Οι πολιτικές λιτότητας καταστρέφουν τις οικονομίες και δεν φέρνουν αποτέλεσμα. Η λύση για την Ελλάδα, αλλά και για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είναι ένα πρόγραμμα επενδύσεων τύπου Μάρσαλ και ενίσχυση της εσωτερικής ζήτησης.
Αυτή είναι η βασική «γραμμή» του έγκριτου αμερικανικού think tank Levy Economics Institute που διοργανώνει διεθνές επιστημονικό συνέδριο σήμερα και αύριο στην Αθήνα, το οποίο βάζει στο επίκεντρο της κριτικής τις πολιτικές που ακολουθούνται στην Ευρωζώνη.
Στο συνέδριο συμμετέχουν κορυφαίοι οικονομολόγοι από Ευρώπη και ΗΠΑ, υψηλόβαθμα στελέχη χρηματοπιστωτικών εταιρειών και και προσωπικότητες όπως ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ισλανδίας Μαρ Γκούρμουντσον, το μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ Υβ Μερς, αλλά και ο γνωστός οικονομολόγος Λόρδος Ρόμπερτ Σκιντέλσκι, ο επίσημος βιογράφος του Τζον Μάιναρντ Κέινς.
Ο πρόεδρος του Levy Institute Δημήτρης Παπαδημητρίου, κατά την έναρξη των εργασιών υπογράμμισε ότι οι πολιτικές λιτότητας δεν αποδίδουν, ενώ το πρόγραμμα που εφαρμόζεται στην Ελλάδα βασίζεται σε ορισμένους «μύθους» όπως ότι οι εξαγωγές θα φέρουν την ανάκαμψη, ενώ η λύση είναι η ενίσχυση της εσωτερικής ζήτησης.
Ο κ. Παπαδημητρίου αναφέρθηκε στα ελαττώματα της νομισματικής ένωσης και τόνισε ότι αυτά είναι η πραγματική αιτία της κρίσης και όχι οι «σπατάλες» στις χώρες της περιφέρειας.
Η Ελλάδα είναι σε ελεύθερη πτώση, είπε ο κ. Παπαδημητρίου, και υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα που εφαρμόζεται δεν πρόκειται να αποδώσει, αντιθέτως χρειάζεται ένα νέο σχέδιο το οποίο θα βασίζεται στην ενίσχυση των επενδύσεων με ένα σχέδιο Μάρσαλ και την δημιουργία θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα, το οποίο μπορεί να αποδώσει άμεσα αποτελέσματα τόσο στην ανεργία όσο και στην κατανάλωση και να φέρει έναν «ενάρετο κύκλο» στην οικονομία.
Στο πρωϊνό πάνελ του συνεδρίου μετείχαν ο Philippe Gudin de Vallerin διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής οικονομολόγος της Barclayw, , ο Ebrahim Rahbari, διευθυντής, υπεύθυνος Ευρωπαϊκής και Διεθνούς οικονομίας της Citigroup, ο Frank Veneroso, πρόεδρος της Veneroso Associates.
Οι ομιλητές συμφώνησαν ότι η κατάσταση στην Ευρωζώνη αλλά και στην παγκόσμια οικονομία παραμένει κρίσιμη, η ανάπτυξη είναι πολύ εύθραυστη, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του Ebrahim Rahbari της Citigroup ο οποίος είπε ότι από τη δεκαετία του 1980 τα χρέη αυξάνονται παγκοσμίως τόσο για τα κράτη όσο και για τους ιδιώτες με αποτέλεσμα να είναι σήμερα υπερχρεωμένα.
Η παγκόσμια οικονομία δεν πρόκειται να ανακάμψει εάν δεν γίνει διαγραφή χρέους σε διεθνές επίπεδο.
Ο πρόεδρος της ισλανδικής κεντρικής τράπεζας Már Guðmundsson αναφέρθηκε στην ισλανδική εμπειρία, η οποία ως γνωστόν προέβλεπε την αθέτηση πληρωμών σε ξένες τράπεζες και την κατάρρευση του ισλανδικού τραπεζικού συστήματος και τα διδάγματα που προκύπτουν για την διαχείριση της ευρωπαϊκής κρίσης.
Σε ποιους χρωσταει ο κοσμος τελικα ?
Ολα τα κρατη χρωστανε.
Που και σε ποιον ?
Εχει γινει “ποθεν εσχες” στα funds που διαχειριζεται ο Σορος και οι υπολοιποι 1452 θεσμικοι επενδυτες των παγκοσμιων αγορων που διαχειριζονται 43 τρις δολλαρια ? Οταν το παγκοσμιο ΑΕΠ ειναι 64 τρις δολλαρια ?
Να διαγραψουν τι ?
Ενα χρεος που δεν υπαρχει ?
Εχει γινει ποτε λογιοτικος ελεγχος για να εχουμε στοιχεια διαφανειας ?
Ξυπναμε καθε πρωι και ακουμε νουμερα χρεους.
Υπαρχουν παραστατικα για ολα αυτα κυριε Σαμαρα και κυριε Στουρναρα ?
Αν ναι, θελω να τα δω ως Ελλην πολιτης ο οποιος καλειται να πληρωσει το λογαριασμο.