρώ. Είναι αλήθεια πλέον πως αρκετά ισχυρά hedge funds μετά από δύο χρόνια αποχής επιστρέφουν στις αγορές της περιφέρειας.

Τα τελευταία δύο χρόνια ολοένα και περισσότεροι Αμερικανοί επενδυτές αποστρέφονταν τις χώρες PIIGS (Πορτογαλία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία), αλλά τώρα αυτό έχει αλλάξει…

Τα κακά νέα για την Ευρωζώνη όμως είναι πως πλέον ο πανικός που έφυγε από τα PIIGs πήγε… στα FISH! Ποια είναι αυτά; Οι ισχυρότερες χώρες της Ευρωζώνης (Γαλλία “F”, Ιταλία “I”, Ισπανία “S”, Ολλανδία “H”). Πλέον οι Αμερικανοί επενδυτές εμφανίζονται εξαιρετικά ανήσυχοι για την πορεία της ανάπτυξης στις μεγαλύτερες χώρες του ευρώ.

Δεν είναι τυχαίο ότι Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία κατέγραψαν ύφεση 0,3%, 0,9%, 0,7%, 0,2% αντίστοιχα στο τέταρτο τρίμηνο χρήσης.

Για το λόγο αυτό ολοένα και περισσότεροι Αμερικανοί επενδυτές βρίσκουν έναν λόγο να ανησυχούν για τις ανωτέρω χώρες… Ποιος είναι αυτός; Η πιθανότητα να έχει διάρκεια η αδύναμη ανάπτυξη των χωρών αυτών…

www.bankignews.gr

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Tα καλά και τα κακά νέα…”

  1. Αν οι Αμερικανοι επενδυτες μπορουν να επηρεασουν την οικονομια ολοκληρων κρατων οπως λεει το αρθρο … γιατι η Αμερικη ειναι καταχρεωμενη και τα λεφτα αυτων των επενδυτων δεν εμφανιζονται στο ΑΕΠ αυτης της χωρας ετσι ωστε να υπαρχει ευνοικη σχεση ΑΕΠ/χρεους (περιπου 14 τρις δολλαρια η 112% επι του ΑΕΠ).
    Για να επηρεασεις τα FISH θελει τρις δολλαρια.
    Ειπαμε, η ελληνικη κριση ηταν η αρχη μιας επιθεσης σε ολα τα κρατη της ΕΕ με στοχο την καταργηση του Ευρω και την αντικατασταση του απο το δολλαριο.
    Ολα γινονται με απιστευτη ευκολια απο τη μερια τους που σημαινει οτι η σηψη σε πολιτικο επιπεδο τουλαχιστον στην Ευρωπη εχει γινει καθεστως.
     
    Η ερωτηση που προκυπτει ειναι … εμεις τι κανουμε για ολα αυτα ?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *