Η Ελλάδα μπορεί ακόμη να βυθίσει την Ευρώπη σε χειρότερη κρίση, προειδοποιεί ο αναλυτής της Fitch, David Riley, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την έξοδο της χώρας από το ευρώ «πιθανή επιλογή».
Σύμφωνα με τον Riley, ένα haircut της τάξης του 60% επί της αξίας των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι ιδιώτες πιστωτές, δεν θα οδηγήσει σε κατακόρυφη μείωση του χρέους.
Σημειώνεται ότι η διαβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας που έχει θέσει η Fitch είναι “CCC”, ενώ ο οίκος έχει εκτιμήσει πως θα υποβαθμιστεί σε “default”.
Η Ιταλία η μεγαλύτερη απειλή για την Ευρωζώνη
Ανήσυχος εμφανίζεται ο αναλυτής της Fitch και για την Ιταλία, λέγοντας πως βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της κρίσης, με το βαρύ φορτίο του χρέους και την ανάγκη πρόσβασης στις διεθνείς αγορές χρηματοδότησης να εγείρουν έντονη ανησυχία.
Η Ιταλία καλείται το 2012 να αποπληρώσει ένα μεγάλο μέρος των υποχρεώσεων της και η απουσία ενός τείχους προστασίας για την Ιταλία δημιουργεί σημαντικές πιέσεις στην πιστοληπτική της ικανότητα, σημειώνει ο Riley, τονίζοντας την ανάγκη ενός αξιόπιστου τείχους προστασίας.
Ο ίδιος επεσήμανε εξάλλου πως οι γαλλικές τράπεζες δέχονται ισχυρές πιέσεις από την κρίση κρατικού χρέους, γεγονός που σε συνδυασμό με τις υποχρεώσεις απέναντι στο EFSF, θέτει σε κίνδυνο την κορυφαία αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.
Εγκυμονούν σημαντικοί πιστωτικού κίνδυνοι στην Ευρωζώνη το 2012
Το κρατικό χρέος και οι τράπεζες βρίσκονται στο επίκεντρο της ετήσιας έκθεσης της Fitch για τις ευρωπαϊκές πιστωτικές προοπτικές.
Συγκεκριμένα, ο David Riley, επικεφαλής του sovereign group του οίκου αξιολόγησης, σχολίασε ότι καθώς οι χώρες της ευρωζώνης χρειάζεται να δανειστούν περί τα 2 τρισ. ευρώ το 2012, οι οικονομικές και πιστωτικές κρατικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή αυτό το χρόνο, υπογραμμίζονται από το γεγονός ότι περισσότερο από το ήμισυ του χρέους, πρόκειται να εκδοθεί από χώρες που βρίσκονται σε κίνδυνο υποβάθμισης.
Η ικανότητα των χωρών να παρουσιάσουν βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη φέτος, θα είναι βασικό ζήτημα, με τη Fitch να προβλέπει ύφεση για το 2012, καθώς τα σκληρά μέτρα λιτότητας συνεχίζουν να πλήττουν τους καταναλωτές, ενώ η επιχειρηματική εμπιστοσύνη παραμένει χαμηλά.
«Ο κίνδυνος ότι ο φαύλος κύκλος των στάσιμων οικονομιών που ενισχύουν τις ανησυχίες για τη φερεγγυότητα κάποιων κυβερνήσεων και τραπεζών, είναι υπαρκτός», επισημαίνει ο οίκος στο report του.
Σε ό,τι αφορά στις τράπεζες, το outlook είναι κυρίως αρνητικό για ομίλους σε χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία, αντανακλώντας κυρίως τις αυξημένες κρατικές και οικονομικές ανησυχίες και τις επιπτώσεις για το χρηματοδοτικό κόστος των τραπεζών.
Προσθέτει πως μέχρις ενός σημείου, το πτωτικό ρίσκο περιορίζεται από την ΕΚΤ, αλλά είναι διευρυμένο στην Ισπανία από την ισχυρή κρίση που υφίσταται στον κλάδο του real estate, σχολιάζει ο James Longsdon, γενικός διευθυντής του financial institutions group του οίκου αξιολόγησης.
Δεν αναμένει υποβάθμιση της Γαλλίας το 2012
Η Fitch Ratings εκτιμά πως δεν θα προχωρήσει σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της Γαλλίας το 2012, ανέφερε σήμερα εκπρόσωπος του οίκου αξιολόγησης, επικαλούμενη δήλωση του οίκου από το Δεκέμβριο.