Εξοργισμένοι από την οικονομική δυσπραγία, απόρροια του μνημονίου, οι Έλληνες, ψηφοφόροι γύρισαν την πλάτη στα κυβερνώντα κόμματα στις εκλογές της Κυριακής, θέτοντας σε κίνδυνο το μέλλον της χώρας στο ευρώ και διακινδυνεύοντας μια αναζωπύρωση της κρίσης χρέους της Ευρώπης, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το εκλογικό αποτέλεσμα καταδεικνύει ότι τα δυο μεγάλα κόμματα -τα οποία και υποστηρίζουν το πακέτο στήριξη από την ΕΕ και το ΔΝΤ (το οποίο όπως αναφέρεται έσωσε την Ελλάδα από τη χρεοκοπία)- δυσκολεύονται στο να δημιουργήσουν μια κυβέρνηση συνεργασίας.
Υπενθυμίζει παράλληλα ότι στις εκλογές του 2009 το ΠΑΣΟΚ είχε αποσπάσει ποσοστό 44%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις 5%. Παράλληλα, σημειώνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας, ο νεότερος σε ηλικία πολιτικός ηγέτης στην Ελλάδα, απέστειλε μήνυμα ειρηνικής επανάστασης, δηλώνοντας ότι η Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ θα πρέπει να κατανοήσει πως η πολιτική της λιτότητας δέχθηκε ισχυρή ήττα.
Σύμφωνα πάντα με το Reuters μια ακόμη ένδειξη της οργής των Ελλήνων πολιτών αποτελεί και το γεγονός ότι η ακροδεξιά Χρυσή Αυγή έλαβε ποσοστό περίπου 7%. «Έτσι, οδηγείται ένα τέτοιο κόμμα στη Βουλή για πρώτη φορά από την πτώση της στρατιωτικής δικτατορίας το 1974».
Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι αρκετοί αναλυτές δηλώνουν πως ο άνευ προηγουμένου κατακερματισμός των ψήφων θα μπορούσε να προοιωνίζεται εβδομάδες αστάθειας και ενδεχομένως να οδηγήσει και σε νέο γύρο εκλογών. Συμπληρώνει όμως, επικαλούμενο πηγή της Νέας Δημοκρατίας, ότι το κόμμα δεν θα ζητήσει επαναληπτικές εκλογές αν στην τελική καταμέτρηση παραμένει πρώτο.
«Η συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση ήταν αναμενόμενο ότι θα τιμωρούσε τα μεγάλα κόμματα και αν δεν κατάφεραν να αποκτήσουν αυτοδυναμία είναι πράγματι τιμωρία» δήλωσε η Blanka Kolenikova της IHS Global Insight.
«Οι Έλληνες οργισμένοι από το υψηλό ποσοστό ανεργίας, την κατάρρευση των επιχειρήσεων και τη σημαντική μείωση των μισθών αγνόησαν τις προειδοποιήσεις ότι μια ψήφος κατά των σκληρών όρων του μνημονίου θα ωθήσει την Ελλάδα προς τη χρεοκοπία» υπογραμμίζει μεταξύ άλλων το Reuters.
Εν τω μεταξύ, σε διαφορετικό του δημοσίευμα το Reuters αναφέρει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα σε συνδυασμό με τη νίκη του Hollande στη Γαλλία θα εντείνει τις πιέσεις προς τη Γερμανία να ακολουθήσει μια προσέγγιση στην κρίση βασισμένη περισσότερο στην ανάπτυξη. Τονίζει όμως ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν η Μέρκελ θα κάνει κάτι περισσότερο από συμβολικές κινήσεις προς την προαναφερθείσα κατεύθυνση, ακόμη και μετά τις εκλογές της Κυριακής.
“Αυτό δείχνει ότι το χάσμα μεταξύ πολιτικών και ψηφοφόρων διευρύνεται, το βλέπουμε και στην Ελλάδα αλλά και στη Γαλλία” δήλωσε ο Steen Jakobsen, επικεφαλής οικονομολόγος της Saxo Bank στην Κοπεγχάγη.