Η έξοδος από το Μνημόνιο δεν είναι συνώνυμο της εξόδου από την κρίση. Αντιθέτως, βάζει την χώρα σε ακόμη μεγαλύτερες περιπέτειες, επισημαίνεται στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων της Alpha Bank [ACBr.AT].
Η τράπεζα υποστηρίζει ότι τα πολιτικά κόμματα πρέπει να εξηγήσουν στους πολίτες ότι η υλοποίηση του Μνημονίου θα οδηγήσει στην ανάπτυξη και όχι να παρουσιάζουν την απαγκίστρωση από το Μνημόνιο ως συνώνυμο της ανάπτυξης.
Προσθέτει ακόμα ότι η έξοδος από το Μνημόνιο δεν θα μειώσει την ανεργία ενώ υπογραμμίζει ότι αυτό που θα βελτιώσει την κατάσταση είναι οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις μέσω ΕΣΠΑ, η επανεκκίνηση των μεγάλων έργων υποδομής με την συμβολή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και οι αποκρατικοποιήσεις, που μπορούν να φέρουν άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα. «Όλα τα παραπάνω, όμως, δεν μπορούν να γίνουν εκτός του κοινοτικού πλαισίου αναφοράς», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με το δελτίο, καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να νομοθετήσει αύξηση των εισοδημάτων, εκτός και αν τυπώνει πληθωριστικό χρήμα. Ούτε η ανάπτυξη πρόκειται να ξεκινήσει με τις τράπεζες να διαθέτουν
χρήματα που δεν έχουν στην αγορά. Μόνον η επανάκαμψη των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα, που είναι συνάρτηση της αποκατάστασης εμπιστοσύνης μέσω διαφύλαξης ενός πλαισίου σταθερότητας στην λειτουργία της οικονομίας, είναι δυνατόν να οδηγήσει στην χορήγηση νέων δανείων στην αγορά.
Οι αναλυτές της τράπεζας επισημαίνουν ότι η αποτελεί εθνική επιδίωξη η υλοποίηση των δεσμεύσεων με συντονισμένο και αποφασιστικό τρόπο από μια ισχυρή ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με τους εταίρους στην ΕΕ και το ΔΝΤ
Τέλος, τονίζουν ότι οι τράπεζες πρέπει να είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες για να προστατεύουν τις καταθέσεις ενώ διαψεύδουν ότι η ενδεχόμενη κρατικοποίηση των τραπεζών μπορεί να δημιουργήσει από μόνη της ρευστότητα. «Οι αρχές της πολιτικής οικονομίας δεν αλλάζουν είτε οι τράπεζες είναι ιδιωτικές είτε είναι κρατικές», σημειώνεται.
[sc:Πηγή id=”http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2182667″ ]
Δεν θέλουμε ανάπτυξη με δανικά κύριε ούτε άλλα ανέκδοτα σαν αυτό, ζητάμε ένα τραπεζικό σύστημα έντιμο και ξεκάθαρο!