Οσμή σκανδάλου ή ακόμη καλύτερα καραμπινάτης υπεξαίρεσης δημοσίου χρήματος και εξαπάτησης των ιδιωτών πελατών τους κρύβει η πρόσφατη πώληση των δυο ιδιωτικών εταιριών ενέργειας Energa και Hellas Power σε ένα αγνώστων στοιχείων ρωσοαραβικό fund το οποίο υποτίθεται ότι ανέλαβε και τις τεράστιες οικονομικές υποχρεώσεις τους.
Οι δυο εταιρίες οφείλουν συνολικά πάνω από 200 εκατ. ευρώ – κυρίως σε ΔΕΗ και ΔΕΣΜΕ – και ο αγοραστής που τις ελέγχει πλέον , η Energy World Wide limited, δεν έχει εμφανιστεί να καταβάλει τη ληξιπρόθεσμη δόση των ήδη ρυθμισμένων υποχρεώσεων που ανέρχεται σε 27 εκατ. Ευρώ. Το fund εμφανίζει ως έδρα μια σουίτα στο Λονδίνο και στην υπόθεση έχει εμπλακεί και ο ΣΔΟΕ που αναζητεί πλέον τους υπευθύνους στα … νησιά Μάρσαλ στα βάθη του Ειρηνικού.
Αυτό που βγάζει μάτι είναι το γεγονός ότι οι δυο εταιρίες εισέπραξαν περί τα 100 εκατ. από τους πελάτες τους που ανέρχονται σε περίπου 200.000 για το τέλος των ακινήτων (το γνωστό χαράτσι) τα οποία δεν έχουν αποδοθεί στο Δημόσιο. Εισέπραξαν βεβαίως τις πληρωμές των πελατών τους καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας , δεν έχουν όμως καταβάλει τα οφειλόμενα σε ΔΕΗ και ΔΕΣΜΕ για τη χρήση του δικτύου που ξεπερνούν επίσης τα 100 εκατομμύρια.
Οι αρχές πιστεύουν ότι πίσω από την υπόθεση αυτή κρύβεται ένα μεγάλο σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκονται και οι πρώην ιδιοκτήτες των δυο εταιριών. Συγκεκριμένα οι Β. Μηλιώνης και η οικογένεια Φλώρου που ακούγεται ότι συνδέονται στενά με τον μεγαλοεφοπλιστή Δ. Μελισσανίδη αν και κάποιες φήμες επιμένουν ότι οι δυο αποτελούν παρένθετα πρόσωπα για την είσοδό του στο χώρο της ενέργειας. Ουδείς μέχρι τώρα γνωρίζει αν τα έσοδα από τους πελάτες των δυο εταιριών και το «χαράτσι» μεταφέρθηκαν στον αγοραστή που αναζητείται στη μέση του … Ειρηνικού ωκεανού ή αν έμειναν στις τσέπες των πωλητών και με ποιόν τρόπο θα εισπραχτούν. Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ Ν. Φωτόπουλος κατήγγειλε πρόσφατα ότι η ΔΕΗ για να καλύψει το «φέσι» των δυο εταιριών, αυξάνει τα τιμολόγιά της ρίχνοντας το βάρος στους καταναλωτές – πελάτες της.
Οι δυο εταιρίες που πουλήθηκαν εμφάνιζαν ζημιογόνες δραστηριότητες ενώ κατηγορούν τη ΔΕΗ και τον ΔΕΣΜΕ ότι τις εμποδίζει να αναπτυχθούν. Αυτό όμως δεν εμποδίζει τον ένα εκ των πωλητών, τον Β. Μηλιώνη να έχει “εισβάλει” στην εισηγμένη Dionic με μεγάλες αγορές μετοχών και με βλέψεις επιθετικής εξαγοράς, γεγονός που έχει προκαλέσει την μήνι του βασικού μετόχου της Θ. Ρούπα.
Η περίεργη αγοραπωλησία των Energa και Hellas Power και η αναζήτηση των οφειλόμενων ποσών αναδεικνύεται σε θέμα πρώτου μεγέθους για τη ΔΕΗ, τη ΔΕΣΜΕ και το Δημόσιο που αναζητεί τα έσοδα απ το «χαράτσι». Και είναι ασφαλώς ένα μεγάλο πλήγμα στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Έτσι γίνονται οι μπίζνες στο Ελλάντα.