Στις 1300 μέρες φτάνει χρόνος για να τελεσιδικήσει μια υπόθεση στα ελληνικά δικαστήρια, τη στιγμή που παγκοσμίως με τη μέθοδο της διαμεσολάβησης και της εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών ο αναγκαίος χρόνος είναι μόλις 39 ημέρες , και το κόστος κατά 33% φτηνότερο. Στην Ελλάδα η μέθοδος ισχύει από το 2010 όμως σε διαμεσολαβητή έχουν καταφύγει μόλις 80 διάδικοι, προφανώς λόγω ελλιπούς ενημέρωσης για μια μέθοδο που παγκοσμίως έχει επιδείξει εντυπωσιακά και κυρίως αξιόπιστα αποτελέσματα. Παράλληλα είναι πιθανόν ο τρόπος για να επιταχυνθεί ο ρυθμός απονομής Δικαιοσύνης, ο οποίος στη χώρα μας διολισθαίνει στο χειρότερο σημείο στην Ευρώπη.
Τι είναι η διαμεσολάβηση
Όπως μας εξηγεί η Χριστίνα Σταμούλη, διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια, διαμεσολάβηση είναι “η εναλλακτική μέθοδος εξωδικαστικής επίλυσης ιδιωτικών διαφορών, όπου τα μέρη με τη βοήθεια ενός τρίτου ουδέτερου και αμερόληπτου ατόμου, του διαμεσολαβητή, πετυχαίνουν την επίλυση της διαφοράς τους, καταλήγοντας σε ένα ιδιωτικό συμφωνητικό το ίδιο ισχυρό με μια δικαστική απόφαση, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα εχεμύθεια και ταχύτητα”.
Οι διάδικοι μόλις 80 αστικών και εμπορικών υποθέσεων που μπορούν να επιλυθούν σε λίγες μέρες και να αποφύγουν τη χρονοβόρα και κοστοβόρα προσφυγή στα δικαστήρια, έχουν καταφύγει από το 2012 που ουσιαστικά ισχύει ο θεσμός του διαμεσολαβητή σε αυτή την παγκοσμίως πολύ διαδεδομένη διαδικασία. Κι όμως εξωδικαστικά μπορούν να επιλυθούν:
-αστικές και εμπορικές διαφορές, δηλ, οικογενειακές , οροφοκτησίας, εργατικές , για αξιώσεις ηθικής βλάβης, υποθέσεις αστικής ιατρικής ευθύνης, δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και χρηστών, ακόμα και φαινομένων ενδοσχολικής βίας (buylling)
Οι διαμεσολαβητές είναι πιστοποιημένοι από το Υπουργειο Δικαιοσύνης , αλλά οι πολίτες δεν τους επιλέγουν: “Στην Ελλάδα ο θεσμό είναι πολύ πρόσφατος. Στην ουσία μόλις από το 2013 μπορεί, νόμιμα και οργανωμένα, να προσφύγει κανείς στη διαμεσολάβηση. Ο κόσμος δεν την επιλέγει ως μέθοδο επίλυσης των διαφορών του γιατί δεν την γνωρίζει ακόμη. Συχνά και οι δικηγόροι εμφανίζονται ιδιαίτερα διστακτικοί στο να την επιλέξουν ή να κατευθύνουν τους εντολείς (πελάτες) τους προς αυτή την κατεύθυνση, ακριβώς επειδή αγνοούν τον τρόπο που διεξάγεται και τα πλεονεκτήματά της”, απαντά η κα. Σταμούλη.
Πρώτη η Ελλάδα σε καταδίκες για καθυστέρηση
Η χώρα μας βρίσκεται πρώτη στην κατάταξη με τις καταδίκες για καθυστέρησης στην απονομή δικαιοσύνη, την ώρα που η διαμεσολάβηση θα ‘έλυνε σημαντικά προβλήματα.
– Στη Γαλλία το ποσοστό προσφυγής σε διαμεσολάβηση έφτασε το 28% το 2014.
– Στις εμπορικές διαφορές το 45%
– Σε διαφορές κάτω των 5.000 € το 70%
– Στην Ελβετία 70% των αστικών διαφορών επιλύονται με διαμεσολάβηση
Κι όλα αυτά όταν στη χώρα μας ένα εκατομμύριο υποθέσεις εκκρεμούν στα πινάκια των δικαστηρίων.