Θύματα αρκετοί πολίτες που βρίσκονται σε αδιέξοδο
Νέα λαβράκια ανακάλυψε το ΣΔΟΕ μετά από συνεχείς ελέγχους – που βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη – σε 224 ανταλλακτήρια χρυσού και ενεχυροδανειστήρια σε όλη την Ελλάδα.
Ήδη την περασμένη εβδομάδα ολοκληρώθηκαν έλεγχοι σε 70 τέτοιου είδους καταστήματα, όπου εντοπίστηκε σειρά παραβάσεων.
Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των ερευνών αποδεικνύουν ότι σε ποσοστό περίπου 80% στα ανταλλακτήρια χρυσού που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια σε κάθε γειτονιά της Αθήνας εκτυλίσσεται ένα άνευ προηγουμένου όργιο φορολογικών παρανομιών, λαθρεμπόριο χρυσού, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ενώ ορισμένα φαίνεται να σχετίζονται και με κυκλώματα της νύχτας.
Από το ΣΔΟΕ έχει ζητηθεί η συνεργασία της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να διακριβωθεί αν κάποια λειτουργούν ως κλεπταποδόχοι από εγκληματικές επιδρομές σε όλη την Αττική και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Στην διάρκεια αυτού του αρχικού ελέγχου διαπιστώθηκε ότι τα 48 από αυτά είχαν προχωρήσει σε περισσότερες από 700 παραβάσεις.
“Ξεγελούν τους πολίτες, κλέβουν το κράτος και παρανομούν ανενόχλητοι”, υποστηρίζουν στελέχη του ΣΔΟΕ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η απώλεια φόρων για το ελληνικό δημόσιο μετριέται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ μηνιαίως.
Σε τζιπ φορτώνουν ασήμι
Το κουβάρι των φορολογικών παρανομιών ξετυλίχτηκε πριν μερικές ημέρες, όταν εντοπίστηκε στην Πάτρα τζιπ που μετέφερε περίπου 490 κιλά ασήμι με προορισμό τη Γερμανία.
Από την περαιτέρω έρευνα προέκυψε ότι η συγκεκριμένη ύποπτη μεταφορά σχετιζόταν με την λειτουργία ανταλλακτηρίου χρυσού στο Σύνταγμα, το οποίο είχε πουλήσει επίσης 155 κιλά χρυσού, χωρίς την τήρηση των απαραίτητων παραστατικών.
Πώς λειτουργούν τα κυκλώματα
Σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες οι υπεύθυνοι του ανταλλακτηρίου χρυσού θα έπρεπε να αγοράζουν χρυσό σε τιμή περίπου 38 με 40 ευρώ το γραμμάριο, ύστερα από γνήσια και ειλικρινή καταμέτρηση της περιεκτικότητας σε χρυσό των κοσμημάτων που τους φέρνουν οι πελάτες τους.
Για την συναλλαγή θα πρέπει να κοπούν τιμολόγια και να εκδοθούν αποδείξεις με αντίστοιχη καταβολή του ΦΠΑ.
Ακολούθως τα αντικείμενα αυτά μπορεί κατά το νόμο να αποσταλούν σε χυτήρια – λειτουργούν τρία στην περιοχή του Ασπροπύργου – με την τήρηση των ανάλογων παραστατικών.
Οι ράβδοι χρυσού που μπορεί να παραχθούν μπορεί να πωληθούν σε τράπεζες με βάση τις επίσημες τιμές πώλησης και αγοράς χρυσού. Μπορεί επίσης να πωληθούν και σε κοσμηματοπωλεία, πάλι με την τήρηση των αντίστοιχων παραστατικών.
Χαρακτηριστικό είναι ότι αν κάποιος ακολουθήσει την νόμιμη οδό θα έχει κέρδος 15 έως 20%, ενώ με την εξαΰλωση των παραστατικών το ποσοστό εκτοξεύεται στο 50-60%.
news247