Μειωμένα έως και 40% είναι και το 2012 τα ενοίκια εμπορικών καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη. Σε σύγκριση με το 2009, δηλαδή πριν από την εμφάνιση της οικονομικής κρίσης, τα ενοίκια των μαγαζιών στο εμπορικό κέντρο της πόλης εμφανίζονται μειωμένα κατά μέσο όρο 40%, όταν πέρσι τέτοια εποχή η πτώση έφτανε το 30%.
«Επί μήνες ήταν όλα απολύτως… πεθαμένα στο συγκεκριμένο κλάδο της κτηματαγοράς. Ωστόσο, πλέον κάτι άρχισε να κινείται, με αποτέλεσμα να έχουμε μια δυο ζητήσεις την εβδομάδα για ενοικίαση καταστήματος στο εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης. Εξαίρεση, βέβαια, αποτελεί το χρονικό διάστημα των περίπου τριών εβδομάδων πριν από τις εκλογές. Μετά τη 17η Ιουνίου αυξήθηκε κατά περίπου 20% η ζήτηση καταστημάτων στο κέντρο. Εκτιμώ ότι η μείωση των ενοικίων θα ”κλειδώσει” σ’ αυτό το 40%. Το συγκεκριμένο ποσοστό θα αποτελέσει δείκτη και πάνω του θα διαμορφωθεί η νέα εικόνα στον τομέα της μίσθωσης καταστημάτων. Μετά, η κατάσταση θα εξισορροπηθεί», αναφέρει στον Αγγελιοφόρο ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Θεσσαλονίκης, Αγγελος Πασαλίδης,
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, γράφει ο Αγγελιοφόρος, αποτελεί κατάστημα 80 τετραγωνικών μέτρων στην οδό Εγνατία, κοντά στη διασταύρωσή της με την Αγίας Σοφίας. Νοικιαζόταν προς 4.000 ευρώ το μήνα, ενώ πλέον η τιμή μίσθωσής του έπεσε στα 2.500 ευρώ. Επίσης, κατάστημα 45 τ.μ. στην οδό Τσιμισκή, σχεδόν στη διασταύρωσή της με την Αγίας Σοφίας, νοικιάζεται πλέον προς 4.500 ευρώ το μήνα από 7.000 ευρώ μηνιαίως, ενώ στη Μητροπολίτου Ιωσήφ μαγαζί 100 τ.μ. από 4.500 ευρώ μισθώνεται σήμερα προς 2.250 ευρώ. Σ’ αυτήν την περίπτωση η πτώση του μισθώματος βρίσκεται στο 50%. Τέλος, στην οδό Προξένου Κορομηλά, κατάστημα 150 τετραγωνικών μέτρων νοικιάζεται σήμερα προς 3.200 ευρώ από 5.000 ευρώ το μήνα.
Προτιμούν τα μικρά μαγαζιά
Σε όσο το δυνατόν λιγότερα τετραγωνικά μέτρα στρέφονται πλέον οι ενδιαφερόμενοι ενοικιαστές καταστημάτων. Βασικός στόχος τους είναι να διαθέτουν μικρό αριθμό προσωπικού, αλλά και να πληρώνουν όσο το δυνατόν λιγότερα λειτουργικά έξοδα. Το όλο κλίμα είναι εντελώς διαφορετικό σε σύγκριση με την τετραετία 2006 – 2009, όταν οι ενοικιαστές ζητούσαν καταστήματα 1.000 τετραγωνικών μέτρων ή και μεγαλύτερα και πολλοί απέκλειαν από την αρχή τα σχετικά μικρά.
Σε ό,τι αφορά τη μετεξέλιξη των περιφερειακών εμπορικών αγορών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (π.χ. τμήμα πάνω από την Εγνατία ή η περιοχή των οδών Δαγκλή και Δεσπεραί κλπ.), ο κ. Πασαλίδης σημείωσε ότι κλείνουν τα εμπορικά καταστήματα και στη θέση τους ανοίγουν μικροεπιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών (π.χ. κομμωτήρια).
[sc:Πηγή id=”http://www.fpress.gr/o-sfigmos/item/2785-40-kato-ta-enoikia-sta-katastimata-toy-kentroy-tis-thessalonikis” ]