Forum: Γενική συζήτηση 11

Τελευταία ενημέρωση την 18 Φεβ 2016 — 02:42

Συζήτηση για όλα τα θέματα

1. Ο καθένας είναι ελεύθερος να διατυπώνει τις απόψεις του, ανεξάρτητα αν ενοχλούνται οι άλλοι, αρκεί να μην είναι υβριστικός και να τηρούνται οι ισχύοντες νόμοι.

2. Όποιος ενοχλείται από τις απόψεις κάποιου, μπορεί να αντιπαρατεθεί με επιχειρήματα ή απλά να τον αγνοήσει. Το να μην απαντήσεις καθόλου σε κάποιο σχόλιο, καμιά φορά είναι η καλύτερη απάντηση.

3. Όλοι μας είμαστε μεγάλα παιδιά και καταλαβαίνουμε τι διαβάζουμε, όπως καταλαβαίνουμε και τυχόν κρυμμένες σκοπιμότητες, πίσω από κάποια σχόλια.

4. Ορισμένες φορές, πίσω από κάποιο σχόλιο που δεν μας αρέσει, μπορεί να κρύβεται κάποια δυσάρεστη αλήθεια.

5. Μην ξεχνάτε ποτέ τη φράση του Θεμιστοκλή: Πάταξον μεν, άκουσον δε

6. Δεν χρησιμοποιούμε κεφαλαία ή greklish

7. Σχόλια προσβλητικά ή υβριστικά δεν θα διαγράφονται, αλλά θα αποκρύπτονται, επισημασμένα ως μη αποδεκτά, με δυνατότητα ανάγνωσης μόνο από όσους επιθυμούν.

406 σχόλια σχετικά με το “Forum: Γενική συζήτηση 11”

  1. Ερώτηση απο την ημερομηνια κοινοποιησης μιας διαταγής πληρωμής πρακτικά πόσο καιρό τους παίρνει για να σου κατασχέσουν το ακίνητό σου? Σε προειδοποιούν? Πώς γίνεται η διαδικασία? Δεν μπορω να την βρω πουθενα αναλυτικα.

    1. 15 μέρες μετά την επίδοση της διαταγής πληρωμής μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία. Πρακτικά, η διαταγή πληρωμής έχει ισχύ 20 χρόνια, οπότε μπορούν και να το κάνουν όποτε το θυμηθούν. Λογικά θα σε πάρει τηλέφωνο δικηγόρος σε μια τελευταία υποτίθεται προσπάθεια να βρεθεί διακανονισμός. Κάποια στιγμή θα χτυπήσει το κουδούνι και θα σου επιδοθεί κατασχετήριο. Αυτό μπορεί να γίνει σε 1 μήνα ή και 5 χρόνια. Στο ξαναλέω: δεν προλαβαίνουν να παραδίδουν κατασχετήρια. Για πλειστηριασμούς θα ξεκινήσουν από τις παλαιότερες υποθέσεις, από ακίνητα που θα προσελκύσουν περισσότερο ενδιαφέρον, πλειστηριασμοί γίνονται μόνο μια φορά την εβδομάδα, κάθε τετάρτη. Έχεις πολύ καιρό, χαλάρωσε

      1. Οταν μου χτυπησει το κουδουνι και μου επιδοθει κατασχετηριο θα μπει μεσα και θα πάρει πραγματα? Η απλα θα μου πει μια ημερομηνια για να εχω φυγει εως τοτε? Πως γινεται?

        1. το κατασχετήριο αφορά το ακίνητο, όχι τα πράγματα που έχεις μέσα, δηλαδή έπιπλα, συσκευές, ρούχα κλπ! θα σου παραδώσει το κατασχετήριο όπως παρέδωσε την ΔΠ. Για πλειστηριασμό θα σου έρθει άλλη ειδοποίηση, πάντως μπορεί και να πάρει χρόνια.

          1. Τις ΔΠ τις πεταξε μεσα στην εισοδο της οικοδομης…. Αντε να δουμε ποτε θα ρθει κ αυτο. Ευχαριστω.

          2. Ασχετο, αλλα μπορω να διαμενω αν ερθει το κατασχετηριο? Η πρεπει να φυγω τοτε? Ποσες μερες σου δινουνε περιθωριο να φυγεις?

          3. βεβαίως και μπορείτε να μένετε, θα έρθει ειδοποίηση για την ημερομηνία πλειστηριασμού, θα δώσουν ένα εύλογο διάστημα, κάποιους μήνες. Από τη στιγμή που το σπίτι είναι προσημειωμένο δεν νομίζω να υπάρχει άγχος από την τράπεζα να σας στείλει κατασχετήριο. Θυμάμαι πριν 10 χρόνια είχα διαβάσει οτι το χρονικό διάστημα ανάμεσα στην διαταγή πληρωμής και το πλειστηριασμό ήταν ένας χρόνος, σε μια περίοδο που η καθυστέρηση πληρωμών ήτσν ελάχιστη. Λογικά σήμερα με τα μισά δάνεια να μην εξυπηρετούνται, το χρονικό διάστημα είναι κατά πολύ μα πάρα πολύ μεγαλύτερο! Σταμάτα να είσαι τόσο εγωιστής! Η τράπεζα δεν έχει μόνο εσένα στο νου σου!

          4. χαχαχα σευχαριστω που με εκανες να γελασω! Οκ θα χαλαρωσω λιγο. Ελπιζω να νε ετσι οπως τα λες! Καλη σου συνεχεια και συνεχισε να βοηθας το κοσμο οσο μπορεις με τις γνωσεις σου!

    1. Να τα εκατοστήσετε! Η διαταγή πληρωμής ισχύει για 20 χρόνια, για το αν η λήξη της ισχύος της σημαίνει και διαγραφή του χρέους, αυτό δεν το γνωρίζω.

      1. θα πληρώσω μονο αν ψηφιστεί νόμος να δώσω το 10% του εισοδηματός μου . οπως τα λέτε είναι αυτό το χρέος δεν πληρώνεται ποτέ σε 20 χρ’ονια ποιός ζει ποιος πεθαίνει και αν χρεωκοπίσουμε τι θα γίνουνε τα χρεη στις τραπεζες?

        1. περισσότερες πιθανότητες έχετε να κερδίσετε το τζακ ποτ στο τζοκερ παρά να ψηφιστεί τέτοιος νόμος. Το κράτος ίσως χρεοκοπήσει, οι τράπεζες δεν θα χρεοκοπήσουν ποτέ, οπότε οι οφειλές θα συνεχίσουν να είναι απαιτητές.

      2. Κάθε απαίτηση παραγράφεται το αργότερο σε είκοσι χρόνια με βάση τα όσα ορίζει ο Αστικός Κώδικας. Με τη λήξη της διαταγής πληρωμής στα είκοσι χρόνια, παραγράφεται και η απαίτηση.

  2. καλά θα τους συνδεσω μετ= το Κάιρο και σε 20 χρόνια ποιός ζει ποιός πεθαίνει

  3. Σε κάποια εκδήλωση βρέθηκα με στέλεχος δικηγορικού γραφείου στο οποίο τράπεζα έχει εκχωρήσει ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις. Συζητήσαμε αρκετή ώρα και γράφω για να μοιραστώ μαζί σας τις πληροφορίες που πήρα. Καταρχήν,για τα στεγαστικά δάνεια που είναι στο κόκκινο η τράπεζα έχει το δικαίωμα να κάνει πληστηριασμό αφού η σχετική απαγόρευση έληξε 31-12-2004 αλλά άτυπα συνεχίζει να μην κάνει γιατί ο σκοπός των τραπεζών δεν είναι να γεμίσουν το χαρτοφυλάκιό τους με σπίτια (χαμηλής μάλιστα αξίας). Ακόμη όμως και να ίσχυε η απαγόρευση πληστηριασμών, η τράπεζα θα μπορούσε να πουλήσει την απαίτηση σε ιδιώτη (πχ δικηγορική εταιρεία) και για τον ιδιώτη δεν υπάρχει καμία απαγόρευση πληστηριασμών. Η κατάληξη αυτών των περιπτώσεων θα είναι,πιθανότατα, να υποχρεωθεί ο δανειολήπτης-ακόμη και τα παιδιά του που θα κληρονομήσουν-να πληρώνουν ένα χαμηλής αξίας- ενοίκιο για να εξοφλήσουν μετά από 30-50 χρόνια και θα συνεχίσουν να μένουν στα σπίτια αυτά.
    Τα περισσότερα καταναλωτικά που είναι στο κόκκινο έχουν πουληθεί σε δικηγορικές εταιρείες στο 5-10% της αξίας τους. Όλοι ξέρουν ότι είναι πολύ δύσκολο ως αδύνατο να αποπληρωθούν ιδιαίτερα αν δεν έχεις τίποτε στο όνομά σου. Η τράπεζα που εκπροσωπεί αυτός ο κύριος (αλλά και οι υπόλοιπες) κάνει περικοπή του δανείου κατά 70-80% ελπίζοντας να πάρει έστω το 20% του υπολοίπου δανείου. Το ίδιο κάνει και η δικηγορική που έχει αγοράσει τέτοια δάνεια στο 5-10% της αξίας τους κερδίζοντας έτσι 10-15% για πλάκα. Τέλος σε περίπτωση κληρονομιάς, να ξέρετε ότι το περιθώριο για την αποδοχή ή αποποίηση είναι 4 μήνες. Καλή τύχη σε όλους

  4. Χαιρετω.
    Αντιμετωπιζω το εξης προβλημα, αν γνωριζει καποιος ας μου πει τη γνωμη του.
    πριν 2 μηνες, εφοφλησα 3 Ι.Χ επιβατηγα αυτοκινητα μικρα βεβαια σε κατηγορια, φιατ παντα τα οποια ειχα σε χρηματ/ση απο την FCA BANK (παλια φιατ κρεντιτ).

    η τραπεζα ομως αρνειται να μου δωσει τις παρακρατησεις τις οποιες τις χρειαζομαι οπωσδηποτε για να αλλαξω τα 3 παντα με ενα φορτηγακι.
    Κι αυτο γιατι στην ιδια τραπεζα, αλλα σε ξεχωριστη συμβαση, εχω εμπλοκη με ενα δανειο που ειχα σε αυτους.Ποσου 4.000 περιπου.

    τα 3 παντα σημερα 5ετιας πλεον εχουν αξια καπου στα 15.000 ευρω το πολυ.
    για να μου δωσουν κυριοτητες θα πρεπει να τους εξοφλησω λενε.βεβαια εχουν ξεκινησει εις βαρος μου καταγγελιες, διαταγες πληρωμης κλπ.

    και να πουλησω καποιο να τους πληρωσω αυτο δεν γινεται χωρις κυριοτητα.
    Το δανειο τους ειναι 4 χιλ, και μου παρακρατουν κυριοτητες 15 χιλ.
    με λιγα λογια με φρακαραν, και μου προκαλουν οικονομικη ζημια,γιατι δεν μπορω ετσι να προχωρησω στην αντικατασταση τους με το φορτηγακι.

    Πως πρεπει να αμυνθω σ αυτο? ξαναλεω, ολες οι συμβασεις ειναι ανεξαρτητες μεταξυ τους.
    Ευχαριστω.περιμενω καποια απαντηση.
    χαρης.

    1. Η τράπεζα ξεκάθαρα παρανομεί. Βάλε δικηγόρο να τους στείλει εξώδικο και να τους απειλήσει με μηνύσεις και αγωγές για κάθε ζημιά που θα υποστείς, λόγω της άρνησής τους να σου δώσουν το χαρτί που θέλεις.

  5. Απλά , απίστευτο το αποτέλεσμα .,,
    Ελλάδα VS Τοκογλύφων .
    Σε ευχαριστώ Γιοι-ΣΙούφ Α.Ε.
    Επρεπε να το ειχαμε καταλάβει . Αυτό ηταν άλλωστε και το προταγμα . Ασχετο με το αν η τροικα εσωτερικού εκανε τα παντα για να το διαστρεβλώσει. Καλή δύναμη Ελλάδα !

  6. Οι εξελίξεις που έρχονται στο τραπεζικό σύστημα θα είναι ραγδαίες & για πολλούς θα αποτελέσει έκπληξη.
    Πρωταγωνιστικό ρόλο θα παίξει η Εθνική.

  7. ακούγεται οτι θα συγχωνευθούν οι τράπεζες και θα μείνουν μόνο 2.

  8. …Δεν μου αρέσει η τροπή των πραγμάτων…

    νιώθω ότι το ΟΧΙ μου παραμερίζεται για το ΝΑΙ των λίγων…

    τι γίνεται ρε παιδιά ; την ΣΙΩΝ μου μέσ*.

    1. Χα χα χα ! Συμφωνώ απόλυτα Χρεοκ/μενε Αϊντε με τις υγείες μας !

      αλλα αμα κανουμε και το συνήγορο του διαβόλου εχουμε ένα 75% ΥΠΕΡ του ευρώ και μένουμε -καγκελο- ευρωπη λιγο πριν το δημοψήφισμα …Το έλεγε και ο Αλέξάκης χρονια τώρα οτι θελει , παντα ήθελε με το ζορι παντρειά με τας Ευρώπας και το κεντρο-ευρωπαικό συναπάντημα . Κρυφτηκε ένας ολοκληρος λαός πισω απο τις δημ.ασάφειες που καθε πολιτικος που σεβεται τον εαυτό του θα έκανε ….Εκεινη την εβδομάδα εκανα χαζι θεσεις φιλων και συνομιλητων. Ηταν μειοψηφία εκεινοι που εαν το ερωτημα ήταν : “Παιδιά φευγουμε , έχουμε πλάνο Β. ” ή “παιδιά μενουμε γκαρσόνια ” , θα απαντουσαν με σαφήνεια με ενα “φυγαμε !”. Τομες και ανατροπές πιστευω οτι γινονται οταν εχεις ενα λαο , ξεκάθαρο και αποφασιμένο να πονεσει αλλά με περηφανια . Αλλα οπως λεει και το τραγουδι “Αιντε θυμα αιντε ψωνιο”

      Ο Αλέξης πάντως εφαρμοσε κλασσικα ως πολτικος αυτό που λεει και Η Ισαμπελ Αγιεντε :
      “Το καλυτερο αφροδισιακό ειναι τα λόγια
      και οποιος κοιταει παρακάτω χανει τον καιρό του ”

      Κανεις πλην ελαχίστων (!0% ;;; και μηπως λεω πολύ ; ) δεν γουσταρε τη λογική ρηξης μετα απο πολυετη μνημόνια που μας εχουν ξεσκίσει . Το ερώτημα ηταν σαφες και ξεραμε μαλλον τι ηθελε να πει ο ποιητής με το “αφροδισιακό” του αλλά καναμε τον κινέζο . Τρυφερες αφροδισιακές προτασεις για εναν τρυφερό λαό που ενδίδει οπως μας περιγραφει και Ισαμπέλ…..

      Αίντε καλή μας δυναμη !
      🙂

  9. @Άρης δεν είπα ότι είμαι κατά του ευρώ… αλλά δεν θα κλάψω και με δραχμή… ΟΧΙ πάντως σημαίνει ΟΧΙ… δεν θέλω μέτρα… θέλω παροχές από κράτος αλλά μέτρα ΟΧΙ… τέλος… πιο ξεκάθαρη απάντηση υπάρχει ;

    1. Είτε με ευρώ είτε με δραχμές, το ταμείο είναι μείον οπότε σε κάθε περίπτωση οι παροχές είναι κάτι που δεν θα το δουν ούτε τα παιδιά μας. Φοβάμαι ότι οι τράπεζες τώρα θα επιστρέψουν με άγριες διαθέσεις και όλοι αυτοί οι νόμοι Κατσέλη, περί εισπρακτικών εταιρειών θα μπούνε κάτω από το χαλί. Ετοιμαστείτε να μας χορέψουν στο τηγάνι με τις διαταγές πληρωμής και τα κατασχετήρια να πέφτουν σαν το χαλάζι. Εδώ θα είμαστε….

  10. όσο @@ είχε την παραμονή του δημοψηφίσματος ο Τσίπρας τόσο @ έγινε ο ίδιος τώρα !

  11. *Ερώτηση*

    Τώρα που θεωρητικά άνοιξαν οι τράπεζες για συγκεκριμένες συναλλαγές… αν δεν βάλεις δόση για δάνειο στην ώρα του… θεωρείται ληξιπρόθεσμο;… ή μετά τις 30/7 ισχύει αυτό;

    1. κάπου διάβασα ότι για τις πληρωμές προς το δημόσιο υπάρχει προθεσμία 3 ημερών από την ημερομηνία που θα ανοίξουν οι τράπεζες. Για τα δάνεια δεν γνωρίζω γενικά τί θα ισχύει από εδώ και πέρα….

  12. Καλημέρα

    Για όποιον αγωνιούσε για το τι ψηφίζεται στις 22 Ιουλίου
    Ναι πράγματι ε-ε-ερχονται οι πλειστηριασμόι (τροποποιηση Κωδικα Πολτικής Δικονομίας)
    Διαβάστε και φρίξτε (είναι αυτό που δεν ψηφίστηκε το Δεκέμβριο – έκαναν αποχή οι δικηγόροι και μετά ηρθαν οι εκλογές. Στην τότε νομοπαρασκευαστική επιτροπή συμμετείχαν φυσικά νομικοι τραπεζών)

    http://www.ksipnistere.com/2015/07/22_18.html

    1. Έρχονται πλειστηριασμοι, έρχονται κατασχέσεις σε μισθούς και συντάξεις, χωρίς το όριο των 1500 ευρώ, θα στρέψουν την κοινή γνώμη κατά των “μπαταχτσηδων”, όπως είχαν κάνει με τους ΔΥ ανεξαιρέτως, έχει να πέσει πολύ κλάμα.

  13. Στα περισσότερα site και σκ@τοκαναλα η λαίλαπα των πλειστηριασμών παρουσιάζεται ως
    <> !!
    Ασχολούνται κυρίως με τη φορολογία των αγροτών, όπου κάπου διάβασα ότι μάλλον δεν θα συζητηθε- , την κοινοτική οδηγία (που οδηγεί στο κούρεμα και το νεο ΤΑΙΠεδ
    το θέμα όμως των πλειστηριασμών αφορά πολύ κόσμο και οι αλλαγές στον κώδικα αφορούν και άλλες διαδικασίες (καταργηση μαρτυρων κλπ
    Η πλάκα (τραγικό δηλαδή) είναι ότι μέχρι και σήμερα οι δικηγορικοι συλλογοι δεν ξέρουν το κείμενο που θα κατατεθεί και το ζητούν από το υπουργείο, δηλώνοντας την απόρριψη στο νομοσχεδιο του Δεκεμβρίου που δεν ψηφίσθηκε και είχαν κάνει αποχή μετά από δημοψήφισμα την οποία ανέστειλαν οι εκλογές . Επισημαίνεται ότι ο νέος κώδικας θα ψηφισθεί ενιαία , όχι δηλαδή άρθρο αρθρο,
    καπου διάβασα ότι δεν δινουν το ννομοσχέδιο στους δικηγόρους γιατί περιμένουν έγκριση από τους τροϊκανούς

  14. λόγω των εισαγωγικών δεν φαίνεται πως το παρουσιάζουν τα ΜΜΕ

    νεος κώδικας πολιτικης δικονομίας για την επιταχυνση των διαδικασιών και λιγότερο κόστος !!!!!!!

    αντί με ποιες σύντομες διαδικασίες υπερ των τραπεζων θα χασετε το σπιτι σας

  15. http://www.capital.gr/story/3052947/sto-nomo-katseli-kai-oi-ofeiles-se-efories-tameia-ota

    Στο Νόμο Κατσέλη και οι οφειλές σε εφορίες,Tαμεία, ΟΤΑ
    8

    Διευρύνονται σημαντικά οι δυνατότητες που θα προσφέρει στους δανειολήπτες ο νόμος 3869/2010 για την δικαστική διευθέτηση δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

    Στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή με τη μορφή τροπολογίας στο μνημόνιο, προβλέπεται ότι στο πεδίο εφαρμογής του νόμου εμπίπτουν πλέον το σύνολο των οφειλών φυσικών προσώπων που βρίσκονται αποδεδειγμένα σε μόνιμη και γενική αδυναμία πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες, προς την εφορία, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στα ασφαλιστικά ταμεία.

    Θεσπίζεται κριτήριο εύλογων δαπανών διαβίωσης στα 1.100 ευρώ ανά νοικοκυριό.

    Δεν επιτρέπεται ωστόσο υποβολή αίτησης διευθέτησης οφειλών εφόσον το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προέρχεται από την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους Δήμους, αλλά οι οφειλές προς αυτά υποβάλλονται σε ρύθμιση μαζί με τις οφειλές προς ιδιώτες.

    http://www.capital.gr/story/3053062/oi-allages-sto-nomo-katseli-ta-xrei-pros-to-dimosio-kai-oi-diagrafes-daneion

    Οι αλλαγές στο νόμο Κατσέλη, τα χρέη προς το Δημόσιο και οι διαγραφές δανείων
    391

    Του Βασίλη Γεώργα

    Τα πάνω κάτω για περίπου 170.000 δανειολήπτες που έχουν προσφύγει στα δικαστήρια για να ρυθμίσουν τα χρέη τους και να διασώσουν την πρώτη κατοικία τους φέρνουν οι αλλαγές που ενσωματώθηκαν στο μνημόνιο για το νόμο Κατσέλη.

    Ο περιβόητος νόμος για την “πτώχευση” των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων μετεξελίσσεται πλέον σε χωνευτήρι για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές κάθε είδους, και όχι μόνο για τα τραπεζικά δάνεια ή τις οφειλές προς ιδιώτες.

    Ρυθμίζονται και τα χρέη προς το Δημόσιο

    Στις διατάξεις του υπάγονται πλέον όλες οι οφειλές προς το Δημόσιο, και ειδικότερα στην εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού. Πρακτικά οι πολίτες που αποδεικνύουν ότι βρίσκονται ή θα βρεθούν σε μόνιμη και γενική αδυναμία πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών κάθε είδους, θα μπορούν να “πακετάρουν” για μία και μοναδική φορά τα χρέη τους και να ζητούν από τα Ειρηνοδικεία προδικαστική ή δικαστική ρύθμιση για όλα. Χρέη αποκλειστικά προς το δημόσιο δεν εμπίπτουν στο νόμο προς ρύθμιση.

    Διαγραφές δανείων μέχρι 20.000 ευρώ σε 18 μήνες

    Για πρώτη φορά, όμως, προβλέπονται και διαγραφές δανείων έως 20.000 με διαδικασίες εξπρές για πολίτες που βρίσκονται στην ανέχεια. Πρόκειται για τη διαδικασία “ταχείας διευθέτησης οφειλών” η οποία απευθύνεται κυρίως σε πολύ φτωχά νοικοκυριά, χωρίς περιουσιακά στοιχεία και εισοδήματα, που θα μπορούν αρχικά να παγώσουν για 18 μήνες και εν συνεχεία να διαγράψουν οριστικά χρέη μέχρι 20.000 ευρώ τα οποία συνήθως αφορούν καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες χωρίς προσημειώσεις.

    Οι προϋποθέσεις για την ενεργοποίηση της ταχείας διευθέτησης που πρέπει να πληρούνται σωρευτικά είναι:

    * Τα εισοδήματα του οφειλέτη να είναι μηδενικά κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους πριν από την επικύρωση της αίτησης.

    * Ο οφειλέτης να μη διαθέτει οποιαδήποτε ακίνητη περιουσία και να μην έχει πουλήσει ακίνητο έως και τρία χρόνια πριν από την υποβολή της αίτησης.

    * Να μην έχει περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων (δικαιούχος ή συνδικαιούχος), πάνω από 1.000 ευρώ.

    * Οι οφειλές που περιλαμβάνονται στην αίτηση να αντιστοιχούν στο σύνολο των χρεών του.

    * Το ύψος των οφειλών του να μην υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων τόκων, προσαυξήσεων κ.λπ.

    * Οι οφειλές του να μην προέρχονται από πρόστιμα, διατροφή κ.λπ.

    * Να μην υπάρχουν εμπραγμάτως εξασφαλισμένοι πιστωτές.

    * Να έχει χαρακτηριστεί “συνεργάσιμος δανειολήπτης” από τις τράπεζες σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας.

    Υπό την προϋπόθεση ότι οι πιστωτές δεν αμφισβητούν στο δικαστήριο ότι συντρέχουν οι προαναφερθείσες προϋποθέσεις, το Ειρηνοδικείο μπορεί να αποφασίσει την προσωρινή απαλλαγή του οφειλέτη από τα χρέη του. Εφόσον περάσουν 18 μήνες και η οικονομική ή περιουσιακή κατάσταση του δανειολήπτη δεν έχει αλλάξει, ο οφειλέτης απαλλάσσεται πλήρως από τις οφειλές του.

    Αλλάζουν τα όρια προστασίας πρώτης κατοικίας

    Με υπουργική απόφαση θα επανακαθοριστούν τα κριτήρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας όσων οφειλετών έρχονται σε συμφωνία “εκκαθάρισης” με τους πιστωτές τους και αναλαμβάνουν την υποχρέωση να εκποιήσουν μέρος της περιουσίας τους για να πληρωθούν οι τράπεζες. Μέχρι σήμερα από την εκποίηση ακινήτων και τους πλειστηριασμούς εξαιρείται η πρώτη κατοικία εφόσον η αξία της δεν υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο απόκτησης πρώτης κατοικίας προσαυξημένο κατά 50%. Προστατεύονται δηλαδή σπίτια με αντικειμενική αξία μέχρι 300.000 ευρώ για τους άγαμους (200.000 αφορολόγητο+50%), μέχρι 375.000 ευρώ για τους έγγαμους και μέχρι 450.000 ευρώ για τις οικογένειες με δύο παιδιά. Οι αξίες αυτές εκτιμάται ότι θα μειωθούν.

    Επικαιροποίηση αιτήσεων

    Οι χιλιάδες δανειολήπτες, των οποίων οι αιτήσεις εκκρεμούν προς συζήτηση στα δικαστήρια με ορίζοντα μέχρι και το 2031, είναι υποχρεωμένοι πλέον να επικαιροποιήσουν μέσα σε έξι μήνες τα στοιχεία του φακέλου τους, σύμφωνα με αυστηρότερες απαιτήσεις του νόμου, ώστε να μην αποκλειστούν, ενώ όσοι θέλουν να εκμεταλλευτούν πλέον τις νέες διατάξεις και να διευθετήσουν χρέη προς το Δημόσιο, θα πρέπει επίσης να υποβάλουν από την αρχή νέες αιτήσεις στα Πρωτοδικεία.

    Η ρύθμιση αυτή αποσκοπεί στο να “αποκαλύψει” τους στρατηγικούς κακοπληρωτές που ενώ έχουν εισοδήματα ή περιουσιακά στοιχεία, έχουν σταματήσει να αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους και υπέβαλαν αίτηση στο νόμο Κατσέλη για να εξασφαλίσουν προστασία από καταδιωκτικά μέτρα και πλειστηριασμούς.

    Νωρίτερα οι δίκες

    Επιπλέον, αλλάζουν όλα και στις ημερομηνίες εκδίκασης. Οι υποθέσεις που έχουν πάρει ημερομηνία εκδίκασης για μετά τις 31.12.2020 θα επαναπροσδιοριστούν χρονικά (αρχής γενομένης από 1.1.2016) ώστε να εκδικαστούν πιο σύντομα. Οι δανειολήπτες ή οι πιστωτές τους, μπορούν να ζητήσουν αλλαγή ημερομηνίας εκδίκασης εντός τεσσάρων μηνών από την ισχύ του νόμου, ενώ σε κάθε περίπτωση όλες οι υποθέσεις που έχουν προσδιοριστεί να δικαστούν πέραν της τριετίας θα πάρουν νέες ημερομηνίες αυτεπαγγέλτως. Αφού προηγηθεί κατηγοριοποίηση στα Ειρηνοδικεία, οι υποθέσεις θα εκδικαστούν με σειρά προτεραιότητας και κριτήρια το ύψος των οφειλών και το ύψος της περιουσίας και των εισοδημάτων του οφειλέτη, ενώ αναλυτικά τα κριτήρια θα προβλέπονται σε απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης.

    330 προσλήψεις στα Ειρηνοδικεία

    Στο πλαίσιο επιτάχυνσης των διαδικασιών εκδίκασης προβλέπεται ότι θα δημιουργηθούν νέα τμήματα στα Ειρηνοδικεία που θα εκδικάζουν αποκλειστικά τις υποθέσεις του νόμου Κατσέλη. Επίσης θα προσληφθούν 140 ειρηνοδίκες στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας και 190 υπάλληλοι στα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια με συνολικό ετήσιο κόστος άνω των 8 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι να επανδρωθούν με προσωπικό τα δικαστήρια για να επιταχυνθεί η εξέταση των χιλιάδων αιτήσεων που εκκρεμούν.

    Παράλληλα, δημιουργείται Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους που θα στελεχωθεί με αποσπάσεις και μετατάξεις υπαλλήλων του Δημοσίου, ενώ θα ιδρυθούν σε όλη την Ελλάδα 30 Κέντρα Ενημέρωσης Δανειοληπτών ως περιφερειακές υπηρεσίες της Ειδικής Γραμματείας. Τα κέντρα αυτά θα τα λειτουργούν ιδιώτες ή ενώσεις καταναλωτών με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ή συμβάσεις έργου και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

    Μεταξύ άλλων, με την τροποποίηση του νόμου προβλέπεται ότι οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά θα υποβάλλονται πλέον ταυτόχρονα και ο τυπικός έλεγχος θα γίνεται από τη γραμματεία του Ειρηνοδικείου εντός δύο ημερών. Σε περίπτωση που ο φάκελος είναι ελλιπής, ο ενδιαφερόμενος θα έχει προθεσμία 15 ημερών να προσκομίσει τα δικαιολογητικά που λείπουν, αλλιώς η αίτηση θα μπαίνει στο αρχείο.

    Ελάχιστη δόση 10%

    Η υποχρέωση καταβολής μηνιαίας δόσης από τους οφειλέτες που αιτούνται υπαγωγή στον νόμο διατηρείται μέχρι την εκδίκαση της αίτησης. Η δόση αντιστοιχεί στο 10% των μηνιαίων καταβολών προς όλους τους οφειλέτες και κατ’ ελάχιστον στα 40 ευρώ, όμως το ύψος της από εκεί και πάνω εφόσον γίνεται δικαστικός συμβιβασμός θα προσδιορίζεται από τον ειρηνοδίκη με βάση τις ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης. Τις δαπάνες διαβίωσης που καθορίζονται από την ΕΛΣΤΑΤ (πέρυσι ήταν 700-1.700 ευρώ μηνιαίως, ανάλογα με τα μέλη μιας οικογένειας) θα αξιοποιούν οι δικαστές συνολικά για τις αποφάσεις διευθέτησης των χρεών όσων προσφεύγουν στον νόμο.

  16. kalispera se olous

    na to pistepsw?

    Κόκκινα δάνεια

    – Έως τα τέλη Αυγούστου 2015, η Τράπεζα της Ελλάδος θα εκδώσει όλες τις αναγκαίες διατάξεις για την εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας, κατόπιν βελτιώσεων σε συμφωνία με τους θεσμούς.

    – Θα επανενεργοποιηθεί το Κυβερνητικό Συμβούλιο Ιδιωτικού Χρέους και θα συσταθεί γραμματεία που θα το επικουρεί.

    – Έως τα τέλη Οκτωβρίου του 2015, η Τράπεζα της Ελλάδος θα υποβάλει έκθεση για την κατηγοριοποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών, καθώς και αξιολόγηση της ικανότητας των τραπεζών να αντιμετωπίζουν κάθε κατηγορία μη εξυπηρετούμενων δανείων.
    Click4more: Μόνο με κάρτες οι συναλλαγές πάνω από 30 ή 40 ευρώ

    – Θα ιδρυθεί Κέντρο Ενημέρωσης Οφειλετών, που θα παρέχει νομικές και οικονομικές συμβουλές σχετικά με οφειλές.

    – Μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου του 2015, η κυβέρνηση θα ενισχύσει το θεσμικό πλαίσιο για τη διευκόλυνση της τακτοποίησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μεταξύ άλλων, με τη βελτίωση του νομικού πλαισίου για θέματα αφερεγγυότητας εταιρειών και νοικοκυριών, με την υιοθέτηση κατάλληλων νομικών μέσων για τη συγκρότηση εξειδικευμένων τμημάτων για υποθέσεις αφερεγγυότητας, τόσο εταιρειών όσο και νοικοκυριών και το διορισμό και την κατάρτιση επαρκούς αριθμού πρόσθετων δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων, για υποθέσεις αφερεγγυότητας τόσο εταιρειών όσο και νοικοκυριών.

    – Θα δημιουργηθεί Υπηρεσία Πίστωσης και Πλούτου ως ανεξάρτητη αρχή, που θα προσδιορίζει τις δυνατότητες πληρωμής των δανειοδοτών για τη διευκόλυνση των τραπεζικών ιδρυμάτων και θα τροποποιηθεί ο νόμος για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ώστε να ενθαρρυνθούν οι οφειλέτες να συμμετάσχουν, διασφαλίζοντας συγχρόνως ίση μεταχείριση μεταξύ των ιδιωτικών και των δημόσιων πιστωτών.

    – Έως τα τέλη Μαρτίου του 2016, η Τράπεζα της Ελλάδος θα αναθεωρήσει τον Κώδικα Δεοντολογίας με κατευθυντήριες γραμμές αναδιάρθρωσης χρεών για ομάδες δανειοληπτών (π.χ. ΜΜΕ), βάσει σαφών κριτηρίων κατηγοριοποίησης λιανικών χαρτοφυλακίων και με την εισαγωγή μηχανισμών ταχείας διεκπεραίωσης, περιλαμβανομένων τυποποιημένων εγγράφων αξιολόγησης, συμβάσεων αναδιάρθρωσης και λύσεων τακτοποίησης.

    pigi newsit.
    http://www.newsit.gr/ellada/To-mnimonio-3-sto-piato-Ti-isxyei-gia-kokkina-daneia-katasxeseis-ofeiles-forologika-themata/424719

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.