Αποκάλυψη-βόμβα κάνουν οι Financial Times στην ιστοσελίδα τους αποκαλύπτοντας σχέδιο για ριζική επίλυηση της ελληνικής κρίσης χρέους εντός τριών εβδομάδων, χρονοδιάγραμμα που όπως επισημαίνει ο συντάκτγης έχουν θέσει ατύπως οι ηγέτες των χωρών της Ευρωζώνης. Ένας από τους στόχους είναι η εκταμίευση της δόσης των 31,3 δισεκατομμυρίων ευρώ στις 27 Νοεμβρίου. το σηματνικότερο όμως είναι να ληφθούν οι πολιτικές αποφάσεις που απατούνται ώστε να καταστεί βιώσιμο το χρέος και να κλείσει ο φαύλος κύκλος αστοχιών και νέων μέτρων που διαλύει την οικονομία και ταυματίζει την κοινωνική συνοχή.
Όπως αποκάλυψε το Sofokleousin.gr η κινητικότητα αυτή δεν οφείλεται σε πρωτοβουλίες των Ευρωπαίων αλλά σε δράσεις που αναλαμβάνουν υπό την πίεση της ευθείας αμερικανικής παρέμβασης μέσω της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ.
Το ρεπορτάζ της εφημερίδας τονίζει ότι η έγκριση του αναθεωρημένου σχεδίου προϋποθέτει την υπερψήφιση των νέων μέτρων λιτότητας στην ελληνική Βουλή. Οι Financial Times προσθέτουν ότι αν η ελληνική κυβέρνηση καταφέρει να περάσει τα μέτρα και τον προϋπολογισμό στην ψηφοφορία της Κυριακής, τότε οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να εγκρίνουν τη μείωση του επιτοκίου των ελληνικών δανείων.
Τα σενάρια
Όπως έχει αναφέρει το Sofokleousin.gr και στο παρελθόν η βάση συζήτησης για τη λύση θα είναι η πρόταση του IIF η οποία δεν περιλαμβάνει κούρεμα δανείων ούτε αναχρηματοδότηση χρέους παρά μόνο σημαντική μείωση των επιτοκίων στα διμηερή δάνεια, απευθείας χρηματοδότηση των τραπεζών από τον ESM, ώστε να μην εγγραφούν τα κεφάλαια στο χρέος και επιμλήκυνση του χρόνου αποπληρωμής.
Το ΔΝΤ από την άλλη πλευρά έχει προτείνει πιο ριζοσπαστικές λύσεις με κούρεμα της τάξης του 30% στα διμερή δάνεια, μείωση επιτοκίων και πρόσθετη χρηαμτοδοτική στήριξη 30 δισ για την αναδιάρθρωση του χρέους με επαναγοά ομολόγων σε χαμηλές τιμές από τη δευτερογεννή αγορά.
Η λύση του ΔΝΤ ενδέχεται να οδηγήσει σε νέο πιστωτικό γεγονός αλλά στην πραγματικότητα θα αποδεσμεύσει τη χώρα από σημαντικό μέρος των δανείων και θα απελευθερώσει παραγωγικές δυνάμεις.
Βάσει του δεύτερου μνημονίου ύψους 174 δις ευρώ, το επιτόκιο δανεισμού της Ελλάδας ανέρχεται σήμερα στις 150 μονάδες βάσης πάνω από το διατραπεζικό επιτόκιο. Σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους, εξετάζεται η μείωσή του στις 80 μονάδες βάσης.
Aξιωματούχοι της ευρωζώνης βρίσκονται κοντά σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου η τελευταία να δεχτεί μείωση του κέρδους της από τα ελληνικά ομόλογα, κίνηση η οποία θα οδηγήσει στην απομείωση του ελληνικού χρέους.