Η εκροή καταθέσεων στην Ελλάδα έχει αρχίσει να φτάνει σε σημείο που η απώλεια μπορεί να είναι θετική για τη χώρα, σύμφωνα με την Exotix, η οποία συγκρίνει την τάση με άλλες χώρες που έζησαν τη χρεοκοπία. Μάλιστα, σε μία από τις κλασικές συγκρίσεις είναι αυτή της χώρας μας με την Αργεντινή, με την έξοδο από το ευρώ να παρομοιάζεται με την διακοπή της σύνδεσης του πέσος με το δολάριο.
Σύμφωνα με την Exotix, η εκροή καταθέσεων στην Ελλάδα παραμένει σε πολύ ασυνήθιστο ιστορικό πλαίσιο. Είναι μεγαλύτερη και ευρύτερη σε σχέση με εκείνους που περιμένουν να βγει η χώρα από την ευρωζώνη. Παραδόξως, σημειώνει η Exotix , τα περισσότερα κράτη είχαν πράγματι πολύ σημαντικές αυξήσεις στις καταθέσεις πριν από την κρίση. Η Βραζιλία, η Ισλανδία, η Ινδονησία και η Τουρκία είδαν θετική ανάπτυξη στις καταθέσεις τους (κατά μέσο όρο 27% κατά το έτος πριν από την κρίση), γεγονός που οδήγησε σε μεγάλες επενδύσεις μετα την υποτίμηση.
Η Ελλάδα πλησιάζει στο σημείο που δεν θα έχει τίποτα να χάσει σε περίπτωση που εξέλθει της ευρωζώνης, με την εκροή καταθέσεων να έχει αρχίσει να επιδρά θετικά στις προοπτικές, δεδομένου ότι συνεπάγεται μια μετατόπιση του πλούτου από την Ευρώπη προς την Ελλάδα εάν και όταν η δραχμή εισαχθεί.
Το βασικό επιχείρημα ενός τέτοιου ισχυρισμού είναι ότι η Ευρώπη αυξάνει την έκθεση της προς τη χώρα ενώ την ίδια ώρα οι ιδιώτες μειώνουν την έκθεση τους και τον όποιο κίνδυνο. Σύμφωνα με την Exotix, μέχρι το σημείο της εξόδου από το ευρώ, το συνολικό απόθεμα του ελληνικού ιδιωτικού πλούτου, που είναι μη «δραχμοποιήσιμο» είναι πιθανόν να υπερβαίνει τα 120 δις. Ευρώ ή το 60% του ΑΕΠ. Έτσι, κάθε σημαντική υποτίμηση θα μπορούσε να δημιουργήσει μια τεράστια ευκαιρία για τους Έλληνες στο εξωτερικό και τους κυνηγούς assets.
Δεν είναι πια μυστικό ότι πολλοί δυνητικοί επενδυτές αναμένουν σαφή σημάδια ότι ο πυθμένας στην Ελλάδα έχει επιτευχθεί. Το ελληνικό κράτος είναι ως επί το πλείστον το «ανοσοποιητικό σύστημα» των τραπεζικών υποχρεώσεων που διαρκώς συσσωρεύονται. Σε ένα σενάριο εξόδου από το ευρώ το περισσότερο χρέος δεν συνεπάγεται περισσότερο χρέος, αλλά περισσότερο haircut στην πορεία.
Φυσικά, αυτή η προοπτική, σύμφωνα με την Exotix εξαρτάται επίσης από το αν τα χρήματα που εγκατέλειψαν την Ελλάδα μπουν στον κόπο να έρθουν πίσω προς αναζήτηση ευκαιριών, οι οποίες, βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον, απαιτούν κάτι περισσότερο από εμπιστοσύνη και πολύ σπάνια από την ικανότητα να αναγνωριστεί ο πάτος.
[sc:Πηγή id=”http://www.exipno.gr/index.php/mainnews/34631-exotix———–” ]