Την πρόθεσή τους να προσφέρουν βιώσιμες λύσεις στους δανειολήπτες με «κόκκινα» δάνεια τόνισαν οι εταιρίες που θα τα διαχειρισθούν – για λογαριασμό των funds(επενδυτικών ταμείων) που έχουν αγοράσει ή θα αγοράσουν τέτοια δάνεια από τις τράπεζες – στη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα,τονίζοντας ότι οι πλειστηριασμοί θα είναι η έσχατη λύση.
«Συζητήσαμε με τον υπουργό το πώς θα προσφέρουμε βιώσιμες λύσεις στους δανειολήπτες. Σκοπός μας δεν είναι να βγάλουμε τον κόσμο από τα σπίτια του ή να κλείσουμε επιχειρήσεις. Αντίθετα να κάνουμε ενήμερα τα δάνεια που είναι κόκκινα. Οι πλειστηριασμοί είναι η έσχατη λύση», δήλωσαν μετά τη συνάντηση εκπρόσωποι της ένωσης των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις (που είναι γνωστές και ως servicers).
«Θεωρούμε ότι έχουμε την τεχνογνωσία να βοηθήσουμε τους δανειολήπτες. Αυτό συζητήσαμε με τον υπουργό, την καλλίτερη επικοινωνία, τις βέλτιστες πρακτικές», πρόσθεσαν.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι διαχειριστές έχουν ως βασικό στόχο την προσφορά βιώσιμων λύσεων σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη και σε κάθε περίπτωση δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στις δυσκολίες που έχουν αδύναμες κοινωνικές ομάδες με προβλήματα. Στόχος τους είναι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές που έχουν τη δυνατότητα αποπληρωμής αλλά δεν επιθυμούν καμιά συνεργασία.
Σχετικά με ότι έχει γραφεί ότι αγοράζουν τα «κόκκινα» δάνεια στο 30% της αξίας τους, οι διαχειριστές δήλωσαν μετά τη συνάντηση ότι το ποσοστό αυτό είναι μεσοσταθμικό και, συνεπώς, το «κούρεμα» που μπορούν να προσφέρουν στους δανειολήπτες δεν μπορεί να είναι ίδιο για όλους τους δανειολήπτες, αλλά θα καθορίζεται κατά περίπτωση.
Σε ερώτηση για το αν θα υπάρξει δικαστική προστασία στο νέο πτωχευτικό πλαίσιο, στελέχη της Ένωσης των διαχειριστών παρέπεμψαν στην πάγια άποψή τους ότι δεν πρέπει να υπάρχει κάτι τέτοιο, προσθέτοντας ότι θα ακολουθήσουν ό,τι αποφασισθεί.
Τι ζήτησε ο Χρήστος Σταϊκούρας
Ο υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε από τους διαχειριστές των «κόκκινων» δανείων να κάνουν τους πολίτες να αισθανθούν ότι είναι κοντά τους και όχι απέναντί τους.
«Να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός που να θεωρεί ο πολίτης ότι είναι πιο κοντά του. Οι πολίτες να καταλάβουν ότι οι servicers δεν είναι τα σκιάχτρα αλλά και ο πολίτης να ξέρει ποιος είναι αυτός με τον οποίο συνομιλεί, όχι μόνο μια επιστολή που έχει πάρει στα χέρια του», φέρεται να δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών θα παρακολουθεί από κοντά τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, καθώς τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του δείχνουν ότι οι διαχειριστές μπορούν να κάνουν γενναίες ρυθμίσεις.