Νέα χρηματοδοτικά μοντέλα που έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία στο εξωτερικό αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους και στην Ελλάδα, καθώς οι κτηματομεσίτες και οι εργολάβοι προσπαθούν να αναστήσουν τη βυθιζόμενη αγορά κατοικίας.
Ηδη η θυγατρική του γερμανικού ομίλου Engel & Voelkers στην Ελλάδα προσφέρει μια νέα υπηρεσία (“Αγορά εν… οίκω©”) που βασίζεται στο μοντέλο “Let to Buy” που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στη Δυτική Ευρώπη.
Με βάση το συγκεκριμένο μοντέλο, ο πωλητής ενός διαμερίσματος και ο υποψήφιος αγοραστής υπογράφουν μια σύμβαση η οποία προβλέπει τα εξής: Ο υποψήφιος αγοραστής θα αγοράσει το διαμέρισμα, σε προσυμφωνημένο τίμημα, εντός 3 – 5 ετών. Στο μεσοδιάστημα θα πληρώνει ενοίκιο που θα έχει συμφωνηθεί και θα έχει τα πλεονεκτήματα ενός αγοραστή (αλλαγές π.χ. στη διαρύθμιση και ο,τιδήποτε προσθέτει αξία στο ακίνητο), χωρίς να χρειαστεί να πάρει στεγαστικό δάνειο. Ειδικά σήμερα που δύσκολα δίνουν στεγαστικά δάνεια οι τράπεζες, ενώ πλέον χρηματοδοτούν μόνο το 70% της αγοράς ενός διαμερίσματος.
Με βάση μια συμφωνία “Let to Buy”, ο υποψήφιος αγοραστής πληρώνει μια προκαταβολή στον ιδιοκτήτη η οποία ξεκινά από το 2% της αξίας του σπιτιού και φτάνει μέχρι το 10%. Στη συνέχεια συμφωνείται το ενοίκιο που θα πληρώνει ο μελλοντικός αγοραστής το οποίο παραμένει σταθερό για το χρονικό διάστημα των τριών, τεσσάρων ή πέντε ετών. Η προκαταβολή και το ποσό του ενοικίου αφαιρείται από το συνολικό τίμημα που έχει προσυμφωνηθεί.
Ετσι μετά από 3 – 5 χρόνια ο αγοραστής παίρνει μικρότερο στεγαστικό δάνειο και αγοράζει το ακίνητο. Δεν είναι υποχρεωμένος να το αγοράσει, αλλά η σύμβαση “Let to Buy” προβλέπει το ποσοστό της προκαταβολής που θα χάσει αν αποφασίσει να αλλάξει σπίτι. Από την άλλη πλευρά, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου δεσμεύεται να το πωλήσει στον υποψήφιο που υπέγραψε τη σύμβαση “Let to Buy” ακόμα και αν στο μεσοδιάστημα του γίνει καλύτερη προσφορά από τρίτο ενδιαφερόμενο.
Αν για παράδειγμα ένα ζευγάρι επιθυμεί να αγοράσει διαμέρισμα αξίας 150.000 ευρώ, σήμερα θα πρέπεί να βρει τα 45.000 ευρώ καθώς η τράπεζα χρηματοδοτεί το 70% της αξίας. Με μια σύμβαση «Let to Buy» θα μπορούσε να πληρώσει 15.000 ευρώ προκαταβολή (το 10% της αξίας του ακινήτου) και στη συνέχεια να πληρώνει για πέντε χρόνια ενοίκιο 500 ευρώ στον ιδιοκτήτη. Στα πέντε χρόνια θα είχε πληρώσει συνολικά ενοίκια 30.000 ευρώ. Το ποσό που θα απέμενε να εξοφλήσει για το σπίτι θα ήταν πλέον 105.000 (150.000 – 15.000 – 30.000 = 105.000).
Συνεπώς θα χρειάζονταν μικρότερο στεγαστικό δάνειο και θα επωφελούνταν από τα ενοίκια πέντε ετών που σήμερα πάνε στο.. βρόντο.
Οι συμφωνίες «Let to Buy» στο εξωτερικό περιλαμβάνουν και άλλες ευκολίες όπως π.χ. η δυνατότητα αύξησης του μηνιαίου «ενοικίου» ώστε να περιοριστεί το ποσό που θα καταβληθεί στη λήξη της σύμβασης για την αγορά του σπιτιού.
euro2day.gr
Καλά, ξύσε τα …… φρύδια σου με γκασμά.
γιατι begar, το απορριπτεις?
Ο αδερφος μου που ειχε αυτοκινητο μεσω λιζινγ, (χανω συνεχεια την συνδεση, οποτε δεν μπορω να αλλαζω και πληκτρολογιο για αγγλικα) μια χαρα τα πηγε.
Καπως ετσι το βλεπω αυτο.
Τωρα που οι τραπεζες θα παρουν τα υπαρχοντα σπιτια, θελω να δω που θα τα πουλησουν αν εμεις κινηθουμε σε αυτη την κατευθυνση.
Εγω βλεπω οτι εχω εχει πολλες “αβαντες”, κατι τετοιο.
Γλιτωνουμε το χαρατσι ακινητων, αφου δεν θα ειμαστε ιδιοκτητες.
Δεν μας τρωει το αγχος, αν θα μας το παρουν, γιατι ετσι και αλλιως δεν θα ειναι δικο μας.
Ειναι καινουργιο, με συζητησημο ενοικιο, και πανω απο ολα συγχρονο.
Και στο τελος ειναι μια δευτερη ευκαιρια, οχι για να δανειστουμε παλι, αλλα για να εχουμε στεγη.
Ασε που δεν θα εχουμε και το φοβο της εξωσης.
Γι΄αυτο σου λεω begar, μηπως να του ριξουμε μια ματια ακομα?
Καταρχήν το άρθρο είναι γενικόλογο. Ας το αναλύσουμε.
Έστω ότι έχω ένα ακίνητο αξίας 150.000 ευρώ και σου το πουλάω με την παραπάνω μέθοδο.
Εφόσον μου δώσει π.χ. 20.000 προκαταβολή, απομένουν 130.000.
Εσύ θα αρχίσεις να πληρώνεις ενοίκιο π.χ. 500 ευρώ το μήνα για 4 χρόνια δηλ 48 δόσεις (24.000 ευρώ)
Απομένουν 130-24 =106.000 ευρώ.
Ερωτήματα:
1. Εγώ σαν πωλητής δεν θα απαιτήσω και θα προσθέσω τόκο στην αρχική συμφωνία;
2. Εφόσον εσύ πλέον έχεις στην κατοχή σου και χρήση σου το σπίτι, δεν θα προσυμφωνήσω ότι τα χαράτσια βαρύνουν εσένα;
3. Τι γίνεται αν εσύ 2-3 χρόνια μετά τη συμφωνία περιέλθεις σε αδυναμία πληρωμής ή δεν μπορείς να πάρεις στεγαστικό δάνειο;
Προσωπικά το εκλαμβάνω ως άλλη μια μέθοδο να αγοράσεις σπίτι με δανεικά, ανεξάρτητα αν της δίνουν άλλη ονομασία.
Εγώ δεν πρόκειται ποτέ να ξαναδανειστώ ούτε σεντσ στη ζωή μου και εκπαιδεύω τα παιδιά μου στην ίδια νοοτροπία.
“Έχεις; αγοράζεις! – Δεν έχεις; κάνεις την πάπια.”
Εύγε begar! Αυτή πρέπει πλέον να είναι η νοοτροπία μας. ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΔΑΝΕΙΚΑ!
Από εδώ και στο εξής: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΕΙ ΔΑΝΕΙΑ ….
ετσι κανω και εγω πλεον με τα παιδια μου …..και σκεψου οτι με οποιον συζηταω το ιδιο κανει με τα παιδια του οποτε καταλαβαινεισ το μελλον των τραπεζων
Το όπλο μας φίλε μου, είναι τα παιδιά μας! Καταλαβαίνεις …. αυτά που θα έχουν μέσα στο κεφάλι και τη ψυχή τους να τα καθοδηγούν! Ήθος, αξίες, ιδανικά, πρότυπα, κλπ.
Οι Κινέζοι έχουν μία υπέροχη παροιμία: “Γίνε καλύτερος άνθρωπος, αποφεύγοντας τα λάθη που έκαναν … οι γονείς σου”.
Και κατι ακομα:
Με την κατασταση που επικρατει ολα ειναι συζητησιμα!
Savana , μετά από τόσα, εξακολουθείς να σκέφτεσαι τέτοιου τύπου νταλαβέρια ; Θα απεξαρτηθούμε ποτέ ολοι μας δια παντός, ή θα το ρίξουμε στη μεθαδόνη αιωνίως ;
🙂