H απαξίωση είναι η μόνιμη επωδός του ελληνικού χρηματιστηρίου και των τραπεζικώνκαι ευρωπαικών μετοχών… κάθε μέρα πτώση κάθε μέρα και χαμηλότερα. Οι τραπεζικές μετοχές καταποντίζονται στην Ελλάδα έως -10,7% και στην Ευρώπη έως -12%, τα CDS αυξάνονται, οι επενδυτές ανησυχούν ακόμη και για την παραμονή της Ελλάδος στο ευρώ και εμείς εδώ τα βλέπουμε όλα ωραία….
Σε επενδυτικά καταφύγια στρέφονται οι διεθνείς επενδυτές με στόχο να προστατέψουν τις επενδύσεις τους από την χίμαιρα που ονομάζεται κρίση χρέους και ειδικά την ελληνική κρίση χρέους που απειλεί να τινάξει στον αέρα την εύθραυστη ισορροπία στην Ευρώπη.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο χρυσός, το ελβετικό φράγκο και τα γερμανικά ομόλογα αποτελούσαν και αποτελούν παραδοσιακά επενδυτικά καταφύγια.
Σε αυτή την συγκυρία οι επενδυτές στρέφονται στα γερμανικά ομόλογα και είναι ενδεικτικό ότι το 10ετές γερμανικό ομόλογο εμφανίζει απόδοση 1,92% και τιμή 105,29 μονάδες βάσης που αποτελεί ιστορικό χαμηλό για την απόδοση και ιστορικό υψηλό για την τιμή.
Οι επενδυτές στρέφονται στα γερμανικά ομόλογα.
Εν τω μεταξύ τα CDS τα παράγωγα των ομολόγων αυξάνονται σε όλη την Ευρώπη λόγω της διάχυτης αβεβαιότητας.
Στην Ελλάδα το CDS στην 5ετία στις 2550 μονάδες βάσης, στην Πορτογαλία 1070 μονάδες βάσης, στην Ιρλανδία 850 μονάδες βάσης, στην Ισπανία 418 μονάδες βάσης και Ιταλία 440 μονάδες βάσης που αποτελούν ιστορικά υψηλά.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ανοδικά κινούνται ακόμη και τα CDS των χωρών του πυρήνα της Ευρώπης Γερμανία 83 μ.β. και Γαλλία 187 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό spread στις 1610 μονάδες από μια πράξη που έγινε στη ΗΔΑΤ που αποτελεί νέο ιστορικό ρεκόρ.
Το ευρώ υποχωρεί στα 1,4075 δολάρια δέχεται σημαντικές πιέσεις και προφανώς έχασε την αρχική δυναμική του….καθώς πριν μικρό χρονικό διάστημα διαπραγματευόταν στα 1,45 δολάρια το ευρώ.
Το ΧΑ πέριξ των 864 μονάδων…με προοπτική τις 770 μονάδες…
Ο τραπεζικός κλάδος στην Ευρώπη και στην Ελλάδα παρασύρει σε πτώση τις αγορές. Οι τράπεζες εντός και εκτός κατακρημνίζονται.
Η κρίση χρέους, οι έλεγχοι των εποπτικών αρχών στις μεγάλες τράπεζες έχουν δημιουργήσει ένα ξεκάθαρα θολό τοπίο και οι επενδυτές απλά ρευστοποιούν, καθώς αρνούνται να αναλάβουν επενδυτικό ρίσκο σε αυτή τη συγκυρία.
Το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται κάτω από το τεχνικό σημείο των 880 μονάδων. Αν σπάσει αποφασιστικά επόμενο πραγματικό και όχι ενδιάμεσο σημείο οι 770 μονάδες. Αν ανοίξει ο δρόμος για τις 770 μονάδες τότε το ΧΑ θα υποχωρήσει στις 500 με 550 μονάδες εκεί που οριοθετείται ο πάτος του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Σήμερα η αγορά εν μέσω αβεβαιότητας διεθνώς δεν μπορεί παρά να μην ακολουθήσει το αρνητικό κλίμα….Το ΧΑ βυθίζεται όπως και οι τράπεζες
Το ΧΑ έκλεισε σήμερα στις 863,90 μονάδες με πτώση 3,14% τζίρο 37 εκατ και όγκο 22,5 εκατ μετοχές.
Οι τραπεζικές μετοχές υποχωρούν και οι πιέσεις συνεχίζονται, ωστόσο με ελαφρώς μειωμένο ρυθμό έναντι της περασμένης εβδομάδας.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,80 ευρώ -5,72% με αποτίμηση 2,67 δις ευρώ.
Η Alpha έκλεισε στα 1,75 ευρώ -10,71% με αποτίμηση κάτω από το 1 δις ευρώ, στα 934 εκατ. ευρώ.
Η Eurobank στα 1,28 ευρώ, στο -9,86% με αποτίμηση 707 εκατ. ευρώ.
Η Πειραιώς στα 0,54 ευρώ -8,47% στα 617 εκατ. η αποτίμηση.
Η Κύπρου στα 1,15 ευρώ -4,17% στα 1,034 δις ευρώ η αποτίμηση.
Η Marfin στα 0,29 ευρώ καταγράφοντας πτώση 6,45% και αποτίμηση στα 467 εκατ. ευρώ.
Σήμερα υπέστησαν καταστροφή οι τράπεζες….
Εκτός τραπεζών στον εικοσάρη, ΕΛΠΕ ανοδικά +0,88% στα 5,72 ευρώ, ΟΤΕ -3,57%, Ελλάκτωρ -7,74%, ΜΙΓ -6,45% και Μυτιληναίος -6,93%. Κόντρα στο αρνητικό κλίμα ο ΟΠΑΠ +3,91%, ΜΠΕΛΑ +0,26%.
Από τους ξένους είναι αξιοσημείωτη η απουσία τους.
Οι ξένοι αναζητούνται έστω και για trading.
Είναι ενδεικτικό ότι στην Εθνική έχουν πραγματοποιήσει 2 χιλ μετοχές κίνηση η Deutsche bank και 6 χιλ η Cheuvreux.
Στην Alpha 40 χιλ η Chevreux
Στην Eurobank 180 χιλ πώληση η Cheuvreux.
Στην Πειραιώς 800 μετοχές ναι 800 μετοχές η Citigroup
Στην Κύπρου 20 χιλ η Citigroup
Σε ελεύθερη πτώση ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος
Ασφυκτικές είναι οι πιέσεις που καταγράφουν οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών, την ώρα που εντείνονται οι ανησυχίες για την κρίση χρέους της ευρωζώνης και τα ισχνά αποτελέσματα από το μέτωπο των μακροοικονομικών αποτελεσμάτων. Στο ήδη αρνητικό τοπίο συμβάλλει και η έρευνα που θα ξεκινήσουν εις βάρος των μεγάλων τραπεζικών κολοσσών οι αμερικανικές αρχές.
Αναλυτικότερα, η μετοχή της Royal Bank of Scotland υποχωρεί 10,2%, η Barclays -6% , η Societe Generale -7,9%.
Παράλληλα, στο -7% βρίσκεται η Deutsche Bank και στο -2,7% η HSBC.
Την ίδια ώρα, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί -3,67%, ο γερμανικός DAX 30 βρίσκεται στο -3,89% και ο ιταλικός FTSE MIB υποχωρεί 3,5%. Πτώση 2,24% καταγράφει ο FTSE 100 στο Λονδίνο.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές έχουν βάλει στο στόχαστρό τους 17 διεθνείς τραπεζικούς κολοσσούς -μεταξύ των οποίων η Bank of America και η Barclays- με την κατηγορία πως εξαπάτησαν τους πελάτες τους για να τους πουλήσουν «τοξικά» ομόλογα 200 δισ. δολαρίων, λίγο προτού ξεσπάσει η χρηματοοικονομική κρίση. Οι αρχές κατέθεσαν τις σχετικές αγωγές την Παρασκευή, με τις μετοχές του τραπεζικού τομέα να καταγράφουν μεγάλη πτώση και σήμερα.
Ειδικότερα, η ομοσπονδιακή υπηρεσία υπέβαλε μηνύσεις κατά των Bank of America, Citigroup, JPMorgan, Goldman Sachs, General Electric, Deutsche Bank, Barclays, Nomura Holdings, HSBC Holdings και Credit Suisse Group μεταξύ άλλων.