Με κατάρρευση απειλείται η ιαπωνική οικονομία

Προβλήματα που μοιάζουν με αυτά των ΗΠΑ, αντιμετωπίζει η Ιαπωνία.

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίκο Νόντα προειδοποίησε σήμερα ότι η λειτουργία του κράτους μπορεί να επιβραδυνθεί ελλείψει χρηματοδότησης, εξαιτίας μιας πολιτικής εμπλοκής που εμποδίζει τη ψήφιση νόμου ο οποίος θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να εκδώσει ομόλογα.

“Αν η κατάσταση συνεχιστεί, οι διοικητικές υπηρεσίες θα παύσουν να λειτουργούν και αυτό θα έχει επιπτώσεις στην καθημερινότητα του κόσμου και θα εμποδίσει την ανάκαμψη της οικονομίας”, δήλωσε ο Νόντα σε ομιλία του κατά την έναρξη έκτακτης συνεδρίασης στο κοινοβουλίου.

Ένας καθαρά τεχνικού χαρακτήρα νόμος που θα επιτρέψει στην κεντρο-αριστερή κυβέρνηση να εκδώσει ομόλογα μπλοκάρεται στη Γερουσία, λόγω της αντίθεσης του μεγαλύτερου κόμματος της δεξιάς, του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (PLD), που ζητεί από τον Νόντα τη διάλυση του κοινοβουλίου και την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών.

Η έκδοση νέων κρατικών ομολόγων αναμένεται να καλύψει το 40% του προϋπολογισμού του Απριλίου 2012 έως Μαρτίου 2013.

Συνεπεία της εμπλοκής αυτής, κυβερνητικές δαπάνες, κυρίως προς όφελος των τοπικών κοινοτήτων, έχουν ήδη μετατεθεί γι αργότερα.

Ο Νόντα απηύθυνε έκκληση για ειλικρινείς συνομιλίες μεταξύ της πλειοψηφίας και της αντιπολίτευσης, ζητώντας να πάψει χρησιμοποιείται ο νόμος περί έκδοσης ομολόγων ως πολιτικός χάρτης.

Ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι δεν βιάζεται να προκηρύξει εκλογές κάνοντας λόγο για ένα ημιτελές έργο και τον κίνδυνο “πολιτικού κενού” στην ομιλία του που πιθανώς εξόργισε την αντιπολίτευση, η οποία τού ασκεί πιέσεις να τηρήσει την υπόσχεσή του να προκηρύξει σύντομα εκλογές. Ο Νόντα δεσμεύτηκε να συνεργαστεί στενότερα με την Τράπεζα της Ιαπωνίας για τη στήριξη της οικονομίας.

Το Δημοκρατικό Κόμμα της Ιαπωνίας (PDJ) του πρωθυπουργού Νόντα έχει την πλειοψηφία στο κοινoβούλιο αλλά τη μειοψηφία στη Γερουσία, της οποίας η σύμφωνη γνώμη είναι απαραίτητη για την ψήφιση αυτού του νόμου για τον προϋπολογισμό.

Στις αρχές Αυγούστου ο Νόντα είχε υποσχεθεί στο Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα να διαλύσει τη βουλή στο “προσεχές μέλλον” με αντάλλαγμα τη στήριξή του στην ψήφιση ενός νόμου περί αύξησης του φόρου κατανάλωσης.

Η ακριβής σημασία για αυτό το “προσεχές μέλλον” είναι στο επίκεντρο της σημερινής παράλυσης του πολιτικού συστήματος. Οι βουλευτικές εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν το αργότερο το καλοκαίρι του 2013, αλλά η δεξιά θα ήθελε πρόωρες εκλογές το νωρίτερον, ώστε να επωφεληθεί από τη σημερινή χαμηλή δημοτικότητα της κυβέρνησης.

www.24h.gr

2 σχόλια σχετικά με το “Με κατάρρευση απειλείται η ιαπωνική οικονομία”

    1. Τα κρατη ως σχηματισμοι μεσα στον καπιταλισμο εχουν εξοδα.
      Αυτα τα εξοδα πρεπει να καλυφθουν, λογικα, απο την αναλογη φορολογια που αντιστοιχει στα εισοδηματα των πολιτων.
      Αν φορολογησεις ομως τους πλουσιους τοτε αυτοι θα παρουν τα λεφτα και τις επιχειρησεις τους απο το κρατος οπου βρισκονται και θα πανε αλλου.
      Αν φορολογησεις τους φτωχους που ειναι και οι περισσοτεροι τοτε θα υπαρξει ανατροπη πολιτικου σκηνικου καποια στιγμη.
      Η ευκολη και ανωδυνη λυση ηταν και παραμενει ο δανεισμος για τις κυβερνησεις γιατι ετσι δεν θιγεται κανενας με την πρωτη ματια.
      Σημερα αυτος ο κρατικος δανεισμος δεκαετιων εχει βαρεσει μπιελα και αναδυθηκε αποτομα ως προβλημα παγκοσμιως.
       
      Ποιοι ειναι αυτοι ομως που δανειζουν στα κρατη ?
      Μα φυσικα οι πλουσιοι που μετακινησαν τις επιχειρησεις τους σε φορολογικους παραδεισους … και αντι να μεινουν στην χωρα προελευσης τους ετσι ωστε να πληρωνουν τον αναλογο φορο, αυτα τα λεφτα, δηλαδη των φορων που επρεπε να πληρωθουν,  τα καταθεσαν σε τραπεζες η στα λεγομενα “funds”.
      Ερχονται λοιπον οι τραπεζες και τα funds και δανειζουν στα κρατη.
      Το κρατη δηλαδη δανειζονται τα εσοδα που κανονικα θα επρεπε να εχουν απο τους φορους των πλουσιων.
      Σατανικοτατη μπιζνα, δε συμφωνεις ?
       
      Βλεπουμε δηλαδη με λιγα λογια στις μερες μας ενα παγκοσμιο φαινομενο οπου οι πλουσιοι γινονται πλουσιοτεροι και οι φτωχοι φτωχοτεροι λογω υπερογκου δανεισμου.
      Αυτο το συστημα λοιπον, αν συνεχισει να υπαρχει, θα κλεισει κυκλο με επιστροφη στην φεουδαρχια διοτι ολος ο πλανητης θα ειναι αγορασμενος απο καποιους ελαχιστους.
      Οπως πολυ σωστα ειπες, η Ελλαδα ειναι η τελευταια τρυπα στη φλογερα του διαβολου και δεν ειναι ξεκομμενη απ’ το γενικοτερο πλαισιο χρεοκρατιας.
      Απλα, η γελοιοτητα ολων αυτων που εγιναν πραξικοπηματικα οι σουπερσταρ της καθημερινοτητας μας μεσω ενος γλοιωδους πολιτικου συστηματος … θελουν να μας πεισουν οτι οι χρεωμενοι μπορουν να δανειζουν στους χρεωμενους.
      Ο παραλογισμος απο πλευρας τους εχει ξεπερασει τα ορια της παρεξηγησεως πλεον και πρεπει να επανελθουμε ως κοινωνια σε νηφαλια κατασταση και να τους τιμωρησουμε τωρα … γιατι μετα θα ειναι μαλλον πολυ αργα.
       
       
       
       
       
       

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *