Έκθεση-κόλαφο της τρόικας αποκαλύπτει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, η οποία είναι σε γνώση της ελληνικής κυβέρνησης και των πολιτικών αρχηγών, καθώς κατατέθηκε στο πρόσφατο Euro-working group. Όπως αποκαλύπτει το γερμανικό περιοδικό –χωρίς να έχει διαψευστεί- η τρόικα βρήκε κοινό έδαφος επί της πρότασης του ΔΝΤ και ζητά πλέον πολιτικές πρωτοβουλίες για κούρεμα του επίσημου τομέα, πλην της ΕΚΤ. Το αντάλλαγμα που θα κληθεί να δώσει η Ελλάδα – και το οποίο γνωρίζει η κυβέρνηση και οι πολιτικοί αρχηγο-ί θα είναι βαρύτερο: Οι 91 μεταρρυθμίσεις γίνονται 150 και θα συνοδεύονται από ρήτρες εμπρόθεσμης υλοποίησης.
Όλα αυτά φαίνονται συμφωνηθέντα και σε μεγάλο βαθμό εξειδικευμένα στις Βρυξέλελς και την Ουάσινγκτον, ενώ στην Ελλάδα η κυβέρνηση διαρρέει ότι “συνεχίζονται σκληρές διαπραγματεύσεις”.
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Sofokleousin.gr, ο Αντ. Σαμαράς αναζητά τρόπους να παρακάμψει τη ρύθμιση για άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο καθώς και τις γερμανικές απαιτήσεις για εξωτερικούς συμβούλους και εταιρίες μέτρησης αποδοτικότητας, οι οποίες θα καθορίζουν το ποιοι μένουν και ποιοι φεύγουν από το Δημόσιο.
Το σχέδιο αυτό αποκάλυψαν οι Financial Times σε πρόσφατο δημοσίευμά τους.
Τα ανταλλάγματα όμως δεν περιορίζονται στις απολύσεις στο Δημόσιο και τα εργασιακά. Όπως φαίνεται από τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις το πείραμα στην ελληνική οικονομία δεν ολοκληρώνεται απλά περνάει στη δεύτερη φάση.
Η τοποθέτηση της τρόικας καθιστά σαφές με τον πλέον απόλυτο τρόπο ότι η Ελλάδα οδηγείται σε αδυναμία πληρωμών και δεν υπάρχουν άλλες λύσεις παρά μόνο νέο κούρεμα. Αυτό νομοτελειακά σημαίνει νέο πιστωτικό γεγονός, αν δεν αφορά τον ιδιωτικό τομέα.
Όπως έχει επισημάνει κατ επανάληψη επισημάνει η συζήτηση για νέο κούρεμα του χρέους έχει ανοίξει πριν από την ολοκλήρωση του PSI+ καθώς το ΔΝΤ παραδέχθηκε το λάθος του κουρέματος των Ασφαλιστικών Ταμείων το οποίο οδήγησε σε μαύρες τρύπες στον προϋπολογισμό και πλήρη αδυναμία επαναφοράς της οικονομίας.
Όπως όλα δείχνουν έχει ωριμάσει πλέον ο πολιτικός χρόνος για να τεθεί επί τάπητος το ζήτημα νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Το συνολικό όφελος για την Ελλάδα εκτιμάται περίπου στα €100 δισ. Περίπου 60-70 δισ. θα προέλθουν από μείωση της ονομαστικής αξίας στα διμερή δάνεια και τα 30-40 δισ. από την επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής σταθεροποίησης.
Αν και η Γερμανία επιμένει στις γνωστές θέσεις της, δημοσίως τουλάχιστον, εν τούτοις φαίνεται ότι έχει επιτευχθεί πολιτική συμφωνία σε κεντρικό επίπεδο και οι διαρροές εξυπηρετούν το επικοινωνιακό παιχνίδι της προετοιμασίας του εδάφους.
Στην ενδιάμεση έκθεση, σύμφωνα πάντα με το Spiegel, η τρόικα επαναφέρει προτάσεις προκειμένου «η ελληνική κυβέρνηση να υποχρεωθεί σε μεταρρυθμίσεις για δημιουργία «δεσμευμένου» λογαριασμού, στον οποίο θα κατατίθενται οι δανειακές δόσεις και για νόμο, ο οποίος θα προβλέπει αυστηρότερο έλεγχο της δημοσιονομικής πολιτικής».
«Αν η Αθήνα δεν εφαρμόζει, όπως συμφώνησε, τις μεταρρυθμίσεις, θα αυξάνονται, για παράδειγμα, αυτομάτως οι φόροι», τονίζεται,. Οσον αφορά την πρόταση για επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος κατά δύο έτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ την κοστολογούν στα 30 δισεκατομμύρια, ενώ το ΔΝΤ στα 38 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η τελική έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα αναμένεται να παρουσιαστεί το αργότερο στις 12 Νοεμβρίου.